maandag 30 april 2018

De nationale culinaire rokershoest




Smak van Dinter

kokhalst er in twee dagen negen pagina's uit,

de culinaire schuimbek



Het Avontuur dat Noma heet


Net zo'n nep als de "Verkiezing van het beste restaurant ter wereld"

Elke foto van de keuken: vieze baarden, en niemand een petje op




Gang 1
Twee mosselen (twee!), geserveerd op kiezels

Gang 2
Ragout [ragoût ja] van paardenmossel
"40 jaar oud" maar in artikel twee wel vier pagina's vol kwijlen over het milieu

Gang 3
Gebarbecuede kabeljauwkoppen met bosmieren
Geen bosneukers gelukkig

Gang 4
"Salade van rozen van vorig jaar"
Als je daar serieus over in de krant schrijft, dan ben je toch enkel een enorme lul?
Zie de stiekem gereformeerde slingeraap hier! (alle links hier in een nieuw venster)

Gang 5
Foreleitjes in de vorm van een zeester
(Het lukte die Redzeepie namelijk niet om zeester te bereiden; ik zou zeggen Google eens op starfish chinese recipe)

Gang 6
Inktvis op een matje van bostakken
Daar kan die boer Jonnie nog veel van leren, met zijn augurkenschuim

Gang 7
Salade van stukjes wulk in een mandje van bijenwas

Gang 8
120 jaar oude noordkromp
"Een tikje kauwgumachtig; moet je van houden"

Gang 9
Zwarte peer met zeewierijs


En? Bent u al op weg?




Alles lokaal!

"Geen olijfolie, geen citroen, geen paprika's of tomaten, zelfs geen peper"
"Wel rendiertong, diepzeegarnalen, paddenstoelen, duindoornsap en wildpluk"

Een deel van het jaar enkel vis, een ander deel enkel groenten

Daar moeten we heen!


De Smak die lult me een eind weg...
"Uiteindelijk staat er in elk seizoen vis, vlees en groente op tafel"
Twee regels verder "In de zomer komen er alleen groenten op tafel. Geen vlees."
Kwaak! Kwaak!

"We zitten aan ronde tafels"
Foto van rechthoekige tafels ernaast


"Is het lekker? Dat is de verkeerde vraag. Het gaat om de belevenis"
Flikker op, ontzagwekkende zak!

€ 450,- pp!
Inclusief drank, dat wel. Maar ja: sap van plankton...

"Vergelijk het met een bezoek aan een kunsttentoonstelling [uit wat voor omhooggevallen milieu moet je komen om dat woord te gebruiken...]; dan vraag je je ook niet af of alles vakkundig is ingelijst"

Nee, maar wel of het mooi is, en dat is hetzelfde als je afvragen of het lekker is als je in een restaurant eet

Gristus wat een opgeblazen flapdrol...



(Œuf mimosa)


Lezen voor een minder vlezige toekomst


Acht boeken over minder vlees eten

Een uit 2012, een uit 2009, een uit 2006, dat schiet op

Stuk voor stuk geschreven door veganistische apelullen, zoveel is wel duidelijk
Althans aan mij, niet aan dat reutelende veenlijk natuurlijk


"We moeten minder vlees gaan eten, maar hoe krijg je jezelf zover? Culinair journalist Smak van Dinter over de boeken die hem hielpen anders te gaan eten"

Twee opmerkingen
* Je kan het ook kort zeggen: "Ik kan niet koken"
* Over dat "anders gaan eten" geen woord, jaja...



(Pekelvlees)


"De auteur houdt zijn eigen[gelukkig maar!] zucht naar vlees in bedwang door dagelijkse meditatie, yoga en koud afdouchen"

Dan heptie meteen z'n pik ook onder controle!


"De stap van vrijwel dagelijks vlees naar helemaal geen vlees"

Kijk, als je het zo wilt aanpakken dan kan je maar beter beschaamd je bek houden


Een klapper als afsluiter nog

"toreador"

Smak van Dinter, de culinaire vierderangs operettefiguur...

De culinaire bosneuker... (Reve: "de vleesgeworden geborneerdheid", ja! ja! Zie alleen die kop al! Zie hier!) (Ik zou die kop Godverdomme niet eens als sierkurk willen zien...) (Nou ja, wel eventueel als siervis... Dat je je kan bescheuren...)





14 kinderen vermoord in Afghanistan

En die aanstellerige religieuze dierentrut in de Tweede Kamer zich maar druk blijven maken over plofkippen...

Volgens mij is dat een SM type

Dat verwacht je niet, en als je hoort dat het een SM type is dan denk je Die is M
Nee hoor!
Precies hetzelfde met onze nationale softo Fiep Jan Faber
Ik had een vriendin, die was "eerder met Fiep", SM, en ja hoor, Fiep liep met het zweepje!