zaterdag 7 april 2018

Huishoudschool kookboeken



Dried tofu


Veel huishoudscholen hadden een "Kookboek van de..."

Maar dat is niet 100% noodzakelijk
Het kan ook Dit en dat heten, maar geschreven door de Directrice van de...


De oudste die ik heb is uit Groningen, 1909

"Het Nieuwe Kookboek"

Geschreven door de Oud-Directrice der Groningsche Kook- en Huishoudschool, en een Oud-Leerares aan die school.


Ik kijk steeds even onder Asperges

Asperges [gekookt] [...]: toevoeging van mij
Asperges (gestoofd)
Asperges met kaassaus [dat zou je niet verwachten; en trouwens: gebonden saus met "Parmezaansche of oude zoetmelksche kaas"]
Aspergesoep
Asperges (inmaken)

Die gestoofde asperges keren regelmatig terug in deze boeken
Van de schillen en de kontjes soep koken
In stukjes koken, later plus de kopjes
En dan komt het: verder stoven in een gebonden saus gemaakt met de bouillon



Inari sushi
Tofu envelopjes voor shiitake sushi


Het (bekende) Kookboek van de Amsterdamsche Huishoudschool is uit 1910

Dit is van de overbekende Wannee. 
Voorheen leerares in koken en voedingsleer aan die inrichting


Een erg slechte index
Onder Asperges vindt je niet Gestoofde asperges, bv

Asperges in bruine saus
Asperges au gratin
Asperges in bussen of flesschen
Aspergesla
Aspergesoep



Koya tofu
Gevriesdroogd


Een boek getiteld Kookboek

Net als het volgende trouwens

1922
Noordbrabantse Christelijke Boerenbond
Huishoudschool Breda? Tilburg?


Het boek lijkt erg op Ons Kookboek, het boek van de Vlaamse Boerinnenbond

Asperges pasteuriseren
Sleepasperges
Aspergesoep
Asperges steriliseren



Stinky tofu


Het Rotterdamse kookboek heet ook simpelweg Kookboek

Geschreven door de Oud-Directrice der Rotterdamsche Kookschool

1932

Moge het een plaats vinden in menige keuken


Asperges [gekookt]
Asperges (gestoofd)
Asperges (slier- of sleep inmaken)
Aspergesoep

Ja ziet dat er veel wordt nagepend



Sojaballetjes
TVP, Textured Vegetable Protein
Bij het koken ruikt het naar hondenbrood, maar dat trekt weg


Het Haagse Kookboek

1934

Huishoudschool Laan van Meerdervoort
Geschreven door Oud-leraressen aan de school


"De kookkunst is de vrolijkste aller wetenschappen"
Kijk!

Asperges (met ham; hors d'œuvre)
Slierasperges
Gestoofde asperges
Asperges in schelpen [voorgerecht, gegratineerd in coquille schelpen]
Asperges inmaken
Aspergecocktail [gewoon net als garnalen]
Aspergesoep



Tau kwa
Agedashi tofu


Ik Kan Koken

Ik besprak het laatst

Vlissingen, 1949

Geschreven door de Directrice Gemeentenlijke Industie- en Huishoudschool


Asperges [koken]
Slierasperges inmaken
Gestoofde asperges
Asperges in bouillon
Asperges met kaassaus
Asperges met tomaten
Aspergepunten in roomsaus
Slierasperges met bruine boter
Asperges op croûtons
Aspergepudding

In bouillon: dat is als die gestoofde, maar dan in en velouté
Met tomaten: koude asperges, gevulde tomaten, hollandaise
Pudding: met eieren/bloem/melk en gerookte ham uit de oven



Tofu sticks


Die Vlissingse verhuisde naar Arnhem

De Kleine Ik Kan Koken

1955

Directrice Koninklijke Nijverheidsschool voor Meisjes

Met een voorwoord van een Inspectrice Nijverheidsonderwijs


Asperges (gekookt)
Asperges (gestoofd)
Asperges met mayonaise
Aspergepunten
Aspergesaus
Aspergesoep

Niks nieuws onder de zon



Tofu vellen


Ik ben op zoek naar twee Indonesische huishoudschool kookboeken, en zodra ik die heb gevonden komt deel 2 van deze post (+ Suriname)

Zie al hier



O ja!

Een energie neutrale scheet / Uit minister Schouten's reet



O ja!

Mangiare gisteren
Hoe een dikke mossel klaarkomt!