Dried tofu
Veel huishoudscholen hadden een "Kookboek van de..."
Maar dat is niet 100% noodzakelijk
Het kan ook Dit en dat heten, maar geschreven door de Directrice van de...
De oudste die ik heb is uit Groningen, 1909
"Het Nieuwe Kookboek"
Geschreven door de Oud-Directrice der Groningsche Kook- en Huishoudschool, en een Oud-Leerares aan die school.
Ik kijk steeds even onder Asperges
Asperges [gekookt] [...]: toevoeging van mij
Asperges (gestoofd)
Asperges met kaassaus [dat zou je niet verwachten; en trouwens: gebonden saus met "Parmezaansche of oude zoetmelksche kaas"]
Aspergesoep
Asperges (inmaken)
Die gestoofde asperges keren regelmatig terug in deze boeken
Van de schillen en de kontjes soep koken
In stukjes koken, later plus de kopjes
En dan komt het: verder stoven in een gebonden saus gemaakt met de bouillon
Inari sushi
Tofu envelopjes voor shiitake sushi
Het (bekende) Kookboek van de Amsterdamsche Huishoudschool is uit 1910
Dit is van de overbekende Wannee.
Voorheen leerares in koken en voedingsleer aan die inrichting
Een erg slechte index
Onder Asperges vindt je niet Gestoofde asperges, bv
Asperges in bruine saus
Asperges au gratin
Asperges in bussen of flesschen
Aspergesla
Aspergesoep
Koya tofu
Gevriesdroogd
Een boek getiteld Kookboek
Net als het volgende trouwens
1922
Noordbrabantse Christelijke Boerenbond
Huishoudschool Breda? Tilburg?
Het boek lijkt erg op Ons Kookboek, het boek van de Vlaamse Boerinnenbond
Asperges pasteuriseren
Sleepasperges
Aspergesoep
Asperges steriliseren
Stinky tofu
Het Rotterdamse kookboek heet ook simpelweg Kookboek
Geschreven door de Oud-Directrice der Rotterdamsche Kookschool
1932
Moge het een plaats vinden in menige keuken
Asperges [gekookt]
Asperges (gestoofd)
Asperges (slier- of sleep inmaken)
Aspergesoep
Ja ziet dat er veel wordt nagepend
Sojaballetjes
TVP, Textured Vegetable Protein
Bij het koken ruikt het naar hondenbrood, maar dat trekt weg
Het Haagse Kookboek
1934
Huishoudschool Laan van Meerdervoort
Geschreven door Oud-leraressen aan de school
"De kookkunst is de vrolijkste aller wetenschappen"
Kijk!
Asperges (met ham; hors d'œuvre)
Slierasperges
Gestoofde asperges
Asperges in schelpen [voorgerecht, gegratineerd in coquille schelpen]
Asperges inmaken
Aspergecocktail [gewoon net als garnalen]
Aspergesoep
Tau kwa
Agedashi tofu
Ik Kan Koken
Ik besprak het laatst
Vlissingen, 1949
Geschreven door de Directrice Gemeentenlijke Industie- en Huishoudschool
Asperges [koken]
Slierasperges inmaken
Gestoofde asperges
Asperges in bouillon
Asperges met kaassaus
Asperges met tomaten
Aspergepunten in roomsaus
Slierasperges met bruine boter
Asperges op croûtons
Aspergepudding
In bouillon: dat is als die gestoofde, maar dan in en velouté
Met tomaten: koude asperges, gevulde tomaten, hollandaise
Pudding: met eieren/bloem/melk en gerookte ham uit de oven
Tofu sticks
Die Vlissingse verhuisde naar Arnhem
De Kleine Ik Kan Koken
1955
Directrice Koninklijke Nijverheidsschool voor Meisjes
Met een voorwoord van een Inspectrice Nijverheidsonderwijs
Asperges (gekookt)
Asperges (gestoofd)
Asperges met mayonaise
Aspergepunten
Aspergesaus
Aspergesoep
Niks nieuws onder de zon
Tofu vellen
Ik ben op zoek naar twee Indonesische huishoudschool kookboeken, en zodra ik die heb gevonden komt deel 2 van deze post (+ Suriname)
Zie al hier
O ja!
Een energie neutrale scheet / Uit minister Schouten's reet
O ja!
Mangiare gisteren
Hoe een dikke mossel klaarkomt!