zondag 29 april 2018

Rijst




Rijstpasta

Met grote garnalen, paprika en pecel


Petjel / pecel is, ik schreef het laatst al, een Indonesische satehsaus met kentjoer / kencur erin
En het is een soort Surinaams-Javaanse Gado gado met dezelfde saus

Het ziet er een beetje raar uit hierboven: zo'n blok pecel smelten in kokosroom (alle foto's vandaag zien er wat viezig uit; jammer maar helaas: het was allemaal overheerlijk!)
Doe dat
Er zal misschien wat melk bij moeten

Bak paprika kort in pindaolie en uit de pan

Ui, knof, rawit...

Mengen met de saus
Proef (wat ketjap?)
Paprika erdoor

Rijstpasta koken

Grote garnalen grillen (die vergat ik te fotograferen)




Pandan rijst


Met roerei en (alweer) paprika

(Maar ja, ik heb dit natuurlijk niet net na het vorige recept gegeten...)


Sauteer de paprika weer, en weer uit de pan

Olijfolie, ui, knof...
Pikante Turkse paprikapuree...
Rode wijn, groene kruiden...

Inkoken, en op zout met Oxo of zo

Paprika door de saus

Kook de rijst

Bak het roerei




Rijstvellen voor loempia

Met Mock chicken en tauge

Die Mock chicken dat is Antiliaans soja spul met kipsmaak en -structuur
Zeggen ze
Maar: het smaakt prima
Product voor vegetarische hindoestani


Kook de Mock chicken in kippenbouillon (wat niet hoort natuurlijk), afgieten, bouillon bewaren

Bak even op in pindaolie

Pindaolie, iets sesamolie, ui, knof, gemberwortel, laos, rood pepertje (ik gebruikte een morita paper, een lichtgerookte jalapeño die je eerst roostert), sereh...

Inkoken met Chinese witte wijn (druivenwijn dus) en wat van de bouillon

De Mock chicken erdoor

Taugé erdoor

De loempiavellen bevochtigen, loempia's maken met die handel en meteen frituren
(Kan je niet even laten liggen want dan kan je ze niet meer oppakken zonder dat het uit mekaar flikkert




Basmatirijst

Met kipdijen uit de slow cooker, en paprika

Ja, alweer paprika, maar ja, we zijn alwéér zo'n zeven dagen verder...


Kip bloemen met maizena waardoor zwarte peper en zout

Pindaolie, ui, veel grof gesneden knof, lente-ui-groen

Alles in de slow cooker met vocht:
Light soy, zwarte peper, ketjap manis kental (die dikke), rode rijstazijn, wat palmsuiker, gembersiroop

Na twee uur omroeren

Na een uur paprika erbij

Nog een uur

Kook de rijst




Nog twee dingen, die beide niet compleet zijn


Kleefrijst

Met Calamares a la romana en een Rouille façon mayonaise

Rouille: pikante saus voor bij vissoep en zo

Recept: zoek op het blog
Je moet rouille met de rieme die je hep

Geen foto's te vinden, noch het recept...


Amerikaanse rijst

Met kip met lemoncurd marinade


Uit de Telegraaf maar aangepast

Zie hieronder, maar ik publiceer het recept later, want ik was niet tevreden met de saus

(Die rijst was in donkere bouillon gekookt)