Etentje
Allemaal verschillend gemarineerde kippenvleugels
Buffalo Wings, Turks (met Soemak), Jamaican Jerk, en Koreaans
Zie de eerste aflevering van deze fantastische miniserie hier (alle links hier in een nieuw venster)
En als je naar het begin van de tweede aflevering kijkt (hier) dan lees je wat ik bedoel met voorjaarskoken
Meiknolletjes, gekarameliseerd
Schil de knollen en snijd ze in dobbelstenen
Kook ze gaar in niet teveel water, met een flinke klont boter, wat zout en redelijk wat suiker (kwakwa volume als de boter)
Als het water verkookt is, worden de blokjes gekarameliseerd in de suiker, terwijl de boter aanbranden voorkomt
Kan ook met vreugdeloze pastinaak of met winterwortel
Maistortilla in de chapati pan
Slasaus
Meng mayonaise met halfvolle yoghurt (iets meer mayo dan yoghurt)
Breng op smaak met fijngewreven komijnzaad, versgemalen knoflookchips, Tabasco en/of versgemalen witte peper, Worcestershire en/of selderijzout en niet al te droge sherry (manzanilla, droge amontillado)
Laat een tijdje staan en roer af en toe om
Linksonder en rechtsboven soba en appelmoes voor de kinderen
Rechtsonder Buffalo Wings
Kaassaus
Maak Béchamel of Basissaus (Béchamel met een op drie melk, witte wijn en bouillon)
Werk redelijk sterke geraspte kaas door de saus met eventueel Worcestershire en/of paprikapoeder
Serveer bij vis, eieren, pasta, rijst
Kaassaus met mosterd
Werk ook sterke mosterd door de saus (de sterkte verdwijnt door de verwarming)
Serveer bij vlees, met citroen
Kaassaus met olijven
Als Kaassaus, plus gehakte groene olijven dan dus
Bij wit vlees, vis, pasta en groenten
Gebruik bij rood vlees zwarte olijven
Kaassaus uit Milaan
Maak de basis met kalfsbouillon en melk
Werk er Parmezaan door en serveer bij stevig kalfsvlees
Kippenvleugels Koreaans
Bloemkoolsoep met bier
Bak in wat boter of zonnebloemolie stukjes ui en stukjes van de stengels van de bloemkoolroosjes aan
Voeg wat later stukjes knof toe
Kruid met nootmuskaat, wat kruidnagel, witte peper en korianderzaad
Roer om, roer er bloem door en laat roerend garen op laag vuur
Roer er beetje bij beetje warme melk door, warm water en pils, lager
Laat aan de kook komen en kook er dan de roosjes, in kleine stukjes gesneden, in gaar
Proef op z/p (gebruik eventueel een bouillonblokje)
Met gierst
Strooi licht geroosterde gierst over de soep vlak voor het serveren
Met kerrie
Voeg kerrie samen met de kruiden toe
Er kan dan ook wat komijn en wat kardamom bij
Met appel
Bak stukjes appel mee, samen met de kruiden
Laat ze bijna kapot koken voordat de roosjes in de pan gaan
Met room
Gebruik geen bloem
Prak de bloemkool als ze gaar is, en bind met room
Met broccoli
Gebruik broccoli in plaats van bloemkool, of gebruik broccoli en bloemkool
Met broccoli en appel
Nou, verzin dat zelf maar...
Zie de volgende aflevering hier