vrijdag 15 april 2016

Lente recepten



Foto's vandaag: inkoop


Bijna zomer al...



Gemarineerde rauwe zalm


Neem dunne moten zalm en wrijf die aan beide zijden in met Nuoc Mam en citroensap.
Laat een half uur liggen op een koele plek.

Peper en zout de moten.

Eet rauw, eventueel met wat plakjes koude lontong.



Kijk, een AH "vloerbrood" 
Ff inderdaad op een heet vloertje geweest, maar dat heeft enkel effect op het uiterlijk 
Daarna gebakken op een rooster (zie de diagonale lijnen) en dus geen vloerbrood



Visgehaktballetjes met garnalen


Pel gekookte gamba`s of scampi`s; bewaar de koppen en natuiurlijk de staarten.

Maak gehakt van stevige vis zoals zeewolf of zeebaars, met in melk geweekt en uitgeknepen oud brood, knof, peterselie, zout, peper en eiwit; werk er eventueel wat paneermeel door. Beter nog: meng met in iets olijfolie zachtjes uitgebakken en afgekoelde sjalot, knof en peterselie. Dan dat brood en de rest.
Maak er balletjes van.
Braad ze in flink olijfolie rondom aan.

Bak in een sauspan ui en knof in olijfolie.
Maak er een roux van en daarvan een saus met half om half visbouillon en droge witte wijn.
Werk er wat tomatensap door, proef op peper en zout en voeg de koppen toe.
Laat een kwartier trekken en haal dan door de draaizeef (de koppen moeten goed uitgeperst worden).

Warm de balletjes op in de saus en ietsje later ook de staarten.



Niks vloerbrood dus
Zie die slecht gebakken laag onderin...
Want liggend op rooster (met gaas, anders zakt het er door)
En dus de bodem slechter ipv beter (vloerbrood!) verwarmd dan de rest


Tomaat met garnalen

Tomate Crevettes
Weer zo`n verdwenen gerecht

Snijd een kruis in de kop van tomaten (twee per persoon als middelgroot) en houd de tomaten even in kokend water.
Spoel koud en ontvel.

Snijd de kapjes van de tomaten, haal ze uit en bestrooi van binnen met zout; zet de tomaten een tijdje weg met de opening naar beneden.

Spoel de tomaten uit en dep ze droog.
Vul met gekookte grijze garnalen van de beste soort.
Koel goed.

Serveer met mayonaise.



Ganda ham
Ganda: Gent
God wat is dat lekker...


Snapper-filets met Tobiko


Meng wat Worcestershire met wat citroensap en breng op smaak met zout en peper.
Haal er snapper-filets (of zo`n soort vis) door, laat iets uitlekken, haal door bloem en klop overtollige bloem eraf.
Bak de filets heel kort op heel hoog vuur in rijstkafolie aan beide zijden goudbruin.
Haal uit de pan en zet in een oven op 140 graden.

Reduceer room.
Maak Beurre blanc.
Werk er de room door en daarna peper-tobiko of wasabe-tobiko (Japanse winkel). Tobiko: kuit van Vliegende vis. Gebruik eventueel andere kuit met wat peper of wat wasabe erdoor.

Beleg de filets met de saus en garneer met nog wat tobiko.



Heerlijk!
Uit de Belse winkel
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)


Rijst in tomatensap


Bak in olijfolie ui en knof.

Doe er rijst bij en laat op laag vuur iets bakken, af en toe omroerend.

Voeg warm tomatensap toe (of geprakte blik-tomaten met de vloeistof, ook warm), p/z, en laat de rijst met een deksel op de pan zowat gaarkoken (voeg eventueel wat water toe).
Breng op smaak met een scheut Fino en wat gerookt paprikapoeder.

Doe er fijngesneden paprika bij, roer om, deksel op de pan, vuur uit en laat 10 minuten na-garen.




Pieterman, Spaans


Maak mooie tomatensaus, met wat medium en wat fino sherry.

Laat zilverui`tjes uitlekken en hak fijn; laat weer uitlekken, af en toe omschuddend.
Roer ze door de saus, samen met fijngehakte lente-ui en gehalveerde groene en zwarte olijven.

Pocheer filets van Pieterman kort in de saus en serveer samen en met rijst.



Vies-mierzoete troep