zaterdag 30 april 2016

Ons een kooltje stoven,




dat wil Yvet van Boven!

Ja, en in d'r neus peuteren onder het koken...

(Zie de eerste aflevering van deze lachen-gieren-brullenserie hier; alle links hier in een nieuw venster)



Ik heb vanaf 9 januari al die pagina's van haar in het Volkskrant magazine bewaard, en ik ga ze allemaal nu, stuk voor stuk, bespreken.

"Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven"



Eerst categorie 1: gejat van internet

Zoek op de zoektermen en het staat 1 of 2 of 3...


Aardperencake
Zie topinambour cake noisette
Ja, kijk, ze maakt van een muffinrecept een cake, of (volgende) van walnoten cashewnoten, dat soort werk

En maar denken dat wij allemaal nóg onnozeler zijn dan dat mens zelf...


Risotto met pesto
En met boerenkool
Zie kale pesto


Geblakerde zoete ui
Zie caramelized seared onions


Bonenbrood
Zie bean bread
(Te besodemieterd om een wat dieper gelegen recept te nemen...)


Mueslirepen
Met pindakaas 
Zie granola bar peanut butter



Een ei kapotslaan op een bak met een brede rand...


Citroenmousse
Uit de oven
Zie baked lemon mousse


Pompoenlasagne
Met kaas
Zie lasagna pumpkin cheese


Harder met snijbiet
Zie chard fish


Aardbeientaart
Met basilicum
Zie strawberry basil


Romanesco-cake
Met Stilton
Zie romanesco cake
(Met Roquefort...)



Dressing maken met een eiwitklopper...
En drie keer vinger erin en aflikken...
Je wordt er onpasselijk van


Categorie 2: te lui zelfs om te Googlen

Iets wat niet in de oven hoort in de oven zetten
Iets klassieks een andere naam geven
Het vlees weglaten en het Vegetarische huppeldepup noemen (te beroerd om een substituut te verzinnen)


Vergeten citroenkoekjes
Dat heet meringues, ja!


Warme Caesarsalade
Caesarsalad in de oven zetten (hoe is het mogelijk...)


Barbacoa
Men neme een klassieke Mexicaanse stoofschotel en zette die even in de oven



Donkergroene prei gebruiken...


Cassoulet zonder vlees
Laat maar


Puddingdakje
Een dakje van Yorkshire pudding op een kom in de oven
De truffelsoep van die druipkaars Bocuse, zonder truffel en met Yorkshire pudding in plaats van bladerdeeg
Jammer alleen dat het recept van die Yorkshire pudding van geen kanten klopt


Applecruble
Goh! Waw!
"Leg ze in een gezellig ovenschaaltje", de ontzagwekkende truus



Zie hoe ze die garde vasthoudt!
En dat is dan "kok" en "voormalig restauranthouder"...
Zie hier


Laatst stond ze in een of ander vaag blaadje te grijnzen...

"schrijft kookboeken, is culinair columnist, food stylist en illustrator"

"Je kunt me 's nachts wakker maken voor een portobello"
Dat gaan we doen, hahahahahahaha!

"1 glaasje witte vermout, wijn of water"

"voeg salie of tijm toe"


Je zou er Godverdomme impotent van worden...

Die gore pannen alleen al...





Volgende aflevering zie hier