maandag 4 april 2016

Gekookt!




Olivada, kroketten, nasiballen...



Olivada uit Noord-Spanje


Zie boven

Rooster een theelepel korianderzaad, doe in de blender en sla tot gruis

Doe 200 gram goed uitgeschudde uitgeknepen groene olijven (zonder pit natuurlijk) in de blender, een flinke knoflookteen, een eetlepel peterselie, de geraspte schil van een halve sinaasappel en peper.

Blend.




Boerenkool experiment


Dat tegenwoordig boerenkool niet meer eerst bevroren geweest moet zijn, Volkskrant

Dat zal wel, maar het gaat om smaak én om structuur
In de vriezer gooien: bevriest te snel en de boerenkool bouwt dan geen suikers = antivries op, wel als het bevriezen langzaam gaat
Maar de structuur?

Twee keer boerenkool, ene bevroren geweest, zelfde gewicht, evenveel water, zelfde temperatuur, zelfde pannetje (afgekoeld na eerste test), zelfde pitje, zelfde tijd

Nee in smaak maakt het niet uit, nee
Maar die bevroren is geweest heeft een betere structuur, een soort stevigheid waarbinnen zachtheid
(De andere was egaal van structuur)




Foie gras / geroosterde brioche


Hmmm wat een combinatie...

Recept foie gras en ook brioche: zoek op dit blog

Er wordt ook wel gewerkt met kruidkoek (at ik in de stationsrestauratie in Luik)(in welke Nederlandse stationsrestauratie kan je mooi eten?), maar dat vind ik niks

Er wordt ook veel gewerkt met uienchutney en zo
Hoeft niet als je brioche en je lever perfect zijn...




Kastanjeijs / ingemaakte abrikozen


Dit is weer zo'n fantastische combinatie

Recept ingemaakte abrikozen staat op dit blog

Recept kastanjeijs komt

Ik ben een hele kastanje-post aan het voorbereiden

Kastanjeijs dus
Bûche met kastanjevulling
Kastanjepuree (bij filet van wilde gans, met geglaceerde verse zilveruitjes!)
Kastanjekroketten
Marrons glaçés




Nasiballetjes


Formaat bitterballen

Kook rijst plakkerig, dus met wat meer water en/of wat langer

Pindaolie, ui, knof, lombok (alles zeer fijn), soepgroenten, peterselie...

Chinese rijstwijn (gebruik liefst Hua tiao), inkoken, geweekte nasikruiden...

Meng met de rijst
Balletjes vormen
Koelen
Door de bloem, beter vormen, koelen
Paneren, koelen, frituren

Prima, maar ga het ook eens maken met drogere rijst, gebonden saus en de kruiden kerrie-achtiger

(Ben momenteel bezig met bolognese kroketten, en zette goelash kroketten op het lijstje)



Gerookte hertfilet (Aldi), rucola, Japanse mayonaise...