zaterdag 2 april 2016

Rijst




Batjang, pompoenrijst, rice flakes...


(Die post van gisteren begint ook al een groot succes te worden... Zie hier; alle links hier in een nieuw venster)



Batjang, groene aubergine


Batjang zie hierboven
Gevuld met rijst en varkens- of kipragoût
Heb het niet zelf gemaakt hoewel het wel makkelijk is, zie hier
Kipgehakt, lente-ui, knof, twee ketjap, bakolie, zout, witte peper, sesamolie
Vanaf 3.35 gaan ze de (gekookte) rijst klaarmaken, en hebben ze het bamboeblad al geweekt; vanaf 4.57 gaat ze de batjang maken die ze later kookt (ik stoomde ze)

Ik ga ze zelf maken; het bamboeblad kocht ik al en ik stoomde er kabeljauw in; lekker

Groene aubergine (zie twee foto's verder), ook wel Diakatou, is stevig, iets bitter, lijkt dus wat op antroewa, maar dus steviger en minder bitter

Pindaolie, ui, knof, lombok...
Aubergine-stukjes...
Chinese kookwijn (Kwantung mijiu), Thin soy, Fish sauce...

Serveren met die batjang en met mango pickle




Wat plakkerige rijst


Dat heb je nodig als je met je vingers Afrikaans of Aziatisch eet

Ik gebruik Cambodjaanse rijst (zit ietsje maar weinig pandan smaak aan)
Niet spoelen (wat ze die kanten op toch nooit doen want dan gooi je voeding weg)
Gewoon koken verder
Afgieten

Moet het gebruikt worden: een plens kokend water erover en weer afgieten

Het moet namelijk ook niet heet zijn want dan verbrand je je vingers




Rice flakes, witte ui, platte omelet


Die Rice flakes, dat is niet die Flattened rice of Beaten rice (zie hier) maar dat is dit hier, met dien verstande dat ze meestal driehoekig zijn
Gekookt blijken ze te zijn opgerold
Continue roeren, want als ze vastbakken aan de bodem van de pan sta je een half uur te krabben

Kook die rijst in bouillon en bewaar die

Pindaolie, gemberwortel, laos, fors witte ui (witte, niet zoete), knof, lombok...
Wat witte wijn, wat bouillon, hoisin...

Bak een platte omelet om reepjes van te snijden

En weer at ik er mijn fantastische mango pickle bij...




Tofu, pompoenrijst, sperzie


Die pompoenrijst, Aldi, dat is heerlijk spul, met gedroogde pompoen erdoor en pompoenpitten
Niet klaarmaken volgens de instructies maar als risotto

Tofuplakken door rijstbloem en goudbruin bakken

Pindaolie, ui, knof, lombok...
Korianderzaad...
Gebroken sperzie erin aanbakken...
Kippenbouillon, stoven...
Proef

Pompoenrisotto maken

Ontdekte wat trouwens, hoe je nóg mooiere risotto maakt
Steeds als er een plens bouillon bij gaat, die op hoog vuur weg koken
Steeds wat rijst proeven; er komt een moment waarop het niet meer in stukjes uiteenvalt als je erop bijt, maar je plet het
Vanaf dat moment kleine scheutjes bouillon en niet meer op hoog vuur




Bean curd sticks, Pandan rijst, aubergine


Bean curd sticks, zie hieronder, maak je van het vel op een bak met hete sojamelk

Zie hier
Daarna wordt het gedroogd

Je weekt het een uur of zes (koop van die goedkope metalen onderzettertjes bij Action, een in de pan, spul erop, tweede erop, water)

Je breekt ze in vieren en knipt eventuele geel gebleven stukjes weg (het wordt wittig)

Sauteren of stoven
De eerste keer sauteerde ik, en dat is wat lekkerder dan het stoven wat ik nu deed




Pindaolie, ui, knof, laos, lombok...
Varkensbouillon (blokjes in de Poolse of Thaise winkel)...
Op smaak met rijstwijn (ik gebruikte nu Koreaanse, Makgeolli), taotjo en hoisin
Die stokken erin stoven

Maak een pasta van witte (Shiro) miso, geperste knof, gembersiroop, Doubanjiang (tuinbonensambal uit Szechuan), Light soy
Wrijf er plakken aubergine mee in (als je Chinese of Surinaamse aubergine gebruikt, zie hier, dan krijg je mooi gelijkvormige plakken) en zet in de oven
(Waar las ik dit recept ook weer?)

Pandanrijst koken

Ik heb er ingemaakte daikon bij gegeten en als saus de ingekookte bouillon (vergeten op de foto)



Die aubergine is niet verbrand hoor, dat ís gewoon zwart vanaf het begin