Aubergine met miso, voordat het de oven in gaat
Her en der gevonden recepten
Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Onderaan elke aflevering een link naar de volgende!
Her en der gevonden, jawel, maar eerst even wat ik zo aan kroketten maakte sinds de laatste aflevering
Nasiballetjes (nasi-bitterballen) zie hier
Dat was prima spul, de nasi vrij "nat gebakken" met kruiden en wat ketjap (in Indonesië bakken ze de nasi helemaal niet zo droog zoals hier)
Volgende keer niet met plakkerige rijst maar met droge, en gebonden kerriesaus, zoiets
Mosselkroketten zie hier
Dat was wel zo goed...
Mosselen gekookt met de Koninck, wat de zeesmaak versterkt, dus precies mooi met (altijd smaak-dempende) kroketten
Spaanse mossel"kroketten" zie hier
Dat is in de schelp
Lekker hoor! En makkelijk...
(Ik dacht dat ik dat al had gepost...)(Nou ja)
Op de lijst van binnenkort staan nog kastanjekroketten met spekjes, en bolokroketten
Bacalao, geweekt en geplozen
Croquetas de bacalao
Bacalao kroketten
Trouwens de gemiddelde Spanjaard zegt cocretas (en cocodrilo)
Voor het hoofdingrediënt hiervan, Copos de bacalao, kruimels van bacalao, moet je bij een bacalao winkel zijn; daar vangen ze dat op als ze die vissen zagen en hakken
(Als je zoekt op copos bacalao dan krijg je enkel plaatjes van die kroketten!)
Door een Béchamel die wat dun is, en vrij lang laten trekken op erg laag vuur; regelmatig roeren
Enzovoorts
Zelf maken? Raspen dan dus... Grof raspen, wat fijnhakken, wat laten drogen, malen
Het is de moeite waard, verdomd!
Bami goreng met tofu
Cuba nu!
In a Cuban Kitchen
Londen 2004
Hamkroketten
Ook in Spanje populair, kroketten met rauwe ham
In Cuba de ham dikwijls gerookt, in Spanje meestal niet
Bak ham, ui, knof, rode paprika (later erbij, dat slappe spul van hier)...
Tomatenpuree (niet in Spanje)...
Peterselie, nootmuskaat, room...
Bloem, z/p...
Koelen, vormen enzovoorts
Kipkroketten
Precies als boven maar met, verdomd als het niet waar is, kip
Zeevruchtenkroketten
Precies als boven maar dan met grof gehakte witte vis (rauw), garnalen en krab
Die Cubanen...
Batjang in bamboeblad
Rijst erin, en kip- of rundragoût daar weer in
Eigenlijk een Indonesische Bomba di riso!
Huivers maakt Rijkgevulde kipkroketten
"Boter, bloem, sjalot, bouillon"
Lees: boter, sjalot [en knof], bloem, bouillon (gekookt van kip met vooral prei, prima, joods)
Worcestershire, garnalen
Enzovoorts
Ik ga maar eens kipkroketten maken, ietsje oosters, hoe dat weet ik nog niet, maar wel met gedroogde garnalen erdoor, Ebi
Bean curd sticks
The Food of Northern Spain
Van Chandler, en die is erg goed...
Ze schrijft over kipkroketten en dat is niet erg spectaculair
Huivers zonder garnalen zeg maar
Ze gebruikt wel melk én bouillon
En ze schrijft dat je die kip kan vervangen door rauwe ham, maar dat wisten we al
Ik denk: maak eens kip-ham kroketten!
Verder een korte notitie over paddestoelen stoven met ui (sjalot zou ik zeggen), vrij droog bakken en dan kroketten maken met groentenbouillon
Ja, paddokroketten is best mooi
Valuas maakt ze
Moet ik toch nog eens dieper over nadenken
Broodje gezond-ongezond
Hanzekookboek
"De lekkerste gerechten uit Europese Hanzesteden"
Kalfsvleeskroketten uit Kaliningrad
Köningsbergen
Kant!
Die maakte daar zijn ommetje waarop de bewoners van de stad hun horloge gelijk zetten
Boter, ui...
Gehakt gebraden of gekookt kalfsvlees...
"Een verkruimeld broodje van drie Kopeke", z/p en eieren
Peterselie
Enzovoorts
"Dien ze op met wortels, doperwten, spinazie enzovoorts"
Casselerrib
Volgende aflevering zie hier