Linguine, Tortiglioni, Conchiglie...
Linguine al limone
Ik kookte er drie keer mee
De eerste keer met iets stevig smakends, maar dat moet je natuurlijk niet doen
De tweede keer met fijne vis en weinig gesaus, om het goed te kunnen proeven (zie het tweede gerecht vandaag) en (hieronder) een derde keer bij iets waarvan ik na die tweede keer dacht: Daar smaakt dat uitstekend bij. Want die appelsaus is zoetig.
En jawel...
Varkenshaas, appelsaus, linguine al limone
Ik had een recept van de onvolprezen Wilbrink (daaraan mag niet de gemiddelde maar mogen alle Nederlandse culi schrijvers een voorbeeld nemen) (Wilbrink bedient het publiek en niet zijn eigen podium en zijn eigen boeken en website en boekwinkel) (afgezien van de kwaliteit van zijn recepten) en een Spaans recept. Het maakt niet veel verschil. Ik heb ze samengedrukt.
Bind de varkenshaas op (zie de foto's; dat buitenste touwtje verschuift wat tijdens het bakken)
Boter, haas rondom, uit de pan
Pasta koken
Dikke appelschijven (Goudreinet), flamberen met Calvados, blussen met droge cider, hoog vuur, wat inkoken
De varkenshaas terug, draai af en toe maar laat het niet te gaar worden!
Uit de pan, warm houden, pureren, Crème fraiche, p/z... (hieronder: er moest eerst nog wat cider bij)
Met die pasta serveren...
Die linguine met schelvis en rucola
Laatst las ik het weer eens: goede schelvis is mooier van smaak dan kabeljauw
Ik maakte het met boterjus, en wat een fantastische combinatie van vier smaken!
Bak de visfilets in boter
Houd warm in folie, breek ín de folie vóór het serveren; zó op de pasta blijft het warmer
Kook de pasta met zout
Maak de boterjus
Serveer de vis etcetera met Jeroek nipis, die heel kleine citroentjes die je doormidden snijdt; je haalt ze enkel over het eten, nauwelijks knijpend...
Pasticcio
Met kaas en Béchamel erover, dat is de Italiaanse versie van Griekse Pastitio (daarover eieren en/of feta en yoghurt-mengsel)
Hoort met Penne, die je rangschikt in gelid; dan kan je mooi punten of plakken snijden (zie hier; alle links hier in een nieuw venster)
Maar ik gebruikte ivm de aanwezigen spelt macaroni (prima spul, Aldi)
Kook de pasta
Giet af, spoel koud, wat olie erdoor
Bak een blok HOH (2/3 rund) rondom, ga dan stukken steken etc en maak bolo
Gebruik ansjovis ipv zout, en werk er stukjes zwarte droge olijf door
De pasta erdoor en in een ovenschotel
Béchamel erover (ik gebruikte Basissaus; 1/3 volle melk, 1/3 kippenbouillon, 1/3 witte wijn), kaas erover (Pecorino romano)...
Kabeljauw, tortiglioni, gestoomde prei
Want dat dacht ik dus, Dat moet ik eens doen, prei stomen
Week bamboebladeren, want daarin gaan we de vis stomen
Maak pakketjes van die vis en p/z en die bladeren en stoom ze, naast mooie stukken prei
Kook de pasta
Olijfolie, sjalot, knof, peterselie, selderijblad, redelijk wat peper...
Milde paprikapuree (betere Turk)...
Amontillado...
Blender...
Kippenbouillon en wat inkoken en proeven...
Pasta erdoor
Enzovoorts zeg maar...
Conchiglie, peterseliesaus, tonijn
Tonijn uit blik hoor!
Dat was een DDR feestgerecht; tonijn uit blik, pasta en peterseliesaus; dat kon je alle drie meestal wel vinden en het smaakte prima bij mekaar
Wij gebruiken natuurlijk tonijn op olijfolie; daar had je enkel op water
Feestgerecht? Ja, want die tonijn en die peterselie waren nu ook weer niet zo erg goedkoop
Tonijn afgieten, olie opvangen
Kook de pasta (dat was daar meestal die ouderwetse "macaroni", die pijpen die je moet breken, dunne Candele), giet af, spoel koud, wat olie erdoor
Die olie, ui, knof, lombokje...
Zeer fors peterselie, grof gehakt...
Witte wijn en bouillon, wat tijm en laurier, sudderen, inkoken
Eventueel binden met zie maar
Tonijn erdoor
Over de pasta
Ik at er van die redelijk milde pepers bij, Griekse of Spaanse