Maar
geen aardappel, geen rijst, geen bonen, geen pasta
Calzone Primosale
Ik ontdekte toevallig eens dat pizza met Primosale en kerstomaat uit blik (uit blik ja!) een heerlijke combinatie is
Primosale: buffel-pecorino maar dan als verse kaas. Siciliaans, nou ja, Gronings. Nu is het de tijd van het jaar.
Pizzasteen warm stoken
Blik kerstomaat lekken, vocht opvangen
Olijfolie, ui, knof, groene lombok...
Vocht, groene kruiden, stukjes droge zwarte olijf, proef...
Verse pizzaboden (ik maakte een rechthoekige calzone)
Beleggen met ui etc
Met Primosale plakjes (zie boven)
Met kerstomaat
Dichtklappen, randen sealen
Oven
Tempura
Koolhydraat: beslag, want ik maakte mooi dik (en toch heel luchtig!)
Rijstkafolie, sjalot, knof, gemberwortel...
Thin soy, koud laten worden met wat Japans zevenkruidenpoeder erdoor, Shichimi togarashi, dat is peperig
Mirin, Sake, proef; limoen?
50 gram wit maismeel (dus geen maizena!), 150 gram speltbloem, z/p, 10 gram bakpoeder, 5 gram baksoda
(Spelt omdat door het dippen in het beslag de gluten worden geactiveerd, en dus spelt en dus minder gluten)(Je zou ook ketanbloem, "ketanmeel" kunnen gebruiken)
Een eigeel erdoor en ijskoude Perrier
In de koeling samen met het eiwit
Na een half uur het eiwit stijf kloppen en door het deeg spatelen
Ik had al spiesjes gemaakt van garnaal en kleine champignons
Door het beslag, iets afkloppen, en in de frituur
Serveer met dat sjalottenspul
(Ik had teveel van dat sjalottenspul, de volgende dag over wat oude gekookte rijst, warm gepiept, wow...)
(Drie champignonnetjes en twee garnalen)
Kip, kastanjepuree, spruitjes
Ik heb twee keer kastanjepuree gemaakt, de eerste keer, hier, met vrij veel room, de tweede keer met vrij veel bouillon.
Bouillon is beter.
En spruitjes combineert enorm goed met kastanjepuree, vooral als de kip erbij fazant is...
Spruitjes koken, afgieten, koud spoelen
Kastanjepuree: wat kippenbouillon, de puree, laag vuur, room, p/z...
Proef
Olijfolie, drumsticks met afgestroopt maar als rokje eraan hangend vel rondom aanbakken, uit de pan
Ui, knof...
Grof gebroken witte peper (Muntok!), kip, kippenbouillon, witte wijn...
Spruitjes bij de kip opwarmen
Gans, kastanjepuree, stoofuitjes
Gans: filet van brandgans
Prak door de kastanjepuree wat gesmolten boter, en maak het aan met kalfsbouillon, p/z en iets room
Verse zilveruitjes pellen, kort aanbraden in boter met knof en peper
Stoven in kalfsbouillon
Gans rondom in boter bakken op hoog vuur, eerst kort op de vleeskant, dan wat langer op het vel, regelmatig draaiend afbakken
Konijn, pruimen, rode spitskool, Semmelknödel
Dat konijn en die rode spitskool Aldi, de Semmelknödel Duitse super
Boter, konijn bruinen, uit de pan
Ui, knof, grof gebroken zwarte peper...
Kriek, Luikse stroop of Maestrichter, tijm, laurier, lamsbouillon (beter: konijnbouillon), gedroogde pruimen...
Een uurtje, konijn erbij tot gaar
De spitskool snijden en opbakken met wat ui en knof, fijngewreven komijnzaad en gebroken korianderzaad
Koken met bouillon en witte wijn en grof gebroken zwarte peper
Semmelknödel koken
Of maak ze zelf, zie hier (alle links hier in een nieuw venster), maar Semmelknödel is een van die producten die ook perfect zijn als je ze niet zelf maakt
Konijn even uit de pan en de vloeistof binden met Beurre manié
Wat had ik nog?
O ja, links
Zie dit hier
Ik schrijf "Ik wilde weten of de schone pens ook voor menselijke consumptie geschikt is."
Antwoord
"goedemiddag. ja er zijn mensen die het eten....
vooral afrikanen gebruiken het in hun recepten.
vr gr bobs....."
Zie dit hier, Gristus wat een shit... Mouna's keuken...
Stoofpotje à la Elly, dat is gewoon Limburgs zoervleis
Gekut à la Elly
Mooie link van Loek, dank, zie hier
O, en zie Yvet Retteketet scoren hieronder!
Of zie het zelf hier!