Aardappelen, uien en knof, alles in foie gras vet gestoofd
Geconfit!
Soorten gerechten (2)
Gebak, en de vriezer
Zelf gebakken
Albert Mol
Dit is het tweede boekje van hem wat ik bespreek (eerste was lekkere hapjes) en ook dit is helemaal niet slecht, integendeel
1986
Bokkenpootjes worden gespoten
Verbaasde me, maar ja, hoe zou je ze anders kunnen maken...
"Reerug"
Dat is een soort bûche, en de ribbetjes steken er uit in de vorm van amandelen
Holtkamp maakt het (wie anders?)
"Ouderwetse boter-amandelcake omhuld met meegebakken amandelschuim, met een vulling van Kirschwasser en crème au beurre. Met poedersuiker bestoven."
Éclairs
Soezendeeg met bakpoeder erdoor??
Donuts
Nee, die worden eerst gekookt voordat ze gebakken worden
Risotto met gedroogde wilde asperge erdoor
Gepocheerd ei
Wat gaan we maken?
Gemberkoekjes
Recept kan je overal vinden, maar nog nooit gemaakt...
Aardbeien beignets
Hmmm!
Druiventaart
Zanddeeg, Crème pâtissière, druiven
Linzertaart
Eindelijk iemand die niet schrijft Linzentaart
Recept kan je overal vinden, maar nog nooit gemaakt...
Engelse appeltaart
Piedeeg, appelmoes, appel, abrikozen marmelade, likeur, amandelen
Beierse kaantjeskoek
"Het gebak wordt 's avonds bij een koel glas bier gegeten"
Vrij dun gistdeeg ("voordeeg" heet dat)
Aardappelpuree met eieren en kaantjes
Door het deeg
Op een plaat en in de oven
Soezen gevuld met kersengelei
Uienbrood
Gistdeeg met tarwe en rogge, en veel uien
Batjang varkensvlees, en groene aubergine
Hierboven dus "Zelf gebakken", en nu
Wij bakken zelf
1932
Kijk, eindelijk eens goed uitgelegd hoe je een papieren spuitzakje maakt
Moscovisch gebak
Een heel hoofdstuk!
Pagina's vol hartige soesjes!
Ham, kreeft, kaas, Carolines ("met pâté de foie gras, krab, kreeft, wild of gevogelte"), Duchesses met kaas, Pommes dauphine, garnalen, tong...
Pain à dille
Huhh?
Amandelen, eiwit, poedersuiker, rozenwater...
Boerenkoolstamp met casselerrib
Gaan we wat maken?
Ja!
Die Carolines, soesjes, met pâté de foie gras
En daar zit room door
"Garneer met bruine saus en een weinig aspic. Leg er een stukje truffel op."
Die Duchesses, soesjes, met kreeft
"Bedek de soesjes met een weinig vleesgelei en strooi er wat zéér fijn gehakte truffel over."
"Kaassoesjes in frituurvet gebakken"
Met "pikante kaas en wat Maggi aroma"
Ik neem Fish sauce
Borstplaat
Dat wil me nooit goed lukken. Dit recept nu maar eens...
Surinaamse kerrie-eieren
Met sperzie en lontong zo te zien
The Freezer Cookery Book
Londen 1966
Typisch zo'n boek uit die tijd
Ik lees ze niet voor het freezer gedoe maar voor de recepten iha
"Blij zijn met koude, Vrij zijn met vorst", 1965, is ook zo'n boek
Hier heeft Elizabeth David aan meegewerkt
Dat vriesgedeelte interesseert me dus niet zo, maar het is wel goed opgebouwd.
Preparation, Packing, To use
Maten zowel Metric als Imperial aangegeven
Aardige recepten waarvan je dan dus het "vriezer" moet aftrekken
Potted shrimps, Marinated herrings, Haddock with mushroom scallops
Goujons zijn geen stripjes vis maar kleine visjes, maar ja, dat blijkt tegenwoordig dus toch wel degelijk stripjes vis te zijn
Dutch beef stew
He, dat is Belse stoofkarbonade
Frans varkensvlees in sinaasappelsaus
Niks Loin of pork, dat is van varkenshart
Viennese stars
Kijk, dat zijn een soort macarons, of, nou ja, de uitvoering dan
Op elkaar geplakte spuitzak sterretjes
Lijkt wat op die kleine Maria koekjes met dat witte spul ertussen
Moth bean met aspergetoppen en tofu
Gaan we iets maken?
Ja hoor...
Die Haddock (gerookte schelvis is dat) met die mushroom scallops
Met "witte saus" met mosterd, op aardappelen met wat Cheddar
Haddock and tomato flan
Piedeeg
Vulling haddock, tomaat, room, ei, cheddar, groene kruiden
Pork chops in ginger beer
Ui, selderij, wortel, bouillon, Worcestershire, tomaat, citroensap
Gestoofde witlof
Boter, nootmuskaat, citroensap, peper, kippenbouillon
Chocolate sponge pudding
Dat maak ik binnenkort al, dus dat recept verklap ik nog niet
Tartaar, broodje, piripiri van groene pepers