maandag 11 april 2016

Kookboeken



Aardappelen, uien en knof, alles in foie gras vet gestoofd
Geconfit!


Soorten gerechten (2)

Gebak, en de vriezer



Zelf gebakken


Albert Mol

Dit is het tweede boekje van hem wat ik bespreek (eerste was lekkere hapjes) en ook dit is helemaal niet slecht, integendeel

1986

Bokkenpootjes worden gespoten
Verbaasde me, maar ja, hoe zou je ze anders kunnen maken...

"Reerug"
Dat is een soort bûche, en de ribbetjes steken er uit in de vorm van amandelen
Holtkamp maakt het (wie anders?)
"Ouderwetse boter-amandelcake omhuld met meegebakken amandelschuim, met een vulling van Kirschwasser en crème au beurre. Met poedersuiker bestoven."

Éclairs
Soezendeeg met bakpoeder erdoor??

Donuts
Nee, die worden eerst gekookt voordat ze gebakken worden



Risotto met gedroogde wilde asperge erdoor
Gepocheerd ei


Wat gaan we maken?

Gemberkoekjes
Recept kan je overal vinden, maar nog nooit gemaakt...

Aardbeien beignets
Hmmm!

Druiventaart
Zanddeeg, Crème pâtissière, druiven

Linzertaart
Eindelijk iemand die niet schrijft Linzentaart
Recept kan je overal vinden, maar nog nooit gemaakt...

Engelse appeltaart
Piedeeg, appelmoes, appel, abrikozen marmelade, likeur, amandelen

Beierse kaantjeskoek
"Het gebak wordt 's avonds bij een koel glas bier gegeten"
Vrij dun gistdeeg ("voordeeg" heet dat)
Aardappelpuree met eieren en kaantjes
Door het deeg
Op een plaat en in de oven

Soezen gevuld met kersengelei

Uienbrood
Gistdeeg met tarwe en rogge, en veel uien



Batjang varkensvlees, en groene aubergine



Hierboven dus "Zelf gebakken", en nu

Wij bakken zelf


1932

Kijk, eindelijk eens goed uitgelegd hoe je een papieren spuitzakje maakt

Moscovisch gebak
Een heel hoofdstuk!

Pagina's vol hartige soesjes!
Ham, kreeft, kaas, Carolines ("met pâté de foie gras, krab, kreeft, wild of gevogelte"), Duchesses met kaas, Pommes dauphine, garnalen, tong...

Pain à dille
Huhh?
Amandelen, eiwit, poedersuiker, rozenwater...



Boerenkoolstamp met casselerrib


Gaan we wat maken?
Ja!

Die Carolines, soesjes, met pâté de foie gras
En daar zit room door
"Garneer met bruine saus en een weinig aspic. Leg er een stukje truffel op."

Die Duchesses, soesjes, met kreeft
"Bedek de soesjes met een weinig vleesgelei en strooi er wat zéér fijn gehakte truffel over."

"Kaassoesjes in frituurvet gebakken"
Met "pikante kaas en wat Maggi aroma"
Ik neem Fish sauce

Borstplaat
Dat wil me nooit goed lukken. Dit recept nu maar eens...



Surinaamse kerrie-eieren
Met sperzie en lontong zo te zien


The Freezer Cookery Book


Londen 1966
Typisch zo'n boek uit die tijd
Ik lees ze niet voor het freezer gedoe maar voor de recepten iha
"Blij zijn met koude, Vrij zijn met vorst", 1965, is ook zo'n boek

Hier heeft Elizabeth David aan meegewerkt

Dat vriesgedeelte interesseert me dus niet zo, maar het is wel goed opgebouwd.
Preparation, Packing, To use
Maten zowel Metric als Imperial aangegeven

Aardige recepten waarvan je dan dus het "vriezer" moet aftrekken
Potted shrimps, Marinated herrings, Haddock with mushroom scallops

Goujons zijn geen stripjes vis maar kleine visjes, maar ja, dat blijkt tegenwoordig dus toch wel degelijk stripjes vis te zijn

Dutch beef stew
He, dat is Belse stoofkarbonade

Frans varkensvlees in sinaasappelsaus
Niks Loin of pork, dat is van varkenshart

Viennese stars
Kijk, dat zijn een soort macarons, of, nou ja, de uitvoering dan
Op elkaar geplakte spuitzak sterretjes
Lijkt wat op die kleine Maria koekjes met dat witte spul ertussen



Moth bean met aspergetoppen en tofu


Gaan we iets maken?
Ja hoor...


Die Haddock (gerookte schelvis is dat) met die mushroom scallops
Met "witte saus" met mosterd, op aardappelen met wat Cheddar

Haddock and tomato flan
Piedeeg
Vulling haddock, tomaat, room, ei, cheddar, groene kruiden

Pork chops in ginger beer
Ui, selderij, wortel, bouillon, Worcestershire, tomaat, citroensap

Gestoofde witlof
Boter, nootmuskaat, citroensap, peper, kippenbouillon

Chocolate sponge pudding
Dat maak ik binnenkort al, dus dat recept verklap ik nog niet



Tartaar, broodje, piripiri van groene pepers