maandag 18 april 2016

Gekookt




Vanalles...



Verse knof pekelen


Snij de steel van de knof zoals hierboven, zo kort bij de bol als mogelijk

Ga dan rokken eraf trekken:
* Pak alle rondom doorlopende rokken, trek ietsje los aan een kant
* Zie je de tenen tevoorschijn komen, pak dan een rok minder en werk rondom de bol dat af
* Geen tenen te zien: een rok meer pakken

Snij ook nog van het kontje, het worteluiteinde, een dun plakje af

Leg de bollen in pekel van 70 gram zout/liter, een uur of 10
Regelmatig omroeren
(Ruik!)

Leg ze in een schone pot, bedek voor wat meer dan de helft met de pekel en giet er een zelfde hoeveelheid witte wijnazijn bij

Pot dicht, wat dagen laten staan met de deksel niet te strak aangedraaid; er ontwikkelt zich CO2 gas

Meestal worden tenen van niet-verse knof gepekeld, maar dit is veel lekkerder
Zoek op use pickled garlic voor het gebruik ervan (dat is zo veelzijdig...)




Mexicaans vogelvoerbrood


Kijk, dat zit zo: ik maakte ooit ergens brood en dat vonden ze erg lekker en de kinderen vroegen wat dat voor brood was, ik zeg (maar wat) "Mexicaans"

En er zaten zonnebloempitten in en gierst, en dat gierst zat bij hun in het vogelvoer enzovoorts

Nu gemaakt met volkoren speltmeel (Aldi; snel zijn), en ook nog lijnzaad erbij, want anders is het grootte-verschil tussen zonnebloem- en gierstingrediënt te groot, en vooral: het is erg lekker

Alle zaad eerst iets poffen
Zonnebloem in de pan, deksel, lijnzaad, deksel, gierst, deksel, van het vuur

Deeg met zout, wat olie (ik gebruikte Macadamia-olie), en de gist met wat bloem en suiker eerst tot leven gewekt

Aan de smaak van volkoren speltmeel moet je wennen, maar ik vind het prima
Ga het ook nog maken met grofgemalen speltbloem

Uhh, het is vrij zwaar brood (maar zeker niet pappig!), en ik ga het nog een keer maken
Dan niet rijzen, kneden, vormen, rijzen (doet het dan niet meer; vergelijk desembrood), bakken, maar ook wat stroop of melasse door het deeg, en dan kort rijzen, iets knedend vormen, rijzen, bakken



Pacman brood!


Custard


Custard, ach, zult u zeggen, maar zie het recept à la Plumpudding, met kruidkoek (hieronder) en geflambeerd met rum (een dezer dagen hier)!

Prepareer de Bain Marie

7 eierdooiers, 5 gram bloem erdoor koppen, 15 gram gele basterdsuiker en 5 gram -echte- vanillesuiker

600 cc volle melk bijna aan de kook

Wat door het ei, goed kloppen, wat meer etc tot alles erdoor is

In de Bain Marie, en kloppen en warmen tot het mooi dik is



(Je hebt mensen die denken "Een duur fornuis, dure pannen, een dure Bain Marie en zo, en dan kan ik goed koken!")
(Hahahahahahahahahahahahahaha!!!!!!!!)



Kruidkoek met zoute stroop en cranberries


Máák koekkruiden. Koop die niet want dan zit er al gemalen kruidnagel door en niks is zo gemeen vies als lang geleden gemalen kruidnagel.
4 delen kardamom en idem kaneel, alles vers gemalen
2 delen gember
1 deel kruidnagel, idem nootmuskaat, idem witte peper
Half deel venkelzaad (geen anijszaad dus) en idem koriander. In Frankrijk gebruiken ze min of meer hetzelfde, maar met steranijs ipv venkel- cq anijszaad.
Maak een flinke hoeveelheid zónder kruidnagel, onthoud welk volume kruidnagel er bij moet per theelepel (ongeveer 1/6 theelepel), en voeg dat steeds bij gebruik vers toe.

350 gram roggemeel mengen met wat zout, twee theelepels koekkruiden inclusief de kruidnagel, 10 gram bakpoeder, 5 gram baksoda en 50 gram bruine basterdsuiker.
(Je hoort dikwijls, ja, of je leest dat, dat kan ook, dat baksoda enkel zinvol is in zuur spul, en dat daarom in bakpoeder baksoda zit én zuur spul. Nou, daarom zal bakpoeder plus baksoda, met dat zuur van die bakpoeder, wel mooier werken dan pakpoeder alleen, in niet zuur spul...)

In 125 cc water 100 gram rietsuiker, 275 gram zoute stroop en 30 gram zoete boter (eigenlijk reuzel) aan de kook laten komen.
Zoute stroop: gezonde winkel.
Door de bloem en mengen, ook met 250 gram "Gezoete gedroogde veenbessen" (Aldi). Is alles goed gemengd dan nog 10 minuten doorgaan.

Bakblik bekleden met bakpapier, beslag erin lepelen, goed eerst de hoeken vullen.
Met een natte lepel het beslag gladstrijken en onder folie wegzetten op een koele plek. Laat minstens 24 uur staan.

Bestrijk met wat notenolie en bak drie kwartier op 150 graden iets onder het midden van de oven.
Steek er een sateh-stokje in: het is nog niet helemaal droog. Je kan de bovenkant ook nog gemakkelijk induwen.
Bak een dikke 10 minuten af op 180 graden.
De bovenkant geeft nauwelijks meer mee.




Sausje bij beignets


Ik maakte stukken banaan in beslag uit de frituur, en idem tempura van garnaal en champignon
Dat laatste beschreef ik al, maar nog niet het dipsausje


Voor de tempura

Dark soy, Chinese rietsuiker, rode sesamolie (hete dus, met Szechuan pepers)(ik schrijf dus niet Szechuan peper), en als vloeistof die Koreaanse rijstwijn, soju (de meest gedronken drank ter wereld...)


Voor de banaan

Kijk, eigenlijk hoort het zo
Je maakt roedjak manis, je laat het natuurlijk niet te lang in de marinade want dat gaat vies smaken, je giet dus af, maar dat afgietsel kan je prima bewaren in de koeling
Niet opnieuw gebruiken voor roedjak, maar serveren bij Pisang goreng in beslag!

Maar zo kan het ook:
Bak in pindaolie ui, knof, gemberwortel en trassi
Koel
Thin soy erbij, ietsje gemberstroop?, limoensap, sambal, petis oedang, Blend of Amontillado (geen rijstwijn!) of wat medium en ietsje droge sherry



Dit is die kruidkoek nog eens
Prachtig


In de Volkskrant schreef Calmthout, cursivering van mij "Reuring was er onlangs nog over een Amerikaans duo van Harvard dat met computers een statistische analyse maakte van de eindcijfers van opeenvolgende priemgetallen 1, 3, 7."

Dit is wartaal
Dit is schrijven over iets waarvan je de ballen verstand hebt

Ik zal u er niet al te zeer mee vermoeien, maar

Het gaat om priems eindigend op 1 3 7 9
Niet op 5 natuurlijk, want dat is deelbaar door 5 en dus geen priem
We gaan steeds 6 toevoegen en dan krijg je een reeks priems tot aan het gebruik van de 9, want dan is de volgende deelbaar door 5; 1 + 6 = 7, 3 + 6 = 9, 7 + 6 = 11, allemaal priem, maar 9 + 6 = 15.

Enzovoorts

(Ik vraag me al enige tijd af wat die 6 te maken heeft met het Vermoeden van Van Thiel. Dat heeft bestaan verdomd, totdat Anthes er het Bewijs van Anthes van maakte. "De 'afstand' tussen priemtweelingen is altijd een product van 6".)





Ergens op het web

"Mijn opa en oma hadden in Groningen een winkel in woninginrichting, 't Binnenhuis, aan de Nieuwe Ebbingestraat in Groningen. De ingang van de woning achter en boven de winkel was in de Wipstraat. Ze kregen - hoe kan het ook anders - 12 kinderen. De zaak is later overgenomen door een personeelslid met de naam Naaijer, en nog steeds is de zaak in handen van een van zijn nazaten."


De latere weduwe Naaijer begon een studentenhuis daar, nadat de winkel was overgedaan.

Ergens op het web

"Wij hadden laatst een pizzabestelling van iemand uit de Wipstraat. Gebeld of het klopte. Kregen we de hospita en die heette Naaijer.
Echt waar.
Giny"


H zei vandaag "Ja! Ik had een meisje Naaijer in de klas, die werd daar altijd mee gepest"


In Zevenbergen heb je de Korte Wipstraat

Laat maar