donderdag 14 april 2016

Koken uit de krant (9)



Bonen, Mizithra, venkel
Wiki over die kaas:
"In its salted, aged form it is considered the grating cheese par excellence of Greek cuisine,
and is especially suited for sprinkling over hot pasta."


Parool


Zie de eerste aflevering hier (alle links hier in een nieuw venster)

We deden al AD, Telegraaf, Trouw, Dagblad van het Noorden

Na de tweede Parool hou ik ermee op want de Volkskrant en de NRC, dat is enkel tragische droefenis



Parool, dat is een wat ander concept dan die andere kranten

Een artikel van of over een dame (enkel dames) (nou ja, dames...) die "ook haar kinderen wil laten smullen" of die "stoere omnivore gerechten kookt in haar rommelige keukentje", dat soort werk
Excuus vego erbij natuurlijk maar geen excuus allochtoon, dat weer niet

Nou ja, God zegene de greep



Kaastaart paprikasaus


Erg flauwe koppen

Rotje knor


Trouwens dat was een recept wat enkele dagen eerder zowat exact bij Wilbrink stond
Wilbrink gebruikte Chinees vijf kruidenpoeder, Rotjeknor of althans Liesbeth Maliepaard gebruikt steranijs, kaneel, kruidnagel, gember en chilipeper, wat hetzelfde is als je Szechuan peper gebruikt ipv chilipeper, maar dat wist ze natuurlijk niet

Ze ging "frieten eten met gefermenteerde ketchup, spannende kimchi's en kefirs proeven, tempeh van zwarte bonen" etcetera ad libitum, dus dan weet je wel met wat voor achter de muziek aan hobbelende culinaire nul je te maken hebt

O wacht, varkensvlees uit Rotterdam: rotje knor, Jezus ik val van de plee van het lachen

Lichte soy met Maple syrup ipv met Chinese rietsuiker...

"Paneer is Indiaas van oorsprong hè. Voordat ik het produceerde kende ik het ook niet"

Enzovoorts zal ik maar zeggen

Ken je nog klimaatneutraal lokaal geproduceerd vegetarisch meelullen lul dan mee



Surinaamse kerrie-eieren met grove mango pickle


Geluksmomentje


Hiske Versprille voelt zich gelukkig als de trein stopt en ze net voor een deur blijkt te staan
Veel op het station gaan staan zou ik zeggen

Een hele kolom over die "geluksmomenten" maar "Loop ik daar verder mee te koop? Ik dacht het niet"
Je moet maar durven of ja, misschien gewoon een enorme plank voor je kop hebben en in Amsterdam wonen

Kruimeldeeg met havermout...

Vier eetlepels maanzaad in één cake

Dat was die van die stoere omnivore gerechten in dat rommelige keukentje



Gepekelde komkommer


Shit!
Wel een kerel!

Samuel Levie

"Staat op de bres voor goed voedsel en zoekt de verhalen achter ons dagelijkse eten"


Pita pita oooh... pita


Heel verhaal over dat ie dronken thuiskwam, mes in de broodrooster, stoppen er uit

En Crescentine zijn helemaal geen "platte ronde broodjes die in een speciaal daarvoor bedoeld ijzer in het vuur worden gebakken" maar rechthoekige gefrituurde deegflappen

"met za'atar, een mengsel van wilde tijm en..."
1] alle tijm is wild
2] dat noemen ze Syrische oregano of ook wel Wilde marjolein (twee keer een kletsterm)
3] het is gewoon oregano



Konijnenbout



In die krant schrijft ook ene Jonas Fluit over kookboeken

Een hele kolom, en als je erdoorheen bent denk je Er stond eigenlijk niks...

Over een of andere suffe die in Chili in het Engels boeken over de Belgische keuken schrijft...


En een of andere Kees van Urmen staat er ook in, iemand die ook zijn mond niet kan houden over kimchi



Volgende aflevering zie hier