Eiersalade, kroketten, custard...
Eier-kerrie salade
Met ganzeneieren, zie hierboven, eieren van wilde ganzen
Je ziet dat het eigeel relatief groter is, net als bij eieren van loopeenden (meer familie van de gans dan van de wilde eend), en daarom worden die laatste door beschuitfabrieken gebruikt
Eieren van tamme ganzen smaken net als kippeneieren meestal, die van wilde ganzen natuurlijk niet
Ik kocht ze bij de Wilde Slager, zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Kook de eieren 12 minuten zachtjes
Pel en snij grof
De saus maak je van twee delen mayo en een deel piccalilly
Met kerrie djawa, cayennepeper en zout
Kipkroketten
Nou, daar hoef ik niet zo veel over te vertellen.
Een kippenragoût maken, een blanquette, maar dan meer gebonden, en sterker op smaak
Veel prei in de kippenbouillon
Ik heb geëxperimenteerd (verschillende kroketten) met weekvocht van gedroogde paddenstoelen door het deeg, en dat was erg lekker.
Ook met kort gebakken stukjes redelijk dik gesneden rauwe ham, ook erg lekker (maar weer niet zo erg als je combineert met dat paddospul)
Met kerrie: dat ga ik opnieuw doen in de vorm van nasiballen met kip
Dan niet met plakkerige rijst zoals de vorige keer, maar droge met dikke kerriesaus
Misschien ga ik met rijst ook eens paella kroketten maken en gulash kroketten
En met kip Oosterse, met gedroogde garnalen
Zie hieronder naturel kipkroket, geserveerd met mango pickles (van die in kwarten gesneden kleine mango'tjes gemaakt'
Bolognese kroketten
Dat moesten dus in feite sjieke bamiballen worden
Bolo maken, behoorlijk gekruid, met ook stukjes zwarte olijf (deed het heel erg goed in die kroketten!)
Kook macaroni
Meng alles met dikke béchamel, en dan komt het probleem: dan verlies je de bolo-smaak
Geen idee hoe dat op te lossen...
O, een ding: heerlijke kroketten hoor! Maar geen "bolo kroketten"...
Deze week geitenkaaskroketten
Extra oude harde Nederlandse geitenkaas vond ik bij Van der Ley (zie hier)
En op de lijst staan nog kastanjekroketten met spekjes, de hierboven genoemde kroketten, ossenstaart, groene asperges, rauwe ham en champignons, zuurkool - pommes duchessedeeg, oester, witte vis - venkel, stokvis-mosterd, macaroni ham kaas, en die Holtkamp Pekingeend kroketten die ze bij Hanos verkopen
Ik heb afgelopen week flink met custard en vanillevla geëxperimenteerd, ook al voor al gemaakt ijs van witte chocolade, maar dat bespreek ik dinsdagavond (na een diner met kippensoep, asperge-ragoût met spekjes in een caisse van aardappelpuree en met gesauteerde gerookte zalm en over die ragoût forel-eitjes, en dat ijs na met frambozen)
Vanillevla
500 cc volle melk met een leeg geschraapt vanillestokje 10 minuten laten sudderen
Ja, met ook het schraapsel natuurlijk
Stokje eruit
30 gram fijne kristalsuiker met 20 maizena, twee eierdooiers en wat zout opkloppen
Wat melk erdoor kloppen en dan kloppend het ei door de melk
Au bain marie of op een plaatje kloppend laten dikken
Kom, afdekken
Serveren met Rote Grütze (zie hier)
Custard
Eigenlijk is dat natuurlijk hetzelfde verhaal maar dan zonder vanille
Banketbakkersroom, crème patissière
Maar het is saus natuurlijk, geen vla
Je gebruikt liefst ei én eigeel (en werk dus altijd au bain Marie), en witte basterdsuiker
Enorm lekker: dunne plakjes goede donkere kruidenkoek (ik gebruikte kruidenkoek gemaakt met zoute stroop en met gekonfijte cranberry's) voorzichtig aanbakken, flamberen met rum en serveren met custard
Eigenlijk het principe van Christmas pudding...
(Je kan niet goed zien dat het twee dakpans plakjes zijn met de saus over het uiteinde...)
In de planning naast het gewone eten (seitan maken, forel in Riesling, uientaart met Tilsit...)?
Oei!
De genoemde kastanjekroketten en die geitenkaaskroketten
Indonesische cake, taaitaai, borstplaat (beide nog nooit écht goed gelukt), kersenbrood (met als vocht het sap van geweckte kersen, en die kersen erin), vlaai met geweckte mirabellen, vlaai met geweckte kwetsen...