dinsdag 5 november 2013

Weer die stiekeme eieren!



Verstopte eieren,

daar had ik het al eens over, en dan bedoel ik niet in de tuin met Pasen maar hier (geen nieuw venster want we blijven "thuis").

En nou vind ik er weer twee of bijna drie.

Hierboven een simpele paté de campagne en croute, in deeg, met een "verloren ei" erin.

En hieronder iets anders, een paté au thon, een tonijn-paté, ook met een ei erin.

Een recept is niet te vinden omdat je vervuiling krijgt van "pate au thon", pasta met tonijn, ipv "paté au thon", paté met tonijn.


Dit is dus ook en croute, en dan dus met tonijn. En met bladgroenten.
Geen idee wat het vette deel is.
Waarschijnlijk is al dat roze niet enkel tonijn (rode tonijn, "echte" tonijn) maar ook grof gemalen of gesneden doorregen of zo...

Wel ietsje vergelijkbaar, Noord-Afrikaanse pastei'tjes met tonijn zie hier.

Maar goed.

Nóg een verstopt ei en dit keer uit Iran, de stiekemerds.

كوفت التبريزي
Kofte Tabrizi, kofte uit Tabriz.

Zie hier.
Mooi!

Uhh, je hebt "kleine kofte uit Tabriz", koofteh tochmeh morqi, met een ei erin dan dus, en je hebt "grote kofte uit tabriz", en dat is een enorme met een doek bijeen gehouden bal, die je na het koken uiteendrukt en waarop je dan een gevulde kip presenteert.


De kleine.

Rauw ei, z/p, saffraan...
Goed kloppend en langzaam kikkererwtenmeel erdoor ("gram" bij de toko).
Door gehakt (lam, schaap, eventueel -deels- rund) kneden.

Saus maken, zeg tomatensaus (zie onder, ipv bouillon zie boven)

Ballen maken met een gekookt ei erin.
Hierboven met ook tomaat of zo erin, maar klassiek is gedroogde geweekte pruimen en grof gehakte walnoten.

Ballen in de saus koken.


Weer wat geleerd...