Bangkok
Curry pasteZie hier (geen nieuw venster, we blijven "thuis" dus gebruik de Terug knop). Daar staan de plaatjes al van die curry pasta's, dus vandaag wat andere plaatjes.
Ik ga vandaag en later Thaise, Vietnamese en India'se curry pasta's door elkaar bespreken want het loopt in elkaar over, zoals ik hoop aan te kunnen tonen.
De bekendste pasta's zijn natuurlijk red cury paste en green curry paste. En de Nederlandse kennis en beschikbaarheid ervan hebben we te danken aan Appie H, net als de sherry en zo. Appie deed en doet dat overigens volkomen onbaatzuchtig (altruïstisch, belangeloos, edelmoedig, groothartig, grootmoedig, gul, liefdadig, nobel, onzelfzuchtig), werkelijk, geloof me.
Zie rood versus groen hier (alle links hier in een nieuw venster als ik er verder niks bij zet).
En in het kleuren-rijtje kan er dan geel bij, zie hier
Ho Chi Minh-stad
De bekendste
Red curry paste
Zie hier.
Een recept ervoor zie hier
Ik geef in deze serie meer recepten van curry pasta's. Kijk daar zeker even naar, ook als je het niet zelf wil maken, want daar leer je van en krijg je ideeën van.
Pinda-olie, wortel... ui... kip...
Rode curry pasta... paprika... courget...
Kokosmelk (altijd bij Thaise curry pasta's)...
Koriander.
Jodhpur
Wat was dat groen ook weer...
Panang / penang / phanaeng
Dat lijkt wat op rode. Zie hier.
Zie het spul zelf hier.
Maak een saus van de pasta, met bouillon. Proef en voeg eventueel komijn toe, limoenblad (kaffir lime, daoen djeroek poeroet) en/of salam ("Oosterse laurier").
Braad blokjes rundvlees aan in palmolie (of pinda-olie) en stoof ze gaar in de saus.
Voeg tomaat en paprika toe en stoof nog even.
Breng op smaak met fish sauce en/of kokosmelk en/of yoghurt.
Old Delhi
Green curry paste
Zie hier.
Een recept ervoor zie hier.
Vergelijk het volgende Thaise recept, óók met kip en courget, met het recept bij de rode curry pasta.
Bak inktvis-stukjes in iets kokos-olie (of pinda-olie), haal uit de pan.
Doe hetzelfde met kip-stukjes.
Green curry paste in de pan... Bak wat kokos-boter mee...
Kip erbij en stoof.
Inktvis erbij en eventueel wat kokosmelk...
Courget erbij...
Op smaak met (palm)suiker, fish sauce, dark soy.
Ergens in Thailand...
Midden, bruin: longan
Erboven: blimbing / stervrucht, en rood eronder: rambutan
Groene ballen rechts van longan: kedongdong / guave
Daaronder jonge kokos, aangesneden
Groen helemaal rechts: harde mango voor chutney
Handjes boven de dekens!