zondag 3 november 2013

Curry paste vandaag



Curry paste

Vandaag las ik in de weekendbijlage van de Volkskrant twee maal over currypasta / curry paste.

Het begon met de restaurantbespreking Amazing Azië in Noord-Holland, restaurant Red Chilli in Nieuw Niedorp, zie hier (alle links hier in een nieuw venster), uhh, nee, zie hier, o nee, wacht!, zie hier (wat een klungelshit trouwens).

Maar goed.
Die Mac (ik leerde vandaag dat die tiepe Mac heet, niet Marc; wat een leuke moderne naam trouwens!), die Mac die at daar een menu'tje. En somt op wat ie at. Hou je vast.
Loempia met roodpootpatrijs, kimchi (bah!), "een tot zalf gekookte eierdooier" en, daar istie, massamancurry. Wat trouwens massaman heet of masaman of masamun, maar niet +curry want dat is dubbel-op.
Verder at ie barracuda in rode currysaus met pinda en koriander, kwartel met saus van sjalot en vijfkruiden-poeder (zonde van de sjalot), crème van papaya, jackfruit, aardpeer, nekstuk van pata negra varken met gefermenteerde pruimen (hij bedoelt umeboshi), groentencurry (Maison Curry!) en Japanse udon-noedels (udon heet dat; udon-noedels is dubbelop en met dat Japanse driedubbelop), zurig ijs van karnemelk, zoute kaas en yuzu (grachtengordelcitroen) op crunch van koffie en hazelnoot met macadamianoten in zoute karamel en vijfkruiden-poeder (Maison Vijfkruidenpoeder).

Moet ik nou echt geloven dat dat allemaal mooi vers en zo was?
Moet ik nou echt geloven dat je dat allemaal na mekaar nog lekker goed kan proeven?
En dan in zo'n interieur waar je over de buddha's struikelt...

En als je nauwelijks kennis en überhaupt geen smaak hebt, dan kan je je allicht makkelijk laten épateren...


Maar kijk!

Ik schreef het gisteren nog: de Nederlandse culinair-journalistieke wereld is een Apenheul. En zie maar weer hierboven.

Maar kijk!

Een paar maanden geleden schreef iemand mij "ik schrijf al een paar jaar niet meer over eten", waarop ik antwoordde dat te betreuren.

Maar zie! Maar kijk! Ze is terug! Oók in die Volkskrant Fast, Cheap and Easy van Sylvia Witteman. Gelukkig terug, want het is een verademing in deze culinaire woestijn.
Vijf kolommen en volledig culinair foutloos, het is in Nederland ongelofelijk...

Uitbundig, geil en pittig eten.
Daar gaan we.

Na een perfecte erg leuke intro (ik noem óók geen namen):
* Pittige Thaise mosselen
* Hartige, kruidige fussili met tonijn en kappertjes, en
* Eton Mess.


Blue Elephant ja!
Had zeker een roze brilletje op...
"Pink elephant"...

Pittige Thaise mosselen
("vóór of na het ongebreideld neuken"; dat zie ik die Freud en die Boucher en die Vreugdenhil nog niet schrijven...)

Inderdaad, "arachide- of zonnebloemolie". Of palmolie, maar dat heeft niemand in huis.

En rode óf groene currypasta. Ja. Dat kan je bij vis en zo inderdaad prima uitwisselen, precies zoals met rode of groene chilisaus.
"Thaise rode currypasta (het merk 'Asian Home Gourmet' is vrij goed) of, als je dat lekkerder vindt, groene currypasta ('pink elephant')"

En kokos. Ja. Dat "moet" bijna altijd, bij currypasta.

En ja, limoensap én bruine suiker. Liever palmsuiker trouwens maar dat heeft niemand in huis.

Een vergelijkbaar recept (met ook ongebreideld komijn) hier.


Gele, mijn favoriet
Met "venkel", lees asa foetida

Hartige, kruidige fussili met tonijn en kappertjes
("Waar je de hele nacht op door kunt")

Ja inderdaad, geen tonijn uit water!
Niks mis met tonijn uit water, in een salade of zo, iets kouds. Maar zodra je dat in iets warms verwerkt krijgt het een staalpillensmaak.

(Zo'n opmerking, dat tekent de auteur, verdomd...) (Maar moet wel gezegd worden dat ze de olie gebrúikt, en dat kan natuurlijk niet met water, dat mengen door die blended kruiden, knof, citroensap, ansjovis, mosterd, kappertjes.) (Wordt ook mooi mayo-achtig door de mosterd.)

Vergelijkbaar recept met olijven hier.
Met witte wijn hier.
Met Parmezaan hier
Met tomaat hier.

Mevrouw Kapitein
Maleise curry paste

Eton Mess
("Je kunt er elkaar eventueel ook mee insmeren")

Meringues
Jumbo! Ja, of maak ze zelf. Zie Cees Holtkamp hier.

Veel room.

Rood fruit.

"plet de frambozen een beetje en prak een deel van de aalbessen".
Een tip. Zet het fruit 12 uur vtv met wat suiker erover op een koele plek en roer regelmatig om. Dán krijg je pas dat ze "hun sap afgeven aan de room".
En wel suiker dus en gewoon wat meer citroensap.

En jazeker: grof, middel én fijn gebrokkelde meringues!

Eton Mess zie  hier


Lekker spul
Met tomaat en ui

Ik zal binnenkort eens "Currypasta (2)" schrijven.

Panang curry paste
Tom yam curry paste
Tom kha curry paste
Die bhuna hierboven
Korma
Tikka masala
Rogan josh
Balti
Madras...

Uhh, blijf je wel weer culi-schrijven Sylvia?

Het volk heeft je nodig!!


(Uhh, je bent niet zo vóór dat elkaar insmeren met Eton Mess "want je blijft maar bedden verschonen".
Maar dat moet je oplikken!
Goh, dat ze dat niet weten in Amsterdam...)