donderdag 21 november 2013

Met kaas en zo



Surinaamse aubergine
Is lang ook, maar dikker en donkerder paars dan een Chinese

Met kaas

Aubergine, tomaten-paprika saus, feta, macaroni

Foto's vergeten want het was Godsongelofelijk lekker.
Sirene dat is Bulgaarse feta, ljoetenitsa dat is pikante tomaten-paprikasaus, en als macaroni gebruikte ik gramigne, zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Zie die kaas en die saus ook hier.

Ljoetenitsa
Gril paptika's en maak schoon.
Rasp op 100 gram paprika (schoon) 120  gram wortel, en prak op 100 gram paprika schoon 160 gram heel rijpe ontvelde tomaten.
Kleingesneden knof erbij en in een sauspan met olijfolie en water laten sudderen met wat (berg)bonenkruid en zout.
Breng op smaak met cayennepeper.
(Gaf ik dat recept al niet eens?)


Of koop het in de Bulgaarse winkel.

Sirene met ljoetenitsa, aubergine en macaroni

Bak schijven aubergine aan twee kanten redelijk goed aan. Uit de pan. Snij later grote schijven in vieren, kleinere in tweeën.

Olijfolie, ui...
Ljoenitsa erbij en witte wijn...
Zwarte olijven (droge soort, Jumbo, in zakjes, "Zwarte olijven Griekse stijl", verslavend lekker en kost niks, zo hoort het; in tweeën gebroken) erin en de stukjes aubergine; stoof redelijk lang.
Kook pasta.
Breng op smaak met tabasco of zo (of beter die Bulgaarse pikante saus, tsjili sos, u begrijpt het, een soort pikante heel dunne ljoetenitsa.
Sirene- of fetablokjes erin opwarmen of zelfs íetsje laten oplossen...


Friet met sirene (of feta dan dus)
Een Bulgaarse hit

Courget met kaassaus

Ik had er "dolmas" bij gemaakt, van stukjes koolvis in wijnbladeren gestoomd. Lekker hoor. Maar er hóeft niks bij verder.

Rijst
Olijfolie, Spaanse peper, ui, knof...
Surinaamse of Amerikaanse rijst meebakken...
Geplet komijnzaad, vers gemalen of gebroken korianderzaad...
Kippenbouillon en wat witte wijn...

Saus
Van een tweede deel kippenbouillon kaassaus maken op de manier van Duitse kaassoep.
Wat witte wijn erin, geraspte kaas erin... Binden met arrow root (of maïzena).
Op smaak met Colman's mosterd poeder.

Courgette-schijven door bloem en bakken.

Serveren met citroen voor over de kaassaus.


Dat maakte ik ook ooit
Courget gevuld met kaassaus met daarin stukjes courget
Ook lekker:
courget uithollen (enkel de pitjes eruit)
droogdeppen, paprikapoeder, ontpitte groene olijven (goed uitgelekt!), oven...
geraspte kaas, weer oven...

Broodbeleg

Gegrilde paprika prakken met geraspte kaas.
Wat ljoetenitsa erdoor, mayo, mosterd.

Jammie!


Tofu en zo


Black tofu, paprikasaus, rijst

Die black tofu smaakt heel fraai. Beetje notig.
Is ook heel stevig van beet.

Rijst stomen.
Zie hoe ik het deed (mét deksel, dat wel). Duurt erg lang, en na een minuut of 20 en een forse plens kokend water langzaam over uitgieten. Duurt dan nog steeds lang hoor.

Pinda-olie, ui, knof, gemberwortel...
Pikante paprikapuree erbij (Turkse winkel)... Witte wijn... Proef.
Stukjes puntpaprika erdoor.

Tofu in plakken meestomen met de rijst.

Erg lekker, verdomd, erg lekkere combinatie...


Paprika, seitan, rijst

Niet denken dat ik elke dag paprika met rijst eet...

Tomaten-olie: rode olie waarin je meerdere keren tomaten in de oven hebt gehad. Of hak goed rijpe Roma tomaten klein en laat ze uren op erg laag vuur trekken in de oven; roer regelmatig; zeef. Of gebruik de olie van een pot gedroogde tomaat op olijfolie.
Seitan: zie hier. Ik had die van de Jumbo en die piepte wat tussen de tanden...

Tomaten-olie, iets ui, iets knof...
Amerikaanse of Surinaamse rijst meebakken...
Iets bouillon, 10 minuten...
Meer bouillon en garen.

Seitan in kleine stukjes.
Olijfolie, iets ui, iets knof.
Seitan meebakken met grof gebroken zwarte peper...
Stukjes puntpaprika meebakken, kruiden met za'atar, wat witte wijn...

Afgezien van dat piepen was het erg lekker.