zaterdag 2 november 2013

Spaghetti!



Nou we het er toch over hebben

Spaghetti Agli Olio Pepperoncini
Spaghetti koken.
Flink goede olijfolie in een pan, en daarin flink grof gesnipperde knoflook en gebroken kleine cayenne-pepertjes op laag vuur een minuut of vijf laten trekken.
Op hoog vuur de spaghetti erbij en roerend opwarmen.
Serveren met de olie, de pepertjes en de knoflook erover.

Spaghetti à l'Antiboise, Frankrijk
Laat in redelijk wat olijfolie gepelde fijngesneden tomaat (zonder het vocht en de pitten) sauteren, met ui, basilicum en zout. Doe een deksel op de pan.
Kook spaghetti.
Voeg aan de saus flink ontpitte gehalveerde zwarte olijven toe (wat het beste smaakt als je die droog aangeleverde zwarte olijven gebruikt) en goed uitgelekte tonijn uit water in stukjes.
Geen verse rode tonijn Freud!
Giet de spaghetti af, doe in de sauspan en laat de saus aan de kook komen.


(Foto is nep natuurlijk)
(Zie die snor van die kakkerlak links)

Spaghetti boscaiola
Maak tomatensaus met daarin paddenstoelen en doperwten.
Serveer met spaghetti.

Spaghetti bucaniera
Bak mosselen, garnalen, diverse soorten schaaldieren en stukken inktvis in olijfolie zoals bij Paella, maar met ui en knoflook; hussel regelmatig om zodat de schaaldieren open gaan.
Haal van het vuur en laat koelen.
Haal alle dieren uit de pan, verwijder de schelpen, en houd de dieren apart.
Maak in de pan tomatensaus en warm er op het laatst de vis etc. in op.
Serveer met spaghetti.


Spaghetti met ansjovissaus
Kook de spaghetti.
Verwarm olijfolie in een koekenpan en voeg flink wat ansjovis-filets toe (uitgelekt en ook ff geweekt in melk).
Voeg verder flink knoflook en gebroken cayenne-pepertjes toe.
Zet het vuur vrij laag en blijf roeren tot de ansjovis uit elkaar is gevallen.
Giet de pasta af en bak even na op hoog vuur in de ansjovis-pan.
Serveer met de olie over de spaghetti.

Spaghetti met tonijn en olijven
Maak visbouillon, en kook flink in.
Meng er pesto door, room, heel fijngesneden bosui, gehakte zwarte olijven, en warm er stukjes tonijn in op. Uit blik Freud!
Breng op smaak met peper en zout.
Serveer met spaghetti en met parmezaan.


Puglia

Spaghetti van de woedende vrouw, Spaghetti a l`arrabbiata
Serveer de spaghetti met tomatensaus, gemaakt met witte wijn en met flink cayennepepertjes erin.

Spaghetti met tomatensaus, olijven en ansjovis, Spaghetti siciliana
Tomatensaus maken maar in dit recept in plaats van zout stukjes ansjovis erdoor, die dus niet ontzout moeten worden.
En verder cayennepeper.
Vlak voor het serveren de pasta koken, en door de saus gehalveerde ontpitte zwarte olijven roeren.
Liefst die zwarte olijven die zonder vloeistof in die zakjes verkocht worden ("À la Grecque", maar de beste komen uit Spanje, uit Teruel).


Schilderij van Renato Guttuso

Spaghetti met steenmosselen, Spaghetti alle vongole
Spaghetti koken.
Als de spaghetti gaar is die in een pan met wat goed warme olijfolie doen, en er op hoog vuut levende venusschelpen (of kokkels) en wat peterselie doorwerken.
Blijven omroeren tot de schelpen allemaal open zijn.

A la marinera, Spanje
Ongeveer hetzelfde, maar in de olijfolie is wat knoflook gebakken, en de saus wordt gebonden met een papje van witte wijn en maizena.
Serveer met citroen.


Toto