zaterdag 30 november 2013

M F K Fisher














M F K Fisher (je schreef net over haar Maarten) heeft het over de liefde van haar grootmoeder voor aardappelpuree. Zij heeft blijkbaar die liefde geërfd en at aardappelpuree  het liefst als volgt. De aardappelen waren licht, tot een stevige wolk geklopt met warme volle melk, en zachtgeel door een ruime hoeveelheid boter. De puree deed ze in een voorverwarmde schaal, maakte er een kuil in ter grootte van een flinke koffiekop en vulde die tot de rand met ketchup uit een grote, volle ordinaire fles die naast haar placemat stond op de plaats waar tijdens een gewoon, alledaags banket een wijnglas zou staan.

Ze geeft ook een recept voor oesterketchup.

250 ml. azijn
250 ml. droge sherry
Oesters, uitgehaald en uitgelekt, een liter (maar bewaar het vocht)
1 theel. cayennepeper
1 theel. gemalen foelie

Hak de oesters klein en kook ze in hun eigen vocht met de azijn. Schuim zo nodig af. Laat 3 minuten koken, zeef door fijne doek en zet ze weer op het vuur. Voeg de sherry en de kruiden toe. Kook 15 min. Laat afkoelen, proef op zout, doe in flessen en verzegel de kurken.

Zie een video hier.

Dag, Loek