woensdag 25 juli 2018

Otto Kleynejan (10)



Je hebt slakken met slakkenboter
Je hebt een plus variant: champignons met een slak in de hoed én slakkenboter
En daarvan heb je een minvariant: enkel slakkenboter
En daarvan maakte ik een hele mooie met portobello's



Otto Kleyneaap's magnum Opus

pagina's 750 tot 800

Of: wat daar voor gelul in staat

Zie de eerste aflevering van deze huiveringwekkende serie hier

(Alle links hier openen in een nieuw venster)


De Animal Science Group van Wageningen deed onderzoek naar de malsheid van vlees
"De belangrijkste factor bleek het rijpen"
Goh!!!

Duizendjarige Chinese eieren
"Die worden ingesmeerd met een mengsel van ongebluste kalk en as [je hebt drie soorten; één soort maak je zo], en soms thee [kwaak! kwaak!] en dan zo'n 100 dagen begraven in de aarde" [kwaak! kwaak!]
Het overgrote deel wordt in de koeienpis gelegd

"Alleen rijp fruit is lekker"
Nou, ik ken heel wat soorten tropisch fruit die je vooral niet rijp moet eten...

"overrijp het lekkerst, zoals mispels en kaki's"
Mispels worden niet overrijp gegeten maar verrot; kaki's worden enkel overrijp gegeten, en Kleynepik is in de war met Sharon fruit

Dat het er niet toe doet of iets vers of in blik is
Tomaat in blik is aan de plant geheel gerijpt spul, en dus stukken beter dan vers
Dat geldt zelfs voor tomatenpuree

Dat je vlees geseald "wel een paar dagen" in de koeling kan laten liggen
Twee, drie weken ja

"Milieu Centraal is hier [plastic verpakkingen] heel duidelijk over"
Ja, en volgend jaar weer een ander verhaal en het jaar erna weer een ander verhaal
Net zulke apelullen als dat voedingsbureau met wél kaas, geen kaas, twee glazen, geen enkel glas...

"boter is gekoeld heel lang houdbaar"
Shitboter wel ja

Dat in restaurantkeukens in Nederland soms wel een etmaal lang een ketel bouillon staat te trekken
Was het maar waar!

"veel eetbaarheden bederven zodra je hun leven stopt"
Die moet versjes gaan schrijven

"Vlees kan worden gedroogd, maar altijd ook gezouten"
Vlees wordt gezouten, en dan eventueel gedroogd

Charqui, Nagelholt, Bresaola, daar heeft ie gene ene fuck van begrepen
De essentie daarvan is dat je het licht zout maar dan wel extra snel droogt (in een erg koude atmosfeer)

"Vis kan gedroogd worden, maar alleen als hij weinig vet bevat; witvis dus"
En kipper dan? En haddock? En gerookte haring?
Lazer op kwaakmongool

De aap weet niet dat Turkse gedroogde aubergines en paprika's (en courget ook nog trouwens) worden gebruikt om dolmas van te maken; die denkt dat ze geweekt zó worden gegeten...

"Franse ham heb ik nog nooit hier gezien"
Ik zou zeggen brilletje kopen en in de Aldi de Bayonne ham gaan zoeken




Gezouten boontjes worden volgens dit culinaire veenlijk in de supermarkt "kant-en-klaar" verkocht
Ja, als je een dubbel kunstgebit hebt, dan proef je dat zout niet nee...

"Vleeswaar krijgt doorgaans nitrietzout"
Vleeswaar krijgt altijd verplicht nitrietzout, ex rosbief

Alweer een enorm lulverhaal over "roken als conserveringsmiddel"
Roken is geen conserveringsmiddel, roken is een neveneffect van drogen
Je kan drogen zonder te roken, als het klimaat ernaar is, maar is het dat niet, dan moet je roken om de vliegen weg te houden, of om het drogen te bevorderen
En dat roken tegenwoordig als smaakbevorderend wordt toegepast doet daar niets aan af
Roken zonder drogen bestaat niet
Elke vorm van roken = drogen
Ik weet wel, met roken voeg je antibacterieel spul toe: formaldehyde, acetaldehyde, fenolen, organische zuren... Maar dat is enkel "mooi meegenomen", maar als conservering totaal niet voldoende

"In Friesland wordt turf gebruikt" voor het roken
In Drenthe ja

"Koud roken is een grapje dat enkel omwille van de smaak gebeurt", de culinaire zwakzinnige debiel

Over afsluiten van lucht als conservering
Geen woord over anaerobe bacteriën

Dat Potted shrimp van geklaarde boter wordt gemaakt, de manke inval-afwasser...

Dat Pimientos del piquillo in blik verkocht worden, de ontzagwekkende apenlul...

Dat groente voor inblikken minimaal 10 minuten boven 120° moet worden verhit, maar als ie het over wecken heeft, dan hoeft dat blijkbaar niet (en kan ook niet); niets begrepen van verschillende verhittingstijden...

Nooit gehoord van ijzer-oplossing in slecht gecoate blikken spinazie
Popeye ja!

Dat het raar is dat weckflessen flessen heten
"Voor mij zijn het potten"
Voor mij is die tiepe zelf een stiekeme pot

Heeft ie het over Foie gras en confit, heeft ie het over de vogeltrek
Dat zijn loopvogels ja!

Dat Foie gras enkel in Frankrijk wordt gemaakt...
Nooit van Hongarije gehoord, en laatst at ik enorm lekkere in Praag, lokaal geproduceerd

Enorm lulverhaal over hoe je fruit konfijt

"Het suikergehalte in jam moet 65% zijn om hem stabiel te maken"
Nooit van pectine gehoord, en het verhaal 1 op 1 overgeschreven van Wiki




En het heet niet Edelfruit maar Fijn fruit

Gelul over ratelslang in de tequila
Een worm ja

Vriesmethodes
Nooit gehoord van QLF

Verhaal over het voor het eerst proeven van bestorven wild
Die komt uit een steuntrekkersfamilie, verdomd

"Champignons slinken behoorlijk bij het bakken"
Je ken koke of je ken het niet

Over een magnetron
"maar als opwarmingsapparaat is het geweldig"
Maar wat moet je er anders mee dan? Je kunstgebit ontsmetten?

Pagina 792, "thee is gefermenteerd"
Pagina 795 "De meeste thee is niet gefermenteerd"

"Augurken zijn bij ons slechts ingelegd in zuur", de kwaakmajoor
Pekelen, helft pekel vervangen door azijn

Compliment voor Kesbeke
Grotere marketingshit is er niet te koop

Het volgende is echt de limit
Die denkt dat als er op een fles Nuoc mam een inktvis staat, dat het dan van inktvis is gemaakt! Of paddestoel = van paddestoelen, of garnaal = van garnalen
Dat is het merk ja! Dat betekent zoiets als "Lekker bij" ja!

En dat er in Nederland geen Vietnamese fishsauce wordt verkocht
Brilletje!!!!!!!!!!!!

En dan dat colatura minder is
Kijk, of je hebt geen goede smaak, of je kocht shit

En dan weer zo'n Volkskrant proeverij door die mislukte vegetarische Chinees, Poeh Pah Puk of zo'n soort naam
Nooit gehoord van Tiparos...

God God God, de culinaire naaktslakken bij mekaar...