maandag 6 juli 2020

Klassieke werken Franse gastronomie



Kocht wat Elzasser wijnen bij Domaine Alsace
(Later bleken ze tot mijn grote vreugde ook rode Elzassers te verkopen)
Pas op met deze wijn hierboven
Muscat of niet: dit is geen zoete wijn!
Frisse wijn voor bij groente-voorgerechten
Witte asperges, salades...



Le trésor culinaire de la vieille France

De culinaire schat van het oude Frankrijk

Parijs 1922


Een prachtig boekje, uitgegeven door "Les Annales", politiek en litterair tijdschrift

Door lezers en door "schrijvers en kunstenaars" ingezonden regionale recepten

Heel erg veel kortingsbonnen, voor theaters, bioscopen, reizen, hotels en winkels
En al die bedrijven met hun advertenties
Een ongelofelijk mooi tijdsbeeld, met het accent op de gastronomie
De grote hoeveelheid advertenties van die theaters enzovoorts is echt heel erg leuke lectuur
(Wat opvalt: de getoonde vormgeving van meubels of noem maar op lijkt veeleer 1880)

Heel aardige recepten ook

“Patisserie de Hond die Springt"

Enkele koloniale recepten, en hier nu wel een uit Indo-China, wat nauwelijks voorkomt in klassieke Franse kookboeken



Ik heb ook mooie Riesling gekocht
Ik ga namelijk Pâté au Riesling maken!
Worstenbrood met Riesling-gelei tussen de buitenkant en het worstje
Luxemburgs
Waanzinnig lekker
"Onderzeeërs" noemden de kinderen het
Zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)



Propos de table

James de Coquet

Over het tafelen

Parijs 1964


"Propos de table" van James de Coquet is een verzameling columns over gastronomische onderwerpen, verschenen in de Figaro, rond 1960

De Coquet is culinair medewerker van de krant, maar zeer aan huis ook in de wereld van de beeldende kunsten en van de muziek

Diners aan Japanse hoven (een prins), Molukse (een sultan), en Indiase (het huis Bourbon-Bhopal)

Diners bij Engelse graven (ontbijt door butler op bed; "Hoe honderd maal beter dan het Franse ontbijt") en Amerikaanse industriëlen...

Hij dineerde in de allerbeste restaurants over de hele wereld
Huis Lhardy in Madrid, Het Restaurant van de Vervulde Verlangens in Peking

Hij schrijft over de perfecte bediening in de VS, en dat de Italiaanse keuken Commedia dell' arte is, niet negatief bedoeld



Hier ben ik heel benieuwd naar
Ken ik niet
Nou ja, ik zal het gedronken hebben zonder het te weten
Vreemd! Prima bij asperges, maar ook prima bij zuurkool...
Asperges kan ik niet meer proberen, dat doen we volgend jaar, maar die zuurkool wel



Mastering the art of french cooking

Julia Child

Alleen de titel al is enkel pretentie


Mastering the art of French cooking is een cult-boek, en dus een slecht boek

Een boek voor het soort mensen dat "Petits propos culinaires" leest

Voor mensen die "The Oxford compagnion to food" een beter naslagwerk vinden dan de "Larousse gastronomique"

Voor semi-connaisseurs

Voor mensen die nooit of te nimmer een van die ellenlange recepten uit dat boek zullen gaan staan koken

Het recept voor Veau en feuilletons, gevulde plakken kalfsvlees
Meer dan vier bladzijden lang, en twee-en-veertig ingrediënten...
Is dit flauwekul of is dit geen flauwekul?

(Er wordt in de Franse keuken veel Madera gebruikt. Bij Child is dat altijd Madera sercial, wat je in geen enkel ander Frans kookboek tegenkomt. Onzin dus.)

(Madera sercial kom je enkel verder in een boekje van De Dikke van Damp tegen, waar hij er "zijn truffels in bewaart", waarbij u moet weten dat hij in die tijd nog geen kop koffie kon betalen)