woensdag 8 juli 2020

Elzas



Ter compensatie Poolse pierogi
Ze komen ook voor in Pnin, waarin Pnin ze maakt
Maar goed
Op deze staat "Knoedels gevuld met kool en champignons"
En "Handgemaakt product"
Heerlijk spul uit de Poolse winkel



Ooit nam ik contact op met de 

Conseil Interprofessionnel des Vins d'Alsace

De Elzasser wijnen promotor, zeg maar

Dat was een speciaal contact

Uit een vijftiger jaren Frans kookboek viel een bonnetje van die lui, waarmee je informatie kon opvragen

Dat deed ik, en ze waren zeer gecharmeerd van het feit dat ze in 2020 een bonnetje uit 1956 ontvingen

Sedertdien krijg ik steeds mooi, heel mooi materiaal van ze toegestuurd
(Uhh, dat zou je met echte Fransen niet gebeuren!)

Jammer dat de site, alsacewijn.nl niet werkt



Feitelijk is het ravioli en dat soort dingen


Eerder kreeg ik twee fraaie dingetjes die ik op 20 juni besprak

* Les vins d'Alsace et ces cépages

* Gastronomie et vins d'alsace


Vandaag kreeg ik "Geheimen van de Alsace, regionale recepten, met Alsace wijn-spijsadviezen"

Alle klassiekers staan erin
Bretzels, Flammkueche, Kougelhopf, Zewelkuche, Baeckeoffe, en Coq au Riesling
Kougelhopf zelfs twee keer!


Er staat nog veel meer in

Grumbeerkiechle zijn aardappelkoekjes

Dat grum kende ik al, van het Luxemburgse Speckgrompeln, met spekjes gebakken aardappelen
Die eet je bij het nationaalgerecht Jud matt gaardebounen, gepekelde varkensschouder met tuinbonen
Je eet er Luxembugse mosterd bij, Moschtert


Zuurkool met vis

Daar kom ik een keer op terug, daarover ben ik notities aan het verzamelen