donderdag 9 juli 2020

Lekker eten





Zewelwai

Uienvlaai betekent dat in het Elzassisch

Zie hierboven


Dat loopt altijd door mekaar met Flammekueche

Vandaag dus beide recepten naast mekaar


Pâte brisée, korstdeeg maken, of Pâte semi-feuilleté
Eerst beide deegrecepten naast mekaar

Korstdeeg, althans voor zo'n vlaai:
300 bloem, 150 koude boter, half theelepeltje zout
Mengen tot kruimelig (gebruik zo'n deeghakker want het mag niet warm worden)
80 cc koud water erdoor werken
Bal
Folie
Koeling

Pâte semi-feuilleté:
Evenveel bloem en zout, maar 225 boter en 150 cc water
Uitrollen op een bebloemd werkblad
Drie keer de ene kant op vouwen (drie gelijke plakken op mekaar heb je dan dus) en twee keer dwars daarop
Folie, koeling


Drie rode uien in boter laten sudderen
Het hoort met ui uit Sélestat; die blijft beet houden
Wat bloem erdoor werken
150 cc room, twee eieren en z/p erdoor roeren

Als je korstdeeg gebruikt, dat ook, net als dat semi-feuilleté. tourneren, maar een keer dubbel of driedubbel is genoeg
Deeg uitrollen en in de vlaaivorm (of niet en later op een pizzasteen bakken)
Twee cm. ui erop
Oven 200°


Dus geen spek of kaas of zo!
Die flauwekul vindt je als je erop gaat zoeken
[Wel stiekem knof!]

Serveren met Riesling




Flammekueche

Dat schrijf je zo; niet flammkuchen of zo dus

Niks "flambé"!

Zie hierboven


Brooddeeg maken van 250 bloem, 50 cc koolzaadolie, zout en 100 water

250 cl dikke room en 250 zachte witte jonge kaas opkloppen
(Je hoort ook dat die room 1/2 zuren en 1/2 gewone moet zijn; ik denk dan: gebruik 250 cl Schmand)

Twee gele uien in ietsje boter kort aanbakken, en met 50 cc Riesling garen en de wijn zowat laten verkoken

150 gram rookspekjes in kleine stukjes gesneden erin opbakken

Het deeg uitrollen

Room-kaas erover, en dan spekjes met ui, en bekwasten met ietsje koolzaadolie

Oven 250°, 10 minuten

Serveren met Sylvaner






Dijonnaise toegift


At het vanmiddag bij gekookt ei

Heerlijk

Ook heerlijk bij gepocheerde kip, en bij gebakken kabeljauw

(Hieronder: tweede ei in de warmhoud!)






O ja!

Ik kreeg een mail van de Wilde Slager

Dat de door Corona afgelaste workshops weer doorgaan, als het in de buitenlucht is tenminste

"Denk aan slachten bij u in de tuin"