donderdag 2 juli 2020

Gastronomie in druk



Snijbonen


De Pomiane

La cuisine en 10 minutes

Koken in tien minuten

(In Frankrijk schrijven ze Pomiane, maar we zijn hier in Nederland)


Pas op! Dit is niet zo'n zeikboek als van proleet Oliver of zo

Dit is een handleiding over hoe je in tien minuten eten op tafel kunt hebben

Er word dan ook niet geschroomd voorgekookt spul te gebruiken, en er wordt heel secuur uitgelegd wat je dan wel of niet moet kopen

En hoe je dingen sneller gaar kunt hebben

Parijs 1930, dat had u niet gedacht...

(Geen Franse gastronomische auteur die mooier en leuker schrijft dan De Pomiane)



Snijbonen, Quorn
Prima te eten, Quorn stukjes naturel


Richard Olney

Simple French food


Er staan dingen in die niet kloppen

"Een pâté moet vrij snel gegeten worden"
M. F. K. Fisher schrijft in The art of eating dat ze in Dijon een pâté at van tien jaar oud

Dat als je mosselen gratineert, zo met in elke schelp een mossel, en dan saus erover, dat de mosselen dan verschrompelen


Er staan rare dingen in

Dat je een omelet in boter moet bakken, natuurlijk, maar ook met stukjes boter door de struif


Irish Stew staat er ook in

Waarom staat toch in elk zichzelf respecterend boek over de Franse keuken Irish Stew?
En Welsh rarebit?
(Het is trouwens zowel rarebit als rabbit, want rarebit is een verbasering van oud Engels rarebbitt, konijn)


Kletspraat ook

Dat lamstestikels vroeger in vol-au-vents werden geserveerd, met quenelles
Hanentestikels, ja

Dat varkenshaas in het Frans Filet mignon is


En, gaan we iets maken?

Crêpes met verse vijgen en Chartreuse
Hopelijk heeft hij het uit een goed boek overgepend...



Snijbonen, Quorn, mie


Petits propos culinaires

Kleine culinaire zaken


Dat is een tijdschrift, waarin de culinaire blaaskaak Davidson een belangrijke rol speelde

Ik heb enkele oude afleveringen doorgenomen, maar daat staat nou echt helemal niks interessants in

Waarom werd het dan gelezen?
Omdat je er dan bijhoorde

Het is volgeschreven door andere culinaire baaskaken, die denken dat ze alles weten, maar die helemaal niks weten

Omhoog gevallen rijke lui

Over de artikelen in nummer 78 merkte ik respectievelijk op
* Totaal oninteressant
* Blabla
* Dat kan iedereen verzinnen
* Sociologenpraat
* Wichtigmacherei
* Weer sociologengelul