donderdag 23 juli 2020

Kapucijners, verdompt!



Kapucijners
Wij noemen ze altijd bij de Uterechse naam
Kap'sijnders


Voor deze post werd ik aangewakkerd door een artikel in NRC

Paarse peulen of raasdonders

Samuel Levie



Die Levie, dat is een met veel gehijg en geblaas grachtengordelworst producerende marraan

Ontmanningsworst, zoals Reve dat noemde


"De kapucijner is een variant van de grauwe erwt"

Dat is net zo dom als zeggen dat de mens van de aap afstampt (Reve weer)

Kapucijner en grauwe erwt hebben samen één voorvader


"In potjes en in de diepvries zijn kapucijners het hele jaar verkrijgbaar"

Kapucijners uit de diepvries is gelul

Die converso heeft nog nooit van velderwten / veldertjes gehoord
(Maar lult wel een pagina vol in de krant)
(Zeker bij Smak of bij Kleynejan in de leer geweest)


"Stroop bij de kapucijners vind ik een onbegrijpelijke Nederlandse traditie"

Wat deze geslachtloze worstenbakker niet weet, dat is dat die kapucijners in "Nederlandse traditie" met azijn gegeten worden


Enfin

Onze voormalige kwaliteitskrant laat weer eens van zich horen...



Velderwten


Die azijn eerst maar


Je hebt allerlei zaken in Frankrijk die "tiède", lauw, worden klaargemaakt


Het principe is als volgt
Heet vet
Iets erin aanbakken
Van het vuur af blussen met azijn
(Pas op voor de steekvlam)
Effect: vinaigrette-smaak (vet + azijn), en tiède, lauw


Meest klassiek
Salade tiède de gésiers de canard au pissenlits
Eendenmaagjes met molsla


Klassiek Oost-Spaans
Pescado a la espalda
Vis op zijn rug
Olijfolie, vis opengeklapt op het vel gebakken met knof, azijn


En wat doen wij nou in Oost-Brabant?
Rookspekjes uitbakken
Gekookte kapucijners erin opbakken
Azijn

Stroop bij, Leviticus van de Spijswetten?



Dit is de grauwe erwt
Ook wel schokker of kreukerwt
Deze (zie de kleur) is van de klei



Lamsbouillon met velderwten, veldertjes


Olijfolie, ui, knof, pepertje, peterselie, selderijblad...

Lamsgehakt rul bakken

Water en een lamsbouillonblokje (betere Turk of Marokkaan)...

Veldertjes afgieten en erin warmen



Grauwe erwt van het zand
Van de klei: op zichzelf eten
Van het zand: met spekjes, azijn, you name it


Tip


Maak Chili con carne eens met veldertjes

Maak je het nooit meer anders

Wel pas op het allerlaatst en goed afgegoten die bonen erbij!




Tip


Maak met olie of gesmolten boter en wat kruiden en p/z smeuïge puree van met ui en knof en zo gekookte kapucijners

Laagje in ovenschotel
Laag heel mooi heel lang gestoofde zuurkool erop
Laagje puree
Inkwasten met gesmolten boter
Oven