Zwarte kidneybonen met zoete ui
Niet veel tijd vandaag...
Osso bucco
Haal kalfs- of runderschenkels (welke laatste natuurlijk langer moeten stoven) door bloem met wat p/z erdoorheen, en schud het overtollige bloem eraf
Bak in hete boter snel bruin aan beide kanten
De schenkel zal, door het peesachtige vel er omheen, bol gaan staan; knip het vel in op enkele plaatsen, daar waar de ene spier eindigt en de andere begint, zodat de schenkel weer plat wordt
Haal uit de pan en bak in de boter ui en knof aan, eventueel met wat selderij en/of wortel
Doe er op laag vuur stukken goed rijpe tomaat bij, bak die even rondom aan en giet dan een flinke scheut rode wijn in de pan
Laat even sudderen met nog wat bouillon erbij en prak dan de tomaten
Leg de schenkels terug en giet er kalfs- of runderbouillon bij tot de schenkels onder staan
De schenkels gaar laten stoven op hel laag vuur, eventueel vloeistof toevoegen, en de saus proeven op p/z
Serveer met pasta
Poblano pepers met gehakt gevuld, uit de oven
(Je koopt ze bij Westland Peppers)
Provencaalse osso bucco
Voeg tegelijk met de schenkels geraspte sinaasappelschil toe aan de saus
My way osso bucco
Gebruik geen tomaten, maar gebruik stevige witte wijn en kook stukjes aardappel en snijboon gaar in de saus, tegen het einde van de stooftijd van de schenkels
Druivenbladeren voor Dolmas en zo
Haal de steel van onbespoten druivenbladeren
Blancheer ze drie minuten in licht gezouten kokend water
Laat goed uitlekken
Gebruik ze, of bewaar ze in olijfolie