woensdag 22 juli 2020

Augurken





Augurken proeverij



Kühne

Zoetzuur


Er zat niet veel smaak aan

Mooi knapperig

Fris!

Niet mooi klein, niet lelijk groot
(Die ene bóven het etiket is een uitschietertje)




Maille

Zure augurken


Dit waren de mooiste
(en niet omdat ze zuur ipv zoetzuur zijn)

Prachtig knapperig

Prachtige smaak
Dat komt ook omdat er 5% uitlekgewicht zilveruitjes in zitten

Dat groene ding op de foto daarmee kan je ze uit de pot omhoog trekken (theoretisch)

Jumbo verkoopt ze




Poolse augurken

Zoute augurken


Dat is oorspronkelijk joods

In Spanje en Italië en zo daar maken ze ze ook op zout in, en dat heeft een nadeeltje
Ze worden dan een beetje lijkkleurig

Heel ander verhaal van de zure of zoetzure

Onvergelijkbaar, en best lekker

Meer voor bij pasta, pizza, rijstgerechten...

Geen zilveruitjes maar stukjes ui erdoor 

In Frankrijk stonden ze vroeger op tafel náást de zure

Ook bij Jumbo




Kesbeke

Zoetzuur


Een ding eerst: hoe is het in Godsnaam mogelijk dat je dit "kleine augurkjes" durft te noemen
Zonder je kop van je lijf te schamen

En denk niet dat ik ze er op uitgezocht heb, want het is online besteld

Die meest rechtse is zowat zo lang als de hele pot hoog is!
(Rechts Maille)




De smaak: vrij sterk zoetzuur, maar wel goed van smaak

Knapperigheid? Die moet je in Mongolië gaan zoeken
Vozer kan het niet
(En die Oos Kesbeke mij ook nog mailen dat ie mij wel eens zal gaan uitleggen hoe je augurken op zuur maakt, God Gristus...)

Pot niet goed vacuum trouwens

Kletsbeke...




Tekst uit
Rondom de Franse keuken
(scheurkalender die eind dit jaar verschijnt bij uitgeverij ViesLekker)


Waarom zijn die Franse augurkjes zoveel lekkerder dan de Nederlandse?
Simpel: ze worden op een andere manier ingelegd.

Eerst héél kort blancheren.
Dan twaalf uur (we hebben het natuurlijk over kleintjes) in een pekel van kleurzout, coloroso.
60 gram zout per liter.

Afgieten en de pekel opvangen.
In potten, half aanvullen met pekel, en verder met moutazijn.
Mosterdzaad en korianderzaad erbij.
En never nooit suiker!

En heel belangrijk: vijf procent van het uitlekgewicht bestaat uit zilveruitjes.

Eten bij pâté de campagne!