Tong van de molenaarsvrouw
Sole Meunière
Trek het vel van de tong (maak een inkeping achter de kop en trek het los richting staart, de kop en het vel met een theedoek vasthoudend; als het vel makkelijk loslaat is de tong niet vers)
Verwijder de kop, haal de tong uit en maak hem schoon
Z/p de tong en haal hem door bloem
(Je kan ook paneren; bloem, ei, paneermeel)
Bak de tong in hete boter aan beide zijden goudbruin
Leg de tong op een bord, giet er de bakboter over (eventueel daarin citroensap) en strooi er gehakte peterselie over.
Serveer met citroen als er geen citroensap in de boter zit
Tong, gegrild
Maak de tong schoon (zie hierboven)
Wrijf in met wat olijfolie en bestrooi met p/z
Gril kort aan beide zijden
Saus: laat boter iets bruinen en werk daar citroensap door (meer dus dan in het vorige gerecht)
Kook (dan ook dus) wat in
Tong met asperges
Kook de asperges in groentebouillon die goed gezeefd is, goed helder dus, en met een scheut witte port erin
Kook de asperges in stukken; eerst de dikkere delen, wat later de middenstukken
Voeg met de toppen van de asperges reepjes tong-filet toe
Giet af, verdeel over de borden, strooi er kleine blokjes ganzelever over, en besprenkel met Balsamico glaze, Balsamico crème
Tong met kerrie-roomsaus
Leg grote tongfilets in een met boter ingevette koekenpan en z/p ze
Voeg per filet een flinke soeplepel witte wijn toe en een theelepel limoensap (giet de vloeistoffen niet op de filets)
Voeg blokjes groene en rode paprika toe
Doe een deksel op de pan en breng op half hoog vuur aan de kook
Haal van het vuur en laat twee minuten staan
Haal de filets en de groenten uit de pan en houd ze warm
Breng de vloeistof op hoog vuur aan de kook, met zachte kerrie (Kerie djawa bijvoorbeeld) erdoor gewerkt
Laat inkoken, voeg crème fraiche toe, roer goed om en laat verder inkoken tot sausdikte
Serveer bij de filets en de groenten
Sole Normande
Normandische tong
Breng een scheut witte wijn aan de kook met een bouquet garni, wat kruidnagel (gebruik enkel het kopje als u een fijne smaak hebt), gesnipperde sjalot en wat peterselie
Lees het recept verder, besluit hoeveel vloeistof je nodig hebt, en neem het dubbele
Neem de helft apart
Kook de rest in en zeef
Leg tongfilets in een beboterde ovenschotel (niet op elkaar), wrijf ze in met wat citroensap, en z/p ze
Giet er de wijn over en leg hier en daar een klein klontje boter op de tong
Zet een 10 minuten in een hete oven
Maak een dunne saus van boter, bloem en de apart gehouden saua, die je bindt met eigeel (eerst wat van de saus door losgeklopt eigeel roeren en de saus dan met dat mengsel binden; eigeel dempt, dus zorg dat de saus "hoog op smaak is")
Serveer de tong met de saus, met in boter gebakken mosselen, garnalen en champignons, en met fleurons
Sole Normande wordt dus niet geflambeerd met Calvados
Tong
Rundertong
Koop een tong met keelstuk
Hak het keelstuk fijn en trek er bouillon van; schuim af indien nodig
Laat koelen en schep het vet eraf
Zet op met de tong erin en kook gaar in een paar uur
(Normaal wordt vlees gekookt in kokende bouillon, maar in dit geval werkt dat niet omdat dan het vel moeilijk van de tong afgaat; hHet is in dit geval trouwens ook niet nodig, juist vanwege dat vel)
Schuim af indien nodig
De tong is gaar, na een uurtje of vier, als makkelijk door de punt geprikt kan worden
Tong ontvellen, vellen aan de hond geven
In schijven gesneden serveren, bv. met Madera-saus met rozijnen, gemaakt van de bouillon
Kalfstong
Idem, maar veel korter koken
Smaakt prima in een Blanquette: gebonden saus maken van bloem, boter, wat kruiden, de bouillon en witte wijn
Blokjes tong erdoor
Lamstong
Als kalfstong
Gaat het vel er moeilijk af dan gewoon eraan laten zitten
In blokjes en met niet teveel saus serveren bij tagliatelle of zo
Met waterkerssaus of kappertjessaus...
Gemaakt van de bouillon natuurlijk
Varkenstong
Idem weer
Erg lekker met sinaasappelsaus
O ja!
Dat schoot me in ene te binnen!
Herinnert u zich dit (alle links hier in een nieuw venster)?
"Organisator Wim Bruyn werd echter vanuit zijn woonplaats door actievoerders gevolgd"
Dat klopt. Maar waarom werd hij gevolgd? Wie wist er dan van die bijeenkomst, die toch niet bepaald van de daken was geschreeuwd?
Allemaal gelul
Nu de waarheid
Zie hieronder
A: Café hotel Cosmopolite (nu Hotel aan de Linge)
B: woonhuis van een habitué van het café, de toenmalige eindredactrice van Vrij Nederland
Kijk