Place Stanislas, Nancy
Als je er heen loopt zie je dit, ik bedoel dan moet je linksaf die poort door
Zie ook Wiki hier (alle links hier in een nieuw venster).
Soep, Vegetarisch (2)
Vegetarisch betekent in dit blog niet vegetarisch hoor. Het betekend lekker met eieren of kaas of tofu, en lekker een spekje erbij of van die Indonesische gedroogde gaarnaaltjes, als dat lekker uitkomt.
Lekker!
Uiensoep
In een braadpan in boter en/of olijfolie een grote hoeveelheid dunne uienringen iets bruinen en daarna langdurig laten stoven op heel laag vuur, met eventueel ietsje suiker.
Regelmatig omroeren.
Bloem erdoor en drie minuten op het vuur laten staan, af en toe omroerend en de bloem licht bruinend.
Soep van maken met warme groentebouillon en witte wijn.
Op smaak brengen met madera, zout of beter Viandox (of anders maar Oxo of Marmite) en peper.
Serveer met knoflook-croutons erin, of schep in koppen, leg er schijfjes oud stokbrood op, daarop geraspte Emmentaler (Zwitserse Emmentaler!) en gratineer.
Als je die poort door bent en je kijkt terug dan zie je dit
Links in de hoek een fantastisch restaurantje, L'Arrosoir
Links in de hoek een fantastisch restaurantje, L'Arrosoir
At er plat du jour (€ 11,-) varkenswang, en ook kalfsnier / mosterdsaus
Paprikasoep
In wat olijfolie ui en knof bakken.
Stukken rode paprika meebakken, later een even groot volume paprika uit blik, daarna ook de vloeistof uit dat blik, en als het wat is opgewarmd er flink (als het niet te heet spul is) paprika-puree doorroeren (bij de Turk; het zijn grote blikken of potten, dus de rest in kleine porties invriezen).
Vloeistof erbij, groenten- of kippenbouillon of zo, op smaak brengen met peper en zoet paprikapoeder, en serveren met zure room.
Kaassoep
Käsesuppe, Duitsland
Bak half om half gehakt aan in wat olie en roer het rul.
P/z, en ook in dunne reepjes ui erbij. Idem knof. Ff aanbraden.
Flink groente- of kippenbouillon erbij en een redelijke scheut witte wijn (Duits of Elzas), en het aanbaksel losroeren.
Kaas in de soep raspen; Emmentaler, Gruyère, Tilsit, Appenzeller...
De kaas lost wat op, maar niet volledig. Roer wat kaas-vrije soep aan met maïzena en bind daarmee, net als bij kaasfondue. Bind niet té dik en werk er eventueel wat Kirsch of zo door.
Proef weer op p/z en voeg eventueel wat cayennepeper en zeker wat nootmuskaat toe.
Serveer met mooi boerenbrood.
Kijk je naar links dan zie je dit
Pindasoep
Fruit ui in arachide-olie, met iets knoflook.
Kruid met kentjoer, iets cayennepeper, wat gebroken piment en daoen salam.
Doe er pindakaas bij en laat die op temperatuur komen.
Werk er wat bloem door, laat even garen en maak er dan met warme melk een erg dikke soep van.
Breng op juiste dikte met bouillon.
Hak groene peper en selderijblad fijn en roer het door de soep.
Laat 10 minuten trekken.
Breng op smaak met wat zoute ketjap.
Tomatensoep met witte wijn
Koop een flinke hoveelheid heel rijpe tomaten (eventueel tasty Tom).
Haal ze door kokend water en ontvel ze.
Prak ze iets in een sauspan en breng langzaam aan de kook met wat ui, wat knoflook, laurier, peper, bouillonpoeder en een scheut droge witte wijn.
Werk eventueel met ook tomaten uit blik.
Roer er voor het opdienen geknipte basilicum en oregano door.
Kijk je naar voren dan zie je dit
De basiliek, een vooral van binnen erg mooie barok-kerk met fraaie plafond-schilderingen
Aan de torens zie je de nabijheid van Duitsland
Pompoensoep
Snijd een (liefst oranje) pompoen in grove stukken en laat die, met schil en pitten dus, in licht gezouten water aan de kook komen, met wat ui, knoflook, laurier, korianderzaad, kruidnagel, foelie, bouillonblokje en geplette peperkorrels.
Zachtjes doorkoken tot de pompoen bijna uit elkaar begint te vallen.
De pompoen afgieten en het kookwater bewaren.
Als de pompoen wat is afgekoeld de pitten en de schillen verwijderen.
De pompoen plus ui en knoflook in een deel van het kookwater doen, prakken en aan de kook laten komen.
Zachtjes laten inkoken.
Als het te dik is kookwater toevoegen.
Serveer met zure room en met gehakt korianderblad erover.
Serveer met taklia (bak in flink olijfolie een prak van knof, grof zeezout en korianderzaad).
Dit is tussen de vorige foto en die daarvoor
's Avonds dan natuurlijk