zondag 9 februari 2014

Vlees en vis



Bruine beukenzwam
Bij de betere Chinees
Mooie smaak, erg breed toepasbaar
In Het Paddestoelen Kookboek staat 21 recepten
Veel met dashi en/of udon


Bottarga, speklappen, inktvis, gehaktbrood


Bruine beukenzwam, bottarga, busiate

Busiate zie hier (alle links hier in een nieuw venster). Sicilië.
Heet ook wel Gestikte priester, omdat ie er zo veel van vrat.

Bottarga: zoek op dit blog.

Bottarga erg dun snijden en een paar uur in goede olijfolie, regelmatig draaiend.

In die olijfolie sjalot en knof bakken en een rood pepertje.
Flink peterselie...
Bottarga erbij en lang op laag vuur, het moet wat krokanterig worden. Andere techniek dus dan laatst met die spaghetti; dat was op hoog vuur en kort.

Pasta koken.
Paddo's bakken bij die bottarga (nu wel hoog vuur).
Basilicum.

Goor lekker weer...




Babi rica

Ook wel rica2 [rietja-rietja]

Speklappen, rode peper en rode paprika, ketjap, bakbanaan

Pinda-olie, bak paprika, uit de pan.

Rode ui, knof, gemberwortel, sereh en flink lomboks.
Komijn, ketjap manis (kecap dus tegenwoordig) en iets ketjap asin.
Djeroek poeroet-blad, uurtje sudderen.

Vlees erin, vuur uit, enkele uren marineren.
Vlees uitlekken droogdeppen, aanbakken, terug in de saus.

Bakbanaan frituren (het hoort met rijst natuurlijk, liefst lonton).

Zoals altijd (het is een van mijn lievelingsgerechten) vies lekker en bloedheet...




Inktvis op de manier van Marseille

Inktvis, rijst, haricots verts, wijnsaus

De inktvis schoonmaken. Vinnen en tentakels apart houden.
De haricots in kleine stukjes kort koken.
Rijst koken.

Gebonden saus met melk, witte wijn, wat Oxo, laurier en witte peper.

Olijfolie, sjalot, knof...
De vinnen en de tentakels erin opbakken.
Dat spul uit de pan en de haricots er kort in sauteren.
Gaarstoven met wat witte wijn.

Rijst en vinnen en zo door elkaar en daarmee de lijven vullen.
Rondom aanbakken en met wat visbouillon wat stoven.
In een ingevette ovenschaal, en de saus met de haricots erdoor erover.
Oven.



Boven een hele pijlstaart
Daaronder ruggegraat, kop + ingewanden en lijf
Daaronder lijf, vinnen, tentakels (dat wat je gebruikt)


Gehaktbrood

Een heel simpel recept, maar erg lekker.

Het probleem is alleen dat het nou juist zo enorm mooi smaakte omdat ik de gelukkige greep had er als hot rode habanero-saus door te doen, rode habanero-tabasco zeg maar. Volgens mij heeft AH het. Als je andere gebruikt is het toch minder.

Het redelijk magere HOH gehakt aanmaken met stukjes rode ui, stukjes knof (alles heel klein natuurlijk), als peper die habanero dus, en als zout Maggi Tuinkruidenbouillonpoeder (Polvo magico in een Spaanse restaurantkeuken, magisch poeder).

Platte plak, een kant bruinen in boter, draaien, bruinen, ff sudderen, draaien, deksel, ff sudderen.

Was bedoeld voor op brood, ik had gehakt over omdat het varkensnet voor de paté te klein was om ook nog crépinettes (zie hier) te kunnen maken. Maar het kan natuurlijk uitstekend met aardappelen (je krijgt een mooie jus als je redelijk wat boter gebruikt) en sperziebonen met nootmuskaat...