maandag 10 februari 2014

Soep (4)



Een werkelijk uitstekend no nonsense naslagwerk
Je kan er dingen in vinden, wat je van de Oxford niet bepaald, en van de Larousse niet echt kan zeggen


Soep, vego (1)


Bloemkoolsoep met bier

Bak in boter of zonnebloemolie stukjes ui en stukjes van de stengels van de bloemkoolroosjes aan.
Voeg wat later stukjes knoflook toe.
Kruid met nootmuskaat, wat kruidnagel, witte peper en koriander.
Roer om, roer er bloem door en laat roerend garen op laag vuur.
Roer er beetje bij beetje warme melk door en bier.
Laat aan de kook komen en kook er dan de roosjes, in kleine stukjes gesneden, in gaar.
Proef op zout en peper (gebruik eventueel een bouillonblokje).



Kooktechnieken, quizjes...
Af en toe loop je tegen iets aardigs aan
Ik bespreek het wel eens


Bloemkoolsoep met bier, variaties

Met gierst.
Strooi licht geroosterde gierst over de soep vlak voor het serveren.

Met kerrie
Voeg kerrie samen met de kruiden toe.
Er kan dan ook wat komijn en wat cardamom bij.
Cardamom: de pitjes uit de peul halen; een peul is meestal te veel.

Met appel
Bak stukjes appel mee, samen met de kruiden.
Laat ze bijna kapot koken voordat de roosjes in de pan gaan.

Met room
Gebruik geen bloem.
Prak de bloemkool als ze gaar is, en bind met room.

Met broccoli
Gebruik broccoli in plaats van bloemkool, of gebruik broccoli en bloemkool.

Met broccoli en appel
Nou, verzin dat zelf maar...



Een werkelijk heel erg goed boek
Fantastische opzet: per ingrediënt en die inclusief kruiden en zo


Soep met koya tofu en shiitake

Week shiitake in handwarm water met ietsje soya-saus erbij (bord of zo erop zodat ze niet drijven).
Maak miso-bouillon met het weekwater en eventueel extra water.
Prepareer de koya tofu (groene winkel; zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Breng de soep op smaak met sake, mirin en soja-saus.
Doe de koya tofu in de soep en laat met een deksel op de pan vijf minuten sudderen.
Haal de stelen van de shiitake, doe ze in de soep en laat die nog 10 minuten trekken.
Laat koud worden zonder deksel.
Haal de tofu en de paddestoelen uit de pan.
Breng de soep aan de kook.
Snij de tofu in blokjes en snij eventueel ook de shiitake.
Warm alles op in de soep.



Moeilijk te vinden
Erg interessant

 Kippensoep hier.