dinsdag 4 februari 2014

Soja, kaas en eieren




Niet vegetarisch hoor!


Eieren


Biet in spek, beluga linzen, telor asin

Telor asin: gepekelde eende-eieren. Toko.

De bieten schillen, met spek bekleden, rollade-net erover, lang in lage over (2 uur, 130° of zoiets).

Olijfolie, ui, knof, pepertje, soepgroenten...
Linzen kort meebakken... Kippenbouillon... Wat Bristol Cream... (Gebruik bij linzen altijd wat Malaga of Madera of...)

Eieren pellen, in partjes...

Er zat veel spul door de linzen (geen kruiden omdat ik ze zoveel mogelijk naturel wilde proeven) en de smaak van die linzen stak heel mooi boven de rest uit. Heel volle smaak, wat nootachtig.

Vuil lekker met die Bristol Cream...




Omelet, pommes Anna, witte ui in spek

Heb geklaarde boter klaar, ghee (nou ja, dat is niet exact hetzelfde maar dat maakt nou niet uit).

Aardappelen schillen, heel dun snijden, droogdeppen (niet het zetmeel er af spoelen!).
Ovenschotel, wat ghee, laagje aardappel, ghee etc.
Dat hoort niet zo, maar mijn plakjes waren niet mooi dun, het was al half elf, en ik heb gisteren een mandoline gekocht. Zie hier.
Hoe het hoort zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Ik bakte ook wat ui en knof en een pepertje en dat ging over die aardappelen. Dat hoort ook niet.

Omelet bakken.

Biet, aardappelen, omelet, remoulade-saus.

Bah!



Dit is dus geen pommes Anna, dit is pommes Truus


Quorn en zo


Vietnamese loempia's, taugé, Quorn-stukjes naturel
Spring rolls


Quorn-stukjes even wokkend opbakken in wat pinda-olie. Koelen, en in kleine stukjes snijden. Bedenk dat er beter geen grovere dingen in loempia's kunnen zitten wanr dat heb je automatisch ook veel lucht en dus "explosie"-gevaar (ik bedoel dat de handel uit mekaar flikkert) in de frituur.

Pinda-olie, heel klein gesneden rookspekjes... Ui, ietsje knof, gemberwortel, serrano-pepertje...
De Quorn erbij... Chinese witte wijn (druivenwijn dus)... Wat Black bean garlic sauce (zie hier)... Proef.

Taugé erdoor en loempia'tjes maken (ronde rijstvelletjes die je eerst door heet water haalt), en die bakken of stomen of frituren.

Prima en heerlijk spul.




Soja-tarwe balletjes van AH, carasau lasagne, tomatensaus

Die balletjes (ze hebben ook saté-balletjes maar wij gebruiken natuurlijk naturel) is huismerk, maar het is wel Tivall.
Prima spul hoor, ook kwa beet.

En dat Pane carasau (Sardinië) zie hier.
Italiaanse winkel.
Er wordt meestal een soort pizza mee gemaakt, pane frattau (zie hier) maar je kan er ook fantastisch "lasagne" mee maken. En die lasagne op Sardinië zónder béchamel en zonder kaas.
Vergelijk met champandongo: lasagne met tortilla.

Balletjes rondom aanbakken.

Olijfolie, ui, knof, pepertje...
Laurier, versgemalen korianderzaad...
Tomatenpuree...
Witte wijn, za'atar (of groene kruiden met in ieder geval tijm en bonenkruid, sesam, sumak)... Proef. Het moet vrij dun zijn.

Balletjes klein en door de saus.
Maak "lasagne".

Gewoon heel heel lekker...



Hier mankeert nog één laag saus


Kaas


Tot hier alles geproefd door iemand die heel kritisch is én een heel goede smaak heeft.
Alles prima...


Pizza Tasty Tom en Primo sale

Primo sale: heel jonge witte Siciliaanse pecorino. Erg mooi het op deze manier te gebruiken. Brokkelig. Tikje fris-zuur. Zie hier.
Het beste kan je, als je geen Primo sale vindt, çiftlik nemen, wat oudere "feta" van de Turk. Of de stevigste soort Sirene van de Bulgaar.

Pizza-bodem, halve Tasty Tom's, stukken kaas, halve ontpitte zwarte olijven (droge soort; Jumbo, zakjes), door olijfolie gehaalde stukjes ui en knof, krokant gebakken stukjes bacon en flink van die rode olijfolie erover, die pikante. Vóór het bakken zeg ik er maar bij, want meestal gaat dat er ná het bakken over.

Oven.

Wow...