donderdag 13 februari 2014

Lotharingen




want we gaan naar Nancy

Op de heen- of terugreis even naar Luik.
Rognon de veau à la liégoise, kalfsnier met jeneverbessen en geflambeerd met jenever, zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Die  Belse jenever heet Pékèt.

Op de terug- of de heenreis even naar Luxemburg stad.
Judd mat Gaardeboune a Speckgromperen,  gerookte varkensschouder met tuinbonen en gebakken aardappelen met spek. Zie hier.

En ik stap even uit in Sittard. Bloedpoetes, ook wel sjwatse frens, zie hier, en wie weet reibekuchen, zie hier.



Place Stanislas, Nancy
Stanislas: koning van Polen en schoonvader van Louis XV
En Hertog van Lotharingen en de opdrachtgever


De keuken van de Lorraine lijkt erg op die van Luxemburg, net als de taal.

Ze hebben er Brotgrompern (die Speckgromperen maar dan met ook Bibbelkääs erop, platte kaas, verse kaas) en ze hebben er Bouneschlupp, net als Luxemburgse Bouneschlupp, soep met aardappel, snij- of sperziebonen en rookworst, maar in de Lorraine weer met die bibberkaas, zie hier, de lekkerbekken...

En ze hebben er geen Spätzle maar Schbätzle, en verder Bloutworscht en verdomd, Rollmopsen.
En "gekrulde winterkool" en dat is boerenkool.

En paté in korst en bergamot snoepjes en mirabellenlikeur en macaronen (die zijn daar uitgevonden) en zult en Viez [fits] wat appel-perenwijn is en...
O ja, en quiche lorraine en paté in deegkorst...

En vin gris de Gamay, en  Blanc de noirs, een soort champagne van enkel blauwe druiven.



Cathédrale Saint Etienne, Metz
Filigrain...


Op de terugweg ook langs Metz.

Fumé zie hier, Soupe au lard (die Bouneschlupp maar dan met die fumé er in), Matelote van slakken zie hier en speenvarken in gelei zie hier.

Sterk vermagerd zal ik niet terugkomen lijkt me...

En o ja! Vanaf morgen neemt het peloton het even over...