dinsdag 25 februari 2014

Reizen (3)



Quenelles van snoek
Dat ga je toch niet zelf maken?
Hoop gekloot met lepels. en trouwens waar haal je die snoek?
Dit hier in garnalensaus ook nog...


In Nancy erg veel producten met bergamot, en idem met mirabellen.

Earl Grey kennen ze niet, maar wel thé à la bergamote.
En bergamot extract, en azijn met bergamot.
En vooral de beroemde bergamot snoepjes, zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

En met die mirabellen maken ze eau de vie en likeur.
Maar ook, dat kocht ik, mosterd met mirabellen-sap.
En, jawel, mirabellen-azijn.

Ontbijt
Thee, uitstekende echte croissant (ik zie tegenwoordig steeds meer in croissant-vorm geperst bladerdeeg als "croissant" verschijnen hier, spul wat "papt" in je mond), uitstekende jus, mini baguette met Emmentaler, heerlijk altijd...



Canellé de Bordeaux
Deze is wat te compact in het interieur, en teveel vanille (wel echte, dat wel) en te weinig rum
Maar ja, die kwam uit Nancy en niet uit Bordeaux


Inkopen
Taxi naar grote super
Auchan

* Espadrilles, eindelijk
* Escargot-bestek, eindelijk (en meteen maar een kreeftenschaar ook)
* Fors blik gésiers de canard, eendenmaagjes (voor lauwe salade met eendmaagjes en rookspekjes)
* Drie blikjes Sardines à l'ancienne (sardines ingeblikt in extra vierge olijfolie, met een vers laurierblad er bij en een stukje citroen)
* Die mosterd met mirabellen
* Gedroogde morilles (€ 368 de kilo)
* Gerookte "zoete" (= zacht van smaak) haringfilets, stukken beter dan de Nederlandse, alhoewel deze natuurlijk ook uit Nederland komen.
* Dennehoning, waanzinnig lekker, maar wel duur.

Ik las over twee boeken die goed móeten zijn.
Le Larousse du Pain
Le Larousse des Fromages
Op zoek!




Zag een overzicht van de jaarlijkse markten hier in de Lorraine.
Andouille, kikker, meloen, Vosgienne rund, bosbessen, honing, paddestoelen, chocolade, truffel.
Een land naar mijn hart...

Luxemburg
Lunch
Lensenzopp

Luxemburg
Veel Portugezen, veel Portugese supers.
Kocht een mooie fles Bairrada.
Voor chouriço of voor couve (palmkool) had ik geen plek meer.

Kocht in Luxemburg wel "onderzeeërs" (paté au Riesling, zie hier).
En een mooi Luxemburgs kookboek.



Escargot-knijpers, pulkers, kreeftenschaar
Nog geen € 10,- bij mekaar


Luik

Belse pickles (pickalilly)
Schijnt lekker te zijn, en inderdaad!
Vrij pikant, en met knof.

O ja! Dat moet je goddomme wel ff weten!
Ga je geld pinnen, blijk je zes cijfers in te moeten toetsen. Gelukkig stond er een type naast me die het wist.
Niet 6 cijfers en dan OK maar jullie 4 cijfers en dan Stop.
Je moet het goddomme maar weten, want vermeld staat het niet...

In de stationsrestauratie Luik hebben ze Tête de veau en tortue.
Dat is een van Maigrets favorieten (Simenon komt uit Luik)
Tête de veau, tomatensaus met madera (sauce tortue), friet.



Rilettes 100% gans!


In België op croissant en op thee BTW 12%.
Op jus d'orange 21%.

In dit fraaie café restaurant hier at ik donderdagavond bloedworst met aardappelpuree en saus van verse doppers (met een zeer fraaie Côtes de Gascogne), en vrijdagmorgen een fantastisch ontbijt.

Ik had nog een notitie.
In Frankrijk zie je nauwelijks wijnen met schroefdoppen.
Maar ja, wel veel plastic kurken.

In Frankrijk kan je een simpel vacumeer-apparaatje vinden voor € 80 of zo.
Maar in een culinair tijdschrift wat ik er kocht, heel erg goed, Saveurs, wordt naadloos uitgelegd hoe je heel lang heel laag van temperatuur kan koken met "gevacumeerd" spul zonder dat je een vacumeer-apparaat hebt.
Ik kom daarop terug.



Gezouten wang van super grote kabeljauw
Onderkaak, tanden, van ene lijntje rechts naar het andere links
Ga er een keer brandade van maken en een keer tortilla de patatas met bacalao
Ik bedoel: ik heb er meerdere
De eerste ga ik natuurlijkk naturel koken
Ik wil natuurlijk weten wat de meerwaarde van "wang" is