zondag 23 februari 2014

Reizen (1)



Worstenbrood op de markt in Sittard


Nederland België Luxemburg Frankrijk


Ik had mooie broodjes gemaakt. Culatello, spek, sla (krokante stronken); mortadella, bos-ui, salsa chamoy; Leerdammer kaas, tomaat, zwarte peper. Maar ja, ik ging dus in Utrecht hier (alle links hier in een nieuw venster) een hamburger eten. Nou ja; eerste broodje was lekker en de andere twee de volgende dag ook nog.

Hamburger: hotburger met kaas. Prima.

In Eindhoven zag ik dit hier. Site werkt niet maar je kan wel links onder het midden op de statistics klikken (bruine streepjes). "2 bezoekers vandaag" stond er. Wow man.

In Zuid-Nederland ziet het eten er niet zozeer verzorgd uit, niet alleen "mooi", maar ook lekker. Maar ja, daar hebben de mensen zélf verstand van eten...



Het dorpscafé van Limbricht


Ontbijt Eindhoven
Twee sneden toast, fors gebakken bacon, twee gebakken eieren, werkelijk mooie salade (waterkers; bruine waterkers met nootachtige smaak wat ik niet ken, etc.), appelsap, twee thee € 11,55.

VVV Sittard, enorm veel streekproducten.
Kocht Landgraafse mosterd en appel-vlier stroop.

Op de markt in Sittard kocht ik "nep-ui'tjes" maar dat vertelde ik geloof ik al. Groot soort verse zilver-ui'tjes. "Voor Amsterdamse uien meneer".

Opgepikte culinaire links zie Walking Dinner hier en Pruufke en Zuuver Zitterd hier.
En de producten uit het hart van Europa hier.

Zeer goed gegeten in een "cafetaria" in Susteren of zo. Dat is het Zuiden. De Raad van Elf zat er, families met kinderen, jonge verliefden...
Maar wat daar, nee, al in Eindhoven ook begint en doorloopt tot ver onder Parijs: in elke tent is het plofheet.

Goed ontbijt in Sittard met mini krentenbolletjes (goed idee), mini (goede!) croissants, goed bruin brood, goeie rauwe ham, mooie spinata, fraaie rollade...



Markt Sittard


Stationsrestauratie Maastricht was vroeger heel erg aardig. Nu is het een Hema met een koffie-hoekje.
Maar niet getreurd: even verderop de stationsrestauratie van Luik.
32 soorten bier (Rodenbach!), 10 soorten champagne, vier soorten groene thee, foie gras (raad eens wie dat at?), een kom bulots (zie hier) of een kom bigorneaux (zie hier), millefeuille van bloedworst met erwtensaus, gegrilde varkenspoot, kom daar eens om bij de Hema...

De foie gras was uitstekend, vooral als je het etend aan die ontzagwekkende muts van Wakker Dier denkt. Met toast van brioche en portgelei...

Laatst was er ergens een discussie over of het filet américain is of steak tartare.
Hier heet her Filet Américain façon Tartare ("Avec frites belges / Met dikke fritten").
Verder hebben ze nog "Toast Cannibale (Steak tartare sur Toast)".
Alle drie hetzelfde dus. Zo. En verder koppen dicht.

Luxemburg stad.
Dezelfde nette tent als drie jaar geleden.
De Sylvaner is een ietsiepietsie zoet, maar breed en fruitig, maar de Elbling vind ik beter: fris, licht, heel fijn van smaak.
Typisch in het zuiden: het tweede glas is voller dan het eerste.

Een schitterende croque met weer een prachtige salade met een fraaie dressing, bestek, servet, € 5,-.



De foie gras op het station van Luik
Ja, Perrier, want ik drink nooit vóór 17.00...
Kan ik niet door m'n strot krijgen


Nog sjiekere tent, erg goed glas Elbling, bakje heerlijke mini bretzels erbij, € 2,50...

Nog sjiekere tent. Glas Luxemburgse Pinot Noir. Met weer mini bretzels.
Als die Sylvaner, maar zonder het zoetje. Heel mooi rond en fruitig, dat wel. Beste Luxemburger wijn ooit, maar ja, € 5,50.

Luxemburgs / Lotharings eten zie gisteren.

At zuurkool met varkensschenkel.
Foto vergeten.

Langs Metz waar ik later heen ga; de stadsmuren en de boven alles uit torenende kathedraal.

Nancy.
Café met op de bar zo'n paal met bretzels er aan.

Op zoek naar de VVV loop ik per ongeluk het gemeentehuis binnen. In de hal staan zes koks met elkaar te praten. Dat zie je bij ons weinig.

Bergamot is het nationaalproduct in Nancy. Snoepjes, extract, azijn, en ik dronk witte thee met bergamot, witte Earl Grey dus zeg maar.

At Noir de porc, kopvlees, super mals draadjes-kopvlees met heel mooi stevige draadjes. Zie hieronder.
In die pasta zat venkelzaad, een goed idee.
Met een grote Perrier (en weer een bakje mini bretzels) en een thee € 13,50.



Op naar de musea, de borrels en het avondmaal...