zaterdag 14 juli 2012

Groene peper, aubergine-chutney en scheermessen


Met dat scheermessen in de titel moet je trouwens oppassen want voor je het weet krijg je reclame van Gi*le*tte hier, reden van die sterretjes, want de naam van die schaaldieren + die merknaam...


Maar goed, hier zijn ze, en ze heten in ene mesheften. Nou ja.
Liet ze in Huis de Beurs in de koeling leggen ("Ze liggen naast de munt"; dank C!) en ik vergat níet ze mee te nemen ook nog. € 5,50 trouwens.

Ik ken ze van de gril of BBQ, las ingewikkelde recepten, las veel recepten over een of andere zuppa (zie hier; alle links hier in een nieuw venster) maar zie, ik stuitte op het recept hier.
Dat wordt dus simpel vanavond: gewoon net als mosselen.


Kijk, dat vond ik ook weer, na jaaaaaren. Verse groene peper.

Groene pepersaus, dat is erg simpel. Liefst van verse, maar eventueel ook van afgegoten uit een potje.
Bak iets, vlees, vis, eieren..., in olijfolie en/of boter. Haal uit de pan en houd warm. Zout en peper, wat witte wijn, wat bouillon en wat room, aan de kook en dan inkoken tot de helft met de groene peper erbij. D'r kan mosterd bij, maar ach...

Ik zette ze trouwens op pekel, op een restje voor vers een dezer dagen na.
Water aan de kook, flink zeezout erin, als het zout is opgelost moet het flink zout smaken, niet bremzout. Komt niet zo nauw. Zo zout dat je denkt dat kan ik nog net hebben, zouter hoeft niet want het zijn erg kleine balletjes.
Afkoelen, pepersteeltjes in een pot, 1/4 witte wijnazijn erbij en 3/4 pekel.
Regelmatig omschudden de eerste dagen.


Een ontdekking! Aubergine-chutney (of pickle, zoals het hier heet). Jee wat lekker!

In De Telegraaf van vandaag een overzicht van de Kcal's van vette hap. Wat ik wel eens naar binnen sla in Groningen, tussen de twee café's in, is een "bamiblok", en dat heeft de minste calorieën. Kijk. 134 Kcal.
En waarom? Simpel: omdat daar het minste vet in zit.

Kroket 180, frikadel 196, broodje hamburger 224, kipcorn (goh, zou je niet zeggen) en kaassoufflé 290, en friet mét 590.

En alweer een flater-pagina in Foodlexicon. Scamorza, dat is Italiaanse kaas tiepe halloumi, die je dus moet bakken. En itt. halloumi heb je die ook gerookt. Maar niet alleen gerookt. Ook ongerookt dus. Maar goed. Volgens Foodlexicon betekent Scamorza "gerookt", de onnozelaars... Zie hier.

Olijfolie. Alweer voegde ik op 5 juli een olijfolie-link toe van NRC Next, nummer 6 nu. Zie ze allemaal op 5 juli of zie de nieuwste (Gebruik) hier.


Gelukkig had de kaasboer weer die overjarige komijnenkaas. Ongelofelijk lekker.

Toevoeging aan kersenstruif-recept. Na gesprek met oude Brabander zeg maar. Wat in overeenkomst is met mijn recept, zie enkele dagen geleden, laat ik onbesproken.
"Streuf". Goed dik beslag. (Van boekweit had ie niet gehoord.) Bakken in reuzel. De kersen met deeg met een pollepel strijkend bedekken, nadat je ze in het deeg gemikt hebt (ach...). "Met amaretto of kersenlikeur". Komkom. Een beetje Kirsch vooruit...

Kreeg van PJ, dank, wéér een artikel over zo'n wildplukker, deze keer in de buurt van Amsterdam.
Daslook, duinasperges, vlierbloesem (ja, dat kennen we goed; in beslag in de frituur en dan met poedersuiker; idem met de bessenschermen), zevenblad, brandnetel (welke culi kent dat niet), kliswortel, zevenblad, look-zonder-look, bernagie (wordt ook gekweekt hoor).

Zie ook hier, maar pas op, dat is van "Meneer Wateetons" en dat is een ongelofelijke zeurfiep van Foodlog.


Maar we gaan afsluiten.
Vandaag is het quatorze juillet. Zie de opgeklopte grandeur hier.
In de NRC een beschouwing in het kader van de cultuurmonumenten over Rodin, de op een na meest geliefde beeldhouwer. Ik vind het drie keer niks. Deprimerende spierbundels (Karel van het Reve). Zie de wisselende plaatjes hier; precies álles wat ik er zo shit aan vind (dat museum werd genoemd in zie hieronder, zelfde stad). Zie trouwens ook hier.
En Barnes hier. Die twee rare dingetjes links en rechts, dat is fraai smeedijzer. Dat verzamelde hij ook. En hij had vijf Van Gogh's. Enkel voor educatieve doeleinden want als schilder was dat niks.


Duits zuurdesembrood van de markt. Heerlijk, alleen je wordt er ongelofelijk winderig van. Nou ja, dat moet dan maar, en best lachen ook trouwens...