zondag 8 juli 2012

Snotvalling, nimki en foe yong hai-ologie


Marieke bericht dat zij een "snotvalling" heeft, Vlaams voor verkoudheid.
Beterschap!


Eerst die nimki maar even.
Gefrituurde stukkies deeg met uienzaad of zo erdoor. Erg erg lekker.
Maak brooddeeg zonder gist, en met wat ghee, geklaarde boter erdoor. Gebruik desnoods gewone boter.
Ik schrijf "zonder gist", maar mét wat gist en wat laten rijzen, dat is ook wel aardig. Alleen, dan kan je ze na het afkoelen niet (in een pot) bewaren, want dan zijn ze niet meer krokant. Als koud zijnde, bedoel ik.

Je kan ook experimenteren met bakpoeder, en dat deeg hoef je natuurlijk niet te laten rijzen want dat rijst niet.


Kneed er uienzaad (van de kruidenspecialist; niet van het tuincentrum natuurlijk want dat is vergif) door of nigella ("zwarte komijn", "black geera") of komijnzaad. In Nepal peterseliezaad. Ook wat peper en redelijk wat zout.
Rol plat, wat bevochtigen, wat bloem erover, dubbelvouwen en goed platdrukken en dat herhalen.
Deeg op een koele plek wegleggen onder een vochtige doek.

Alternatief 1 hier (alle links hier in een nieuw venster) en 2 hier. Nou ja, alternatief, ze vouwt ze niet dubbel.


Nu waar ik het bij at.
Palmolie, gemberwortel, snijbonen (in sepjes gesneden en die eventueel eerst in koud water voor meer krokantheid; goed uitlekken; goed roerbakken voordat er ander spul in de pan komt), rode ui, knof, lombok...
Geraspte kokos... Groene currypaste meebakken (maak in het midden van de pan een plekkie vrij), gesnipperd daoen salam (Oosterse laurier), shaohsing rijstwijn...
Laat de snijbonen bijna garen met wat heet water toegevoegd.
Proef en breng op smaak met oestersaus.

Frituur blokjes tofu en houd apart (als ze nét ietsje beginnen te kleuren zijn ze goed).


(Tofu rechtsonder nauwelijks zichtbaar)

Stukkies van het deeg snijden en frituren.
Ondertussen de tofu opwarmen bij de snijbonen.

Zocht net, voor de Franse naam, snijbonen op in Foodlexicon (zie hier).
Tsjonge, dat staat echt bol van de klets-termen...
In het Spaans heet het judias verdes, mensen. En boerentenen is Brabants voor tuinbonen. En molbonen (moet zijn mollebonen), dat zijn gedroogde tuinbonen.
En pronkbonen dat zijn bonen, ik bedoel dat wat er ín de peul zit.
En "Span Bohnen" dat is een fraaie miskleun. Daar stond natuurlijk Span. Bohnen, Spanische Bohnen.
God God wat een kwakers...


Foe yong hai-ologie nu.
Fu-yong, dat betekent lotus, of lotusbloem. En dit hierboven is geen foe yong hai, want foe yong hai is geen omelet maar een soort roerei. Je roert het ei door de "vulling" en laat het zo stollen.

Iets verwants is fu-yong eierkoekjes. Yan-Kit's Classic Chinese Cookbook. Klop eiwit op met zout en maizena. Frituur er koekjes van. Serveer ze in een bouillon met doppers, stukjes tomaat en stukjes gekookte ham.

En de oorsprong van onze- koloniale- foe yong hai vind je in Grigson's The World Atlas of Food. Crab fu-yung. Klop eieren met p/z schuimig. (Ook koloniaal dus, vanwege die p/z.) Bak ui, krab, knof, gemberwortel. Bak blokjes tomaat in olie, roer er de eieren door en later de krab etc. en later droge sherry (droge Chinese rijstwijn dus).

Interessant. Steeds die tomaat, die bij ons iets zoete tomatensaus is geworden.

Hieronder trouwens Egg Foo Yong, net zoiets als die crab fu-yung.


NB Dat is geen tomatensaus, dat is hier oftewel "gravy" (vette jus) oftewel zie hier (enkel voor de saus).
En om dit hoofdstuk te besluiten zie hier, en já, én mij eigen recept van vanavond morgen hier natuurlijk!

En dat brengt mij op de planning. En die is like wow!
Een of andere Franse broodschotel uit de oven, met roux, bouillon en cognac.
Vongole, venusschelpjes, met cannellini, die mooie Italiaanse witte bonen, met ?groenten. Spaanse equivalent: pochas con almejas.
Tofu, naan (in soep lijkt me) en ?groenten.
Scheermessen met gnocchi en zeekraal (toe maar toe maar, of 't niks kost...)
Ei met verse pasta en ?groenten (dat is dus nog niet echt uitgekristalliseerd; misschien dat saus-achtige roerei, gemaakt met flink wat room)(ja verdomd! dat doen we!).
Gepekelde lamstong met kriel en ?groenten.
En tenslotte, voor wat deze periode betreft, focaccia di recco (search the blog of zie Youtube), maar dan met panir / paneer. Zie hieronder maar daar dan natuurlijk met verse Italiaanse koe-kaas, die je hier niet kan krijgen.


Nog twee dingen.

Formule 1. Heel mooi en het blijft nog steeds erg spannend. Wel jammer dat die veelbelovende rookies steeds tegen mekaar crashen.
Zag dit weekend trouwens ook Indy cars én GP3 én GP2.
Zocht op Youtube naar die GP3 crash zaterdag op Silverstone, maar niet te vinden.
Vond wel een ontzagwekkende, Monaco laatst, die ik blijkbaar miste, zie hier.

Maigret.
Zag de twee laatste die op DVD te zien zijn. De nacht van het kruispunt (ach...) en Het lijk zonder hoofd.
Die laatste is grandioos goed. Lijkt wel iets van de latere Eastwood. Die sluizen, die schepen... Grandioos.


(Uhh, ik post de laatste tijd voornamelijk "culinair", om de soort van advertenties wat te sturen, zeg maar)