donderdag 5 juli 2012

Olijfolie, charcuterie en de apocalyps


(Dat die initialen weggevallen zijn, althans hun grootte, dat komt omdat ik later wat aanvulde hier, en dan opent het bericht in lay-out ipv code en dan moet Blogger je code zonodig aanpassen voor mobiel gebruik... Kost me een uur om het te restaureren dus zoek maar uit.)


Dit (her)lees ik momenteel. Jane Grigson (ook van de Oxford Companion to Food), Charcuterie and French Pork Cookery.

Ik lees in dat boek over Gayettes (Frans) en Faggots (Engels). Eigenlijk precies hetzelfde, worstvlees in net (buikvlies), al kunnen de kruiden en zo verschillen.

Gayettes hier (alle links hier in een nieuw venster) en hier.

Faggots hier en hier. Nou ja, sommige dan.


Crépinettes. Weer hetzelfde (crépine = net), althans, crépinettes worden iha in de pan gebakken (en in Luik in donker Leffe nagestoofd!) ipv in de oven gebakken. Heel mooi idee ook trouwens, wat we gaan proberen: in de oven, met boter ingekwast, en flink paneermeel erover.

Tekeningen vandaag uit dat boek hierboven.

Dat boek is nogal verschoten, dus ik moet die tekeningen Photoshoppen, en dat blijft behelpen.
Het is goed bedoeld, en het gaat  om de atmosfeer.

En waarom moet dit hier in Godsheerennaam anderhalf tot twee uur in de oven? Ook alweer overgeschreven en niks zelf gemaakt.


Worst, droge worst dan

Gisteren
AH "groenteballetjes met doperwten en wortel", vego dus, mooie tomatensaus met crème fraiche erdoor, couscous.
Simpel, zomers en heerlijk.
Bak die balletjes in olijfolie en haal ze uit de pan. Best lekker spul.
Bak sjalot in die pan en knof; niet teveel in mijn geval want het zat al in die saus.
Saus erdoor roeren (dat was die mooie saus nog van laatst nog, gemaakt van zo'n pak concassé ipg blik gepelde tomaten) en crème fraiche erdoor.
Proeven op p/z.
Couscous prepareren. Wat olijfolie erdoor, beter dan boter. Als je goeie olie hebt dan tenminste, en die heb ik nu, zie gisteren of zo.
O ja, in ene realiseer ik me dat ik het met arganolie had moeten proberen. Genoteerd. Kompt.


Opgespiesde niertjes, lams zo te zien. Die maakte ik, in tweeën gesneden, voor de kinderen en dan noemde ik dat ape-oren. En lamstong, dat was baby-voetjes. "Die hebbe ze afgesneë want die hadde geen teentjes".

Ik kwam gisteren met dat "derde olijfolieverhaal", maar ik had, lijkt me althans, het eerste en tweede glad vergeten hier.
Even maar alledrie [vier ondertussen]. De moeite waard.
1, Herkomst hier.
2, Verwerking hier.
3, Kwaliteit hier.
4, Soorten hier.
5, Proeven hier.
6, Het gebruik hier.


Paté

Vandaag een gedicht (ipv vrijdag) want morgen heb ik een nog niet gepubliceerd recept (normaal donderdag), namelijk die makreel met kruisbessen.

Kees Stip

Een dame stal vaak uit een vleeshal
een kalfskotelet of vleesbal.
Haar kleinzoontje Kees
was vlees van haar vlees,
zodat hij daar meestal van meestal.


Tsja, een kalfskotelet. Dan moet je wel een goede slager kennen.
Jaartje geleden maakte ik er een, Cotelette Suisse, kalfskotelet à la Cordon Bleu zeg maar (ooit gezien als Gordon Blue trouwens).

Links. Cultuur zeg maar. Tsjee...
Paard en ruiter (hadden we die al niet gehad?) hier.
Naar de top hier.


Kookworst zeg maar,  pens-gevuld, en pens rechttoe-rechtaan ook rechts.
Pens is heerlijk, en in Nederland alleen vuil te krijgen, witte pens prepareren mag niet.
Tripes à la mode de Caen, zie hier.
Callos a la Madrileña hier.

PJ, jij hebt toch tig contacten in Groningen? Waar kan je schone pens kopen?? (Had er haast aan toegevoegd En dan nodig ik je uit, oei...)

Zag gisteren Melancholia, Lars von trier.
Mijn God wat een eindeloos, zeg maar bijna eeuwig voortdurend gezeur!
Een onwaarschijnlijk verhaal, OK, maar dat dan weer volgepropt met allerlei vage rare sub-verhaallijntjes, zonder enig verband.
Het gaat maar door, het gaat maar door.
Het draait om een planeet die op de aarde gaat vallen, maar als we daar aan toe zijn, enkel het aankondigen daarvan ja, dan ben je al lang in slaap want dat is meer dan anderhalf uur na het begin. En als die tijd moet je naar dezelfde bruiloft kijken, waar vrouwen afknappen of nee, toch maar weer niet of ja toch weer wel...
En het wordt als maar raarder en flauwer en onbegrijpelijker en chaotischer...


Schenkelstuk
Erg lekker in de oven, bestoken met knof en regelmatig met ketjap manis bedropen. Niet te hoge temperatuur dus.

Tot slot.
The Four Horseman of the Apocalypse, eventueel Los Quatro Jinetes del Acopalipsis of De Vier ruiters van de Apocalyps.
Enorm jammer dat ik op die compilatie van Drs. P. dat lied over Valentino (zie hier) niet kan vinden. "Vaarwel Jongens". Hij heette Valentino / Was algemeen gezieno / Een zwufte tralala. Dat zou er toch op moeten staan!! Zie hier.
En dit hier lijkt erg op die vorige, maar ik denk toch dat het wat anders is. [Nee lul]

Mooie stomme film hier.


Roken

Maar goed

En ik zag, toen het Lam een van de zegelen geopend had, en ik hoorde een uit de vier dieren zeggen, als een stem van een donderslag: Kom en zie!
En ik zag, en zie, een wit paard, en die daarop zat, had een boog; en hem is een kroon gegeven, en hij ging uit overwinnende, en opdat hij overwinne!

En toen Het het tweede zegel geopend had, hoorde ik het tweede dier zeggen: Kom en zie!
En een ander paard ging uit, dat rood was; en dien, die daarop zat, werd macht gegeven den vrede te nemen van de aarde; en dat zij elkander zouden doden; en hem werd een groot zwaard gegeven.

En toen Het het derde zegel geopend had, hoorde ik het derde dier zeggen: Kom en zie! En ik zag, en ziet, een zwart paard, en die daarop zat, had een weegschaal in zijn hand.
En ik hoorde een stem in het midden van de vier dieren, die zeide: Een maatje tarwe voor een penning, en drie maatjes gerst voor een penning; en beschadig de olie en den wijn niet.

En toen Het het vierde zegel geopend had, hoorde ik een stem van het vierde dier, die zeide: Kom en zie!
En ik zag, en ziet, een vaal paard, en die daarop zat, zijn naam was Dood; en de hel volgde hem na. En hun werd macht gegeven om te doden tot het vierde deel der aarde, met zwaard, en met honger, en met den dood, en door de wilde beesten der aarde.


I heard the voice of the fourth animal, that said Come and see. And I saw, I saw a pale horse, and he who sat on it, his name was death. And hell followed him.