dinsdag 3 juli 2012

Advertenties, Telegraaf, kweepeer en inkopen



Eerst maar even die kweepeer.
Momenteel bij de betere Turk. Bakken: recepten als stoofpeer.
Kweepeer, bloedworst, sla
Bak partjes kweepeer in boter op een kant en draai ze op de andere kant als ze mooi bruin zijn aan die eerste kant. Bak dan ook wat heel fijngesneden ui en knof mee.
Ook mooi bruin aan de tweede kant: klaar. Houd eventueel warm onder een deksel.
Maak een vrij stevig smakende vinaigrette. Hou het simpel. Extra vergine olijfolie en rode wijnazijn. En wat Colman's mosterdpoeder erdoor kloppen en ook wat Worcestershire.


Bak schijven bloedworst (ongezoete natuurlijk; tegenwoordig is die zoete een plaag, blijkbaar vooral bij de Sleurslager) aan twee kanten snel in boter, na ze eerst even door wat bloem gehaald te hebben.
Serveer kweepeer, en de bloedworst met rietsuikerstroop erover, en mooie bittere sla met die vinaigrette.
Super lekker.

Ik probeerde het ook uit met (echte!, geen suikerbietentroep) appelstroop. Dat is niet echt mooi.
Maar ik herinnerde me wel wat: Melba toast met appelstroop (nogmaals: de echte en geen suikerbietentroep) en daarop gerookte paling. Wow! Of schreef ik dat laatst al?


Die slingertjes stroop, dat is een mislukte poging om die shit restaurants ("Een creatie!") na te doen...

O ja, jullie zien hier advertenties nu. Uhh, ze staan nogal ver uit mekaar, dat mogen er best wat meer worden dan een in de week. Maar hoe je dat moet regelen, daar moet ik nog achter komen.
Iig ziet het er keurig netjes uit, dat is het een na belangrijkste, en het belangrijkste is dat de poen naar Kika gaat, zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
En die "Alle links in een nieuw venster" had de zaak nog bijna laten springen, want dat gebeurde ineens niet meer, en dat pik ik niet. Vier en een half jaar lang schrijven "Alle links hier in een nieuw venster" en dat gebeurt dan in ene met terugwerkende kracht niet meer, neenee!
Net zoiets als die sites die je browservenster vergroten of zo. Blijf met je poten van mijn code af!

En o ja: als mij bepaalde advertenties niet bevallen, dan kan ik die lozen. En: mail me als júllie iets stoort!
Vraag (die ik vanavond iemand stelde). Waarom rijst brood in de oven?
"Omdat er gist in zit".
Nee.
Het brood rijst op basis van die gist (luchtbelletjes erin) voordat het wordt gebakken.
Eenmaal in de oven is de temperatuur pijlsnel boven de 40 graden, gist dood.
Maar die luchtbelletjes, die gaan uitzetten, hoe warmer hoe meer!


Ze zijn er weer: kruisbessen. En net enkele dagen geleden kocht ik bij de Aldi (aanbiedingenbakken links na binnenkomst) kruisbessenjam.
En kijk, nou kan ik dat aparte recept van Wilbrink van laatst gaan maken, met kruisbessen en kruisbessenjam (en makreel), waarvan hij zelf al suggereerde dat het bijeensprokkelen van de ingrediënten niet simpel zou zijn. Zie hier. Maar die kruisbessen, dat klopt al wel hoor, gezien het weer en het formaat. Echte "Hollandse" (uit Brabant).

Ik hou u op de hoogte, wat die makreel betreft!


Dit kocht ik vandaag, olijfolie van (Wiki) "wereldberoemde" Taggiasche olijven.
De prijs houden we onder de pet en sub rosa want anders krijg ik weer zo'n blauwe brief.

Proefde het zojuist met vers gebakken maar wel afgekoeld ciabatta.
Ongelofelijk. De subtiliteit zelve. On-ge-lo-fe-lijk.

En dan doe je er wat fleur de sel ook over en dan wordt het zelfs onbeschrijfelijk...
 (Je begrijpt dan dat in die landen mensen"brood en zout" kregen; olie was er altijd al bij en wordt dus niet genoemd.)


Tot slot. O nee, bijna tot slot.
Vanavond (vandaag Groningen en dus) restant van dat waanzinnig lekkere palmhart met kaas en crème fraiche, en dat na die olijfolie.
Vanavond vlieg ik naar mijn bed auf Flügeln des palmharts und olijfolie! Ja, en ook nog met extra hulp van een perfecte Sangiovese Marche, dat wel...

Tot echt slot nu.
Zie palmhart hier.
Een foutje: mijn "Kappertjes" zonder meer werd "1 theelepel kappertjes". Moet zijn een eetlepel.