zondag 22 juli 2012

Gevuld brood, friet en Aldi wijn


En ja, daar istie eindelijk, die Aldi wijn, PJ!
Waar ging het ook weer om? Om vier wijnen, goedkope sector, waarvan Aldi de prijs blijvend had verlaagd. En ik ging die proeven. En ik vergat of verloor de notitie van de ene rooie erbij, maar nu is het compleet. Uhh, ik ga niet schrijven van "lekker" en zo, want als ie dat niet is, dan staat er "vies". Punt.

Die rode wijn, dat is Castillo Zarabel. Stevig maar toch fris.
Verder Charette sauvignon blanc. Prima wijn. Proef zelf.
Chardonnay Viognier Pays d'oc: OK. Ik vind de vorige beter, maar ongetwijfeld zijn er lui die deze beter vinden.
Tot slot nog een Riesling. Vreemd, eerste slokken redelijk OK,  maar bij latere slokken stijgt er een voor mij vervelend zoetje omhoog. Wie weet vinden anderen dit nu juist weer kicken. Hoe dan ook: ijskoel serveren, deze Riesling!


Goed. Een test nu, die nog enige tijd zal lopen. Kijk eerst eens naar focaccia die Recco , focaccia uit Recco hier (alle links hier in een nieuw venster) en hier. Ik toonde dat eerder, maar dit is ter herinnering. En die kaas, dat is verse koekaas, dus ik zou zeggen gebruik Mozzarella of panir.

Maar goed. Dat ding fraai proberen te maken deed me een proef opzetten. We vergeten even die super dunne bovenkant, en we vergeten even deeg-zelf-maken, want we willen weten in welke richting we precies moeten denken. Wat deed ik? Ik kocht een pak Koopmans mix voor witbrood, idem pizzabodem, idem zelfrijzend ("Ik ben handelsreiziger in zelfrijzend bakmeel. Kan ik in me nest blijven liggen...").


Ik bakte in olijfolie rode ui (alles zeer fijn gesneden), knof en lombok. Blokjes aubergine meebakken want A] ik wil er ook groenten in, en B] aubergine houdt vocht mooi vast, wat denk ik goed uitkomt. Het spul op deeg, met blokjes panir, rand vochtig, dichtklappen, oven.

Wat voor deeg? Nou, de eerste keer heel simpel: van elk van die drie pakken een keer, elk met wat olijfolie en water.

Resultaat.
Brooddeeg: prima resultaat en wat brodig dus (NB Niet laten rijzen, meteen gebruiken). Pizzabodem idem. Zelfrijzend mwah (wat me nog meeviel, want hiervoor is het niet bestemd) maar mischien in combi...
O, en side-proef: van alles een stukkie bewaren tot de volgende dag, want bewaarbaarheid is ook belangrijk. Hier scoorden alle drie gelijk met prima.

We gaan verder binnenkort. Combi brood en pizza, en combi brood en zelfrijzend.

Proef wordt vervolgd!


(Ik heb het expres niet echt bruin gebakken, omdat je zó beter kunt oordelen hoe het deeg zich ontwikkelt. Ik bakte het overigens wel tot krokant.)

Er komt (kompt) nog een andere proef aan ook nog. Ook een langdurige.
Friet van aardappel zus of aardappel zo, bloemig of niet. In plantaardig vet of in blanc de bœuf. Eerst op 130 en dan op 180, of eerst op 155, 160 en dan op 190 (dát stond níet in dat frietartikel in NRC, evenmin trouwens als die verschillende aardappels).
En wat we zeker ook gaan doen is dat friet-"drie maal bereid" maken. Dat is het, vóór de eerste keer bakken, blancheren in zout water, óf (weer een onderzoek!) eerst enkel wéken in zout water.
En we gaan nóg verder! We gaan van stro-frieten, pommes paille (uiterst dun; zie hier) tot pommes Pont Neuf (uiterst dik; zie hier) vergelijken.

Zie frietsnijden bij NRC hier.
Uhh, friet maken met een aardappel die je niet kent, dat is natuurlijk gekwaak. En dan die eikel die friet in zo'n puntzak schept met een juslepel...
En je ziet dat die 130 graden nét ietsje te laag is.

Friet wordt vervolgd!


Brussel. Kwam erlangs buiten etenstijd, nam me voor om er wat te gaan happen, maar ja... Gueuze...

Dat betoverende neon. Heel mooi hoor, heel erg mooi.
Interessant: vraag je af wat de essentiële verschillen zijn tussen draaiorgelstijl en Vlaamse frietkotstijl. Uhh, ik bedoel de fraaie frietkotten, niet de gebruikelijke crap zoals hier.

Links

(Uhh, o ja, in NRC Next staat heel wat minder cultuur dan in Trouw, maar vanaf donderdag krijgen we hier elke week een selectie uit Uitburo.)

Spaanse luxe cultuur- en vreettreinen hier en hier. Ga je mee PJ? Kost een schijntje. Milletje of drie pp voor zeven dagen... Ja, je moet wel eerst naar Zuid Spanje reizen en later weer terug, maar goed...

Special Bite hier. Weer een Iens, tsja.

Maar de volgende link is erg fraai. Dank C1!
Zie eerst Librariana hier.
Zie daarna Bomans en Prenen (zie gisteren en nou schrijf ik het correct) hier.
En zie een heel fraai portret door Prenen hier. Op een heel erg aardige site trouwens, hier.


Harry Prenen (Verdomd; eerst schrijf ik Preenen, daarna Harrie...)