zondag 29 juli 2012

IJs, paprika en vongole



Vongole oftewel venusschelpen

Gisteren dus.
Cannellini, tomatensaus, prei en vongole. Cannellini alle vongole dus. Een klassieker. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster). Maar niet alleen in Italië een klassieker, ook in Spanje. Zie pochas con almejas [pÒtsjas kon almÈchas] hier.


Wat een variatie...

Lek een blik cannellini (AH).
Olijfolie, ui, knof, flink prei, wat soepgroenten, wat peterselie...
Wat witte wijn en water, laurier, flink grofgebroken witte peper, tomatenprut, kruidenbouillonblokje...
De prei moet door en door "plat" gestoofd zijn, boterzacht.
Vongole controleren net als mosselen, in een pan met een scheut witte wijn en op hoog vuur laten openen; roer ze met veel geweld met twee spanen om, zodat ze zich openen. Niet-geopende dan alsnog weg.
Bonen duur de saus, en dan moet het nog vrij dik zijn want met die vongole komt ook hun witte wijn erbij.
Vongole erin (en die foto vergat ik).
Zeer fraai. Witte bonen in tomatensaus en zee erbij!


Zie die Spanjaarden hier.

Recept nu. Uhh, receptén.
Paprika-hapjes
Snijd lichtgroene Turkse of punt-paprika`s in de lengte in tweeën of drieën, afhankelijk van het formaat.
Vullingen:
* goed uitgelekte bonen (koud) met pesto waarin knoflook en die iets dun gemaakt is met olijfolie
* stukjes Çiftlik ("oude Feta"; Turkse winkel), door olijfolie  gehaald en daarover gesnipperde lente-ui
* tartaar waardoor bieslook, peper en zout
* uitgelekte mais met een mengsel van chilisaus en soja
* schijfjes champignon die gemarineerd zijn in olijfolie met wat azijn


Ben die oude Franse posts nog maar eens aan het doorlopen op gemiste broden en kazen, en jawel, een heel mooi brood. Ongetwijfeld "pain fantasie". Maar prachtig, toch? En niet alleen erg mooi, het water loopt je ook in de mond. Techniek vergelijkbaar met die couronnes (die inderdaad zo heten) van gisteren of zo.

Link
De Goede Vissers hier.

En nu eindelijk dat IJs en dat zijn ook links.
Margarita-ijs hier.
Frozen Dutch hier.
Kees Raat hier.
Roberto Gelato hier.
Zoku hier.
En Carlina's boek hier.

O ja, en wat die Carlina betreft, daarvan stond er in NRC een recept. 135 gram suiker, 30 gram dextrose, 55 gram limoncello, 28 gram eiwit. Allemaal op ounces gebaseerde hoeveelheden. Recept gejat dus.


Dit broodje ís al gebakken...

Tot slot.

Formule 1: uitstekend!
Weer iemand op het podium die tot nu toe maar een keer daar stond dit seizoen.
En verder twee maal Lotus. Het wordt steeds spannender, en wat ook goed is: die blaaskaak Vettel, die wordt nu zelf weggeblazen.

L. Al je mail. Morgen of zo!