zondag 15 juli 2012

Abrikozen, vieze vijgenmosterd en Italiaanse trashumancia


Maar eerst die mesheften / scheermessen van gisteren.



Precies als mosselen klaargemaakt. Geen gelul.
Olijfolie, ui, knof (flink!), soepgroenten, peterselie (flink!)...
Witte wijn, laurier, gebroken witte peperbolletjes...
Volledig afkoelen.
Scheermessen erin, aan de kook, roeren. Net mooi open = klaar.



Griezelig lekker.
Niet te lang doorkoken als open! Dan ben je de fraaie beet kwijt. Snel eten met mooi stokbrood uit de oven!

Links
Bonte Bentheimers hier (alle links hier in een nieuw venster). Net als dat Japanse rundvlees: geen vet vlees maar mooi vet-doorregen vlees.
Sengersbroek hier. Leuk idee, maar wel een beetje grauw uitgevoerd.
De Wederkerigheid hier.
De Goede Vissers hier.
En o ja, daar ging het in NRC over, Iens hier. Dit is natuurlijk ongelofelijke flauwekul. Kijk je bv. op Huis de Beurs, vier (4) reacties, en op basis daarvan wordt een classificatie gemaakt. Waar slaat dat nou op, om van statistiek nog maar helemaal te zwijgen. Het Oude Raadhuis Zuidhorn: classificatie op basis van TWEE...
En kijk naar de Beurs. Nummer 1: prima wijn, flinke glazen (oid). Nummer 2: zielig kleine glaasjes (oid).
Dit is DUS gelul, commercie en shit.



Trouwens hoe haal je het in je botte kop om NEDERLANDERS restaurants te laten beoordelen... Gristus, can one get stupid!

Abrikozen nu.
Ik las in NRC over rijst zus en zo prepareren en er dan gehalveerde abrikozen mee vullen. Hoezo, gehalveerde abrikozen "vullen"? Dak rijst erop OK, maar dat is niet "vullen".
(En daarna moesten ze in de oven; ik denk dat je wel lekkerder kan koken met abrikozen. Lamstong, kerrie, abrikozen, rijst...)

Maar goed, abrikozen.
Ik wist 100% zeker dat in De Dikke een gebakken (of zo) abrikozen recept staat. Stond. Nee dus. Althans niet onder het lemma Abrikoos.
Maar waar was dat dan, dat ik dat mooie recept las? Graag snel antwoord harsens, want ik kom om in de abrikozen. ("Abrikozen eet ik me blind aan", uitgebreid door Karel van het Reve, "Linzensoep", besproken stijlfout die je ook bij Couperus vindt. "Die Annie moet niet veel aan zijn.)

Laat maar.



Even het Vreemdelingenlegioen, geen idee waarom (een film of zo? O nee, wacht, die ontzagwekkende eikel Joran zat er zogenaamd in).
Dat vroeg ik me in ene af, zuiver theoretisch hoor: hoe meld je je aan?
(Een achteroom van mij was er kapitein; Maarten Haffmans. Maar ja, die is dood of zo...)
Zie hier.
En zie hier.
En uiteindelijk zie hier en eindelijk-eindelijk hier kan je je opgeven. Veel succes!


Aldi.
Bah wat vies!

Maar goed, we bespraken hier enkele keren de Trashumancia, zie hier.
Dat gaat over bepaalde paden, hoe heten die ook weer, las cañadas?, o ja, las cañadas reales, waarop je met je schapen voorrang hebt.
En wat vind ik in ene? In Italië heb je dat ook. Tratturi hier.
En die Trashumancia is in het Italiaans Transumanza. Zie hieronder. Ook met geiten natuurlijk, maar ook koeien...


Na Komrij Kopland...
Zie hier.

Laat maar...