woensdag 25 juli 2012

Friet, avocado en abrikozentaart



Vandaag nog een keer Batak kunst. Ik heb er een hele collectie van, maar ja, dat staat al jaren opgeslagen in Brabant.
Hierboven een stop van een fles waarin Pupuk, "magic" wordt bewaard, vloeibare magic dan. Dat is iets van olie met hersenen, zie wat verderop, over die onbedorven jonge knaap. Ik bedoel: dat maken ze er ook van.

Batak zijn super intelligent. Geen ander volk in Indonesië heeft percentueel zoveel studenten. En ze hebben een soort schaak, veel abstracter dan ons schaak. Euwe heeft nooit van een Batak kunnen winnen.

Eindelijk friet nu. Pommes Pont Neuf. Heel dikke friet. Werd blijkbaar vroeger op de Pont Neuf in Parijs verkocht. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster). (Dat paardevet heeft ie van mij gejat...)

Dit is een hoorn waarin de tovenaar de vaste (niet-vloeibare) pupuk bewaart.
Recept. Roof een onbedorven jonge knaap bij een naburige stam. Stop hem midden in het dorp in de grond, met alleen zijn hoofd erboven. Na een paar dagen vraag je of ie wil drinken. Ja. Ogen dicht, mond open en eerst beloven dat je ons dorp zal beschermen. Ja. En dan gieten ze kokend lood naar binnen. En de geest van die jongen, die toch beloofde..., die kan dan niets anders meer dan die belofte nakomen.
Dat stuk lood trouwens, je ziet er de stembanden op, dat is een trofee voor de tovenaar. Hoe meer, hoe machtiger.

Gisteren had ik het over Esplá. Ik heb nog ooit, in Zaragoza, een recept aan hem opgedragen (Hotel de Paris). Avocado met gerookte roggelever. Uhh, maak het maar met schelvislever, gerookt in blik.
Goed uitlekken.
Avocado in blokjes, en mengen met fijngehakte ui en stukkies lever.
Dressing van mayo en yoghurt, iets droge sherry, iets fijngewreven komijnzaad, wat geperste knof en cayennepeper naar smaak. Officiel Ñora, poeder van appelpaprika, wat je kan imiteren met 1/3 zoet en 2/3 pikant paprikapoeder (laatst schreef ik 50/50, maar ja, dat was voor dát recept!).


Kijk, een "toverbeeldje". Dat koop je van de tovenaar en zet je ergens neer waar je last van iets hebt.
In dat vierkante gaatje zit pupuk, met een blokkie erboven.

Die pupuk, vervolg recept zeg maar, wordt gemaakt van de verbrande botten en spieren van dat jongetje. Met toevoeging van "Meel van bomen waar de bliksem insloeg", "Jeukende vezeltjes van den Aren-palm", "Aarde van een plek waar dieren gevochten hebben" enzovoorts. Heel duidelijk zaken aangaande de wisselwerking tussen hemel en aarde. Ook die palm. Die groeit omhoog en die vezeltjes dalen neder.

Vandaag in Next. Abrikozentaart. Alle ingrediënten zeer gespecificeerd. 120 gram amandelspijs. En dan komt (kompt) het: "11 abrikozen". Waar slaat dat nou op? Dat kan A wegen of twee keer A. Kijk op de markt. Vrij kleintjes, erg grote...
"...giet er dan de dessertwijn over. Wie dat niet in huis heeft, kan witte wijn gebruiken". Kwaakkwaak.


Dit is een "Batakse vrouw" met "oorijzers". Zilver overigens. Kan ze niet uitdoen. Zie dat kleine stukje stof van haar hoofdbedekking, wat dat uiterst zware ding omhoog houdt (andere kant omgekeerde richting). 's Avonds moet ze die hoofdbedekking afdoen, en kan ze aldus niet vreemd gaan want dan scheuren haar oren open.

PJ vroeg me om een Spaanse vertaling van een Nederlands gedicht.

J C Bloem, Het einde

Wat geeft het, of wij hier of elders sterven?
Leven is altijd: naar den dood toe gaan.
De haardgebondenen en die verzwerven
Vinden één graf aan 't eind van hun bestaan.

Morir aquí, morir allá, ¿a quién le importa?
La vida siempre es: camino hacia la muerte.
El hogareño, tal el quien vagará,
La misma tumba es su misma suerte.

Hier ben ik trots op.

Dit is zo'n container voor vloeibare pupuk, een kendi, Zuidoost Azië, waarmee Hindoes heilig water sprenkelen. En met zo'n eerder vernoemde stop erop.

De Batak hebben trouwens het meest subtiele schrift ter wereld. Nou ja, hadden, want niemand kent het meer. Uhh, ik wel.
Sanskriet, daarvan weet iedereen. Uiterst ingewikkeld, met wel 100 tekens. Maar de Batak hebben daar een schrift van 20 tekens van gemaakt, met een stuk of vijf accenten and thats it. Subliem.
We praten hier overigens over een lettergreepschrift. Dus iets tussen ons schrift (letterschrift) en het Chinees (woordschrift) in. Japans is ook een lettergreepschrift.

Wilders schrijf je zo: Wa, i-accent eraan = wi; la, "den ontklinkeraar" eraan (zo noemt de Batak taalvorser Van der Tuuk het) = l; da met het e-accent = de; ra  en sa beide met ontklinkeraar = rs.


O! Marieke is genezen van haar snotvalling!" Wow! Her-welkom!!

'Cache sexe" dat kan ook iets heel anders zijn Marieke. Een klein zilveren driehoekje aan een touwtje, dat -verder bloot rondlopende- hindoe-meisjes voor hun  dinges hebben hangen.

Recept
Paprika, gevuld met klipvis of stokvis, een beroemd Spaans gerecht.
Hoort met klipvis / bacalao / bakkeljauw.
Neem paprika uit blik want vers zijn de benodigde driehoekige paprika`tjes ("Piquillo") hier niet te krijgen.
Week klipvis (ja, of stokvis).
Laat uitlekken, verwijder het vel en de graten en hak de vis fijn.
Maak béchamel, werk daar de vis door, laat aan de kook komen en laat 10 minuten zacht doorkoken, regelmatig roerend. Laat koelen.
Laat de paprika uitlekken, bewaar het vocht, en leg mooie onbeschadigde exemplaren apart.
Vul deze met de vissaus, haal ze door bloem en door losgeklopt ei en bak ze (niet teveel tegelijk) aan elke kant mooi bruin in een flinke laag hete olijfolie.
Laat ze uitlekken en leg ze in een ingevette ovenschotel.
Pureer enkele beschadigde paprika`s met het vocht uit het blik en met wat tomatensaus.
Werk er nog wat room door, proef op zout en peper en giet rond de paprika`s in de ovenschaal.
Bak 15 minuten in de oven op 180 graden.


Grafmonument

Ik was een keer in Medan, ik vraag in een hotel naar of ze weten hoe ik Jamaludin Hasibuan zou kunnen bereiken (een grote Batak-kunst verzamelaar), ik zeg "He is the director of the mental hospital". Enfin, niks, Ff later wordt er op mijn kamerdeur geklopt (ik vertelde dit al eerder eens hier). Directeur hotel + een potig tiepe. Do you feel all right sir?

Maar goed. Ff wat ontspanning nu.
Fawlty Towers.
Niet zo maar een wilde selectie, hoor. Kostte me een uur, voor dingen langer dan twee minuten, niet beginnend met shitreclame en zovoorts. En o ja, erg leuk spul natuurlijk. Niet half leuk.

Zie hier.
Zie hier.
Zie hier.
En tenslotte zie hier.


Drakenkoppen zoals (maar dan groter) op gevels.