zondag 3 juni 2012

Kort enkele culi-zaken want ik ben druk met websites,


onder andere voor een meerval-kwekerij. Ze leveren aan de groothandel filets en gerookte meerval.

Heel goed idee: catering Tante Bep in Den Haag. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster). Ze leveren dagelijks maaltijden, die ze niet zelf maken maar betrekken van restaurants, cateraars etc. En dan krijg je maandag Indonesisch, dinsdag vis, woensdag vego, donderdag Thais etc.


(Dank PJ, ook voor de volgende!)

Gisteren geen foto's gemaakt. Nee, tomatensaus...
Linguini, tomatensaus met licht zoete Chinese witte wijn (nou ja...) en geraspte Old Amsterdam.
Dat maakte ik ooit, die tomatensaus met die wijn. Maar ja, hád die wijn niet. Dus witte wijn met en scheut medium. Prima hoor.
Olijfolie, sjalot, knof, wat soepgroenten...
Laurier, chili"vlokken" zonder pitjes erdoor, mild paprikapoeder...
"Chinese wijn"  zie hierboven.
Zodra de saus goed is, flink grofgesneden zwarte olijven erdoor (droge soort), wat trekken en dan proeven op zout. Eventueel wat Oxo erdoor.
Linguini koken, saus, kaas raspen...


Aardig recept in NRC van zaterdag (eindelijk). Puree van doppers. En wat ze over verse doppers schrijft dat klopt: die moet je gewoon niet kopen want die moeten Pats van het veld komen. En uit de diepvries zijn ze veel beter. Ja, inderdaad. Ik herinner me dat Apel ze in Spanje liet kweken, dat ze tegen de tijd van de oogst enkele keren per dag het suikergehalte kwamen meten, en als het dan net goed was Pats oogsten, heel kort koken, heel snel terugkoelen en de vriesstraat door.

Maar dat recept nu.
Kook, spoel koud (dus niet "laat afkoelen" mevrouw), uitlekken, pureer met munt en geraspte kaas (ik zou zeggen licht belegen Gouda). Maak mooi met olijfolie en citroensap (en geen citroenrasp dus). Serveer op toosjes.

Ja, in Italië at ik dikwijls bonenpuree (witte bonen), altijd met flink olijfolie erdoor.


In de NRC ook wat over asperges met sinaasappelkaramel. Mwah. Maar je kan wel een mooie dikke hollandaise maken en die met bloedsinaasappelsap op juiste dikte brengen (asperges maltezer wijze) of met mandarijnsap (Florentijns).

En  Mousseline is niet zozeer (klassiek) een "hollandaise waarin een deel van de boter vervangen is door geslagen room", maar meer net als hierboven: een wat te dikke hollandaise die je met licht geslagen room op goede dikte brengt.

In dat boekje Smakelijk Groningen een recept voor zwezerik-kroketten.
Gekookt (en ontvliesd) die zwezerik gehakt prakken met flink boter. Bloem, citroen, nootmuskaat, sjalot, peterselie, tijm, en daarvan een dikke saus met bouillon. Eierdooiers erdoor en dan de zwezerik. Koud, balletjes(!), paneren en frituren.


(Hadden we die niet al gehad??)