woensdag 6 juni 2012

Lichtgevende lollies om 's nachts in bed te eten


Want ja, ik las daarnet Het Grote Griezelkookboek van Roald Dahl.


Er was in dat boek ergens sprake van "kronkelige pasta", voor Wurmenspaghetti.
Fussili col buco, fussili met een opening, bijvoorbeeld. Nooit van gehoord. Die opening, dat is als je er in de lengte doorkijkt. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
En Gemellini, tweelingetjes, ook wel gemelli, tweelingen. Ook nooit van gehoord. Zie hier.


Had het plan om vanavond die asperges te eten, met aardappel en met lamstong. En dan óf scarlet lambstongue, zie hier, óf een hollandaise erbij maken.
Nou ja, die lamstong daar moest je dus 10 dagen van te voren mee beginnen, dus dat werd die hollandaise. Dat wil zeggen, dat werd ook niet die hollandaise want ik had vergeten de eieren uit de koeling te leggen.
Dus dat wordt kliekjes, en morgen die tong, asperges, aardappel en hollandaise.

Kreeg van de concurrentie, LOI, een mail met Kijk wat onze cursisten van de cursussen vinden. Dat was dus allemaal nep, en Webdesign had zes beoordelingen. Jezus, die heb ík alleen al meer...
Zelf taarten bakken had een (1) beoordeling. Maar dat stuur je dan toch niet rond?? Zelf kamperen...


Dronk gisteren, aanbieding AH, eventueel al van enige tijd geleden, Hardy's Bin 141. Drie keer niks...

Op de Faröer eilanden hebben ze deze dagen dat grienden-vangen. "Een traditionele maaltijd is Tvøst og spik". Og spik kan ik volgen, met spek. En dat spek is "zwarte blubber". En die tvøst dat is het -zwarte- vlees. Wordt geserveerd met aardappels en gedroogde vis. Het Grote Griezelkookboek. Burp...

En dat spektakel heet grindadráp, grienden-huppeldepup. Zie hier, hier en hier.


Recept
Mexicaanse paella
Bak in olijfolie stukjes kip gaar en haal ze uit de pan.
Bak in dezelfde pan ui en knoflook, en maak er een paella van, maar doe eerst wat bouillon in de pan en dan pas de rijst. Gebruik blokjes tomaat, zoet paprikapoeder, geweekte saffraan met het weekwater en cayennepeper.
Doe er als de bouillon kookt de kip bij en laat de rijst garen; voeg halverwege garnalen en schelpdieren toe.
Roer er op het laatst gare stukken artisjokhart door en doperwten.
Laat vijf minuten staan zonder vuur op een natte doek (om de aangebakken bodem los te krijgen) en met een deksel op de pan.


Zag gisteren Ana Karenina. Niet slecht gespeeld of zo, maar het verhaal schiet niet op. Dat mummelt uren door. Ja, ik heb het op een gegeven moment uitgezet, misschien dat de actie daarna nog kwam. Maar dat betwijfel ik.

Zie trouwens de link linksboven, Coen. Dat verhaal over dat meisje en die liegende politieagent en die niet toegeven willende rechter gaat voorlopig nog door...

Morgen onder andere een bespreking van dat heel erg aardige boekje Zielespijs van Ethel Portnoy, ex van Rudy Kousbroek. Over eten. Heel mooi.
En ja, ook wat ik nu weer in Groningen meemaakte of kocht. En ja, het eten van die asperges, lamstong, aardappelen en hollandaise. En het maken van die hollandaise. [Uhh, dat is overmorgen, ja!?]


Doei!