maandag 4 juni 2012

Wat culie


en ook wat niet-culi trouwens. Het Gebroken Oor bijvoorbeeld, of het achterstevoren zingen van psalmen om mensen op afstand te doden. Kijk. Nou Marieke weer...

Persoonlijk heb ik trouwens een poppetje waar ik dagelijks spelden in prik. Niet net als, hoe heet die ook weer, die onbezoldigde tandpasta reclame, in die vent zelf. Gewoon recht in dat poppetje. Prik! Prik!


Maar goed. Gisteren.
Oedipus. Uhh, Octopus. Geen gezwollen voeten, maar acht voeten.

Nieuw systeem om die octopus snel goed te krijgen als ie althans niet te groot is en in de vriezer geweest is (in plaats van hameren).
Snij de dunste stukkies eraf, de middendikke stukkies in stukken eraf en de dikke stukken idem in vrij korte stukken. Zie de foto hierboven, uhh, hieronder: linksboven, rechtsboven, linkerzijde. Je hebt iha iig dikke stukken, dit terzijde, maar daarom zie je dus veel dik en weinig midden of dun dus. Zo.

Gooi de dikste stukken in een pan met ruim kokende visbouillon (of water met een visblokkie). Laat rustig doorkoken en giet na 10 minuten af. Spoel direct goed koud. Schrikken dus. Bewaar het kookwater!

Dat is het tijdbesparende verschil met de oude methode, die luidt: aan de kook in koud water, uit, aan de kook in -weer- koud water enz. Maar ik schreef al: de mijne, ik bedoel mijn octopus, is niet te groot, en is in de vriezer geweest.


Maar goed, gisteren.
Octopus, kriel, paprika
Prepareer de octopus als boven en spoel voor de derde keer koud. Laat goed uitlekken. Bewaar het kookwater!
Olijfolie, rookspekkies... Niet aan laten branden zodat je net als ik een drie kwartier het huis moet luchten en opnieuw moet beginnen.
Ik dacht er aan guanciale te gebruiken, gepekeld kinnebakspek, maar ik koos toch voor dat rookspek. Dat rookspek hing er, zo klein als het nog is, zo zielig bij.
Bak de octopus op hoog vuur, kort en roerend. Tot tranen toe roerend.
Rode ui en knof... chili"vlokken" zonder pitjes...
Witte wijn... Stoof langzaam en lang...
Schil nieuwe aardappelen en kook ze in stukkies in de octopus-bouillon. Giet af, spoel koud.
Proef of de octopus al goed is. Zo ja, stukkies groene (punt)paprika erbij... Ff later de aardappelstukkies.
Breng op smaak met forsch mild paprikapoeder.


Recept
Paella met macaroni; Fideuà, Alicante, Spanje
Bak in een paella-pan in olijfolie fijngesneden ui aan en wat later ook gesnipperde knoflook.
Voeg weer wat later stukjes vlees (kip, konijn) en/of vis toe (stevige witte vis, garnalen, mosselen), stukjes sperzie- of snijboon en strookjes rode paprika.
Braad rondom roerend aan.
Haal wat snel gaar is uit de pan (garnalen, mosselen, paprika).
Voeg elleboogjes-macaroni van harde tarwe toe (Lidl) en bak ook die al roerend rondom aan.
Kruid op laag vuur met peper, bonenkruid, iets kruidnagel, iets nootmuskaat, koriander, iets komijn en laurier.
Roer er wat blokjes tomaat door en wat geweekte saffraan plus weekwater, of anders maar koenjit.
Voeg voldoende bouillon toe om de macaroni gaar te laten worden, waarbij de vloeistof dan geheel moet zijn opgenomen (voeg eventueel de vloeistof beetje voor beetje toe maar dan wordt het wel pappiger).
Warm de eruit gehaalde zaken in de macaroni op.
Zet de pan even op een natte doek om de bodem van de fideuà los te laten komen.
Serveer met citroenstukkies.
De paella-pan na het afwassen spoelen met koud water, afdrogen, goed droog stoken op het vuur en daarna inwrijven met olijfolie.


Hierover las ik vandaag, over de varende stealth.
En dit is geen Artist Impression, dit vaart al rond, voornamelijk rond de Chinese kusten en met veel ander geweld, om die Chinezen goed te laten weten dat je wel erg veel poen kunt hebben en erg veel man in dienst, maar kwaliteit, dat is wat anders. (Die Chinezen, niet verder vertellen hoor, die wrijven hun schepen tegen radar-detectie in met berengal en hun kogels met neushoornpoeder...)

O ja, NRC Next vandaag. Ja, Hollandaise maak je met geklaarde boter. Dat wordt in zeer veel recepten vergeten.
En ja, Ghee in plaats van geklaarde boter, extra geklaarde boter zeg maar, zeker, zeker, maar waarvoor zou je het gebruiken?
Wij hebben hier geen tropische temperaturen en daarnaast ook nog koelkasten desondanks.


Kaashandel uit Kollum, op de markt in Groningen. Van der Veen.

O ja, las in De Geschiedenis van de Laatste Eer in de Nederlanden dat je mensen op afstand doden kan, ik meldde dat al. Je moet bijvoorbeeld Psalm 109 achterstevoren zingen. Zie die Psalm hier (alle links hier in een nieuw venster).
Dat lijkt me geen makkie...

Het kan ook anders. Je geeft iemand het volgende.

1 Ik wens u op uw levenspad:
2 De ware lust des harten.
3 En dat gij nooit genieten moogt:
4 Veel onheil ramp en smarten.
5 Dat gij in heel uw huis:
6 Door God gezegend wordt:
7 En dat gij nimmer meer:
8 Met onheil wordt bezocht.
9 Leeft gij in ongeluk:
10 Dat zal mijn hart bezwaren.
11 Maar neemt gij toe in deugd
12 Dat zal mij vreugde baren.
13 Ik wens u dan voor 't laatst:
14 Hetgeen u zalig is.
15 En dat gij nooit geniet:
16 Een eeuwige droefenis.

Kijk, en dan weet je wat er in zit! Lees 1 4 3 2, dan 5 8 7 6, dan 9 12 11 10 enzovoorts...


Het Gebroken Oor...

Dank P!

Hallo Maarten,
Kuif blijft geweldig.
Ze boden gisteren 1.3 miljoen voor een vroege tekening.
Zal Rastapopoulos wel geweest zijn, die Griekse patser.

Hier wat schade uit mijn keuken; krijg je Kuifje en het Gebroken Oor.

Salute,
P

Haast ook een gebroken neus met die scheur, zie ik...


Winkel Namen.
Zie de Jansen en Janssen mok. Goed kijken.