donderdag 14 juni 2012

Fijngesneden pepertjes en droge vissies



Fijngesneden pepertjes uit de pekel, voor in de loempia

Ik vergat, zie ik in ene, om de planning enkele dagen geleden te posten. Ik wéét dat ik het geschreven heb, maar waarschijnlijk is het, op zo'n moment dat er wat fout gaat, geëclipseerd.
Die lamstong met aardappel is besproken,  en die somen met soyabrokkies ook. Die Emmentaler met maïs herinner ik me niet (de zoekfunctie in het blog werkt niet naar behoren dus ik kan het niet controleren), die sushi met zalm die is wel degelijk besproken.
Gisteren, nou, zie hieronder.
En vandaag gebakken krieltjes, en langdurig met super mager zuurkoolspek in witte wijn gestoofde zuurkool.


Ikan teri [uitspraak trIE], gedroogde gezouten vissies voor het zout in de loempia. Koop nooit die gebakken, goreng soort, dat is vieze vette troep. Wil je ze gebakken, bak ze dan zelf. Droog bakken. Goreng kering [uitspraak krIng].

Proefde roomboter (wat ik trouwens altijd boter noem, maar ja...) van Euroshopper. Niet slecht hoor. Geen topboter natuurlijk, maar wel roomboter. Er zit meer water in dan in andere boters, en het bruint ook nogal snel. Ontwikkelt dan wel een mooie notengeur.


Puntpaprika'tjes, die ik heb geblancheerd voor gebruik in die loempia's.

Getoonde hoeveelheden: twee loempia's van normaal Nederlands formaat.

Recept nu van loempia met paprika en ei.
Kook eieren zowat hard. Schrik, pel.
Blancheer paprika in kleine stukkies kort. Giet af en spoel koud.
Prepareer die ikan teri en die pepertjes, zie foto's. Prepareer de eieren.
Palmolie, gemberwortel, rode ui, knof...
Wat droge sherry, wat fijngewreven daoen salam, twee blaadjes daoen djeroek poeroet (daun salam, daun djeruk purut in de nieuwe spelling).
Langzaam inkoken, die twee bladeren eruit. Proef. Bedenk dat het zout en het heet van elders komt, pepertjes en vissies.


Meng het uienspul met het ei, de paprika, de vissies en de pepertjes.  Meng goed en haal van het vuur.

Maak de loempia's (dat schrijf je nu lumpia2, = lumpialumpia), zie de foto's. De randen die moeten plakken, de randen die aan de buitenkant zitten dus inkwasten met eigeel.

Het grote probleem is: wat doe ik met de tweede. Ik bedoel: ik eet geen twee loempia's achter mekaar, en ik gebruik (iets anders is er niet te krijgen) rijstvellen. Niet die witte doorschijnende van Vietnamese loempia's maar gele rijstvellen. En dat is wat anders dan die uit de Chinees of uit de super. Dat is gemaakt van een soort maïzena. Dat kan je als loempia rauw bewaren, rauw invriezen, gefrituurd bewaren, gefrituurd invriezen. maar met dat rijstspul gaat dat niet. En iets anders vind je in de toko niet.



Maar goed, proberen.
Op een rooster gelegd direct na het frituren, en zeer regelmatig omgedraaid tot het volledig koud was. (Heel voorzichtig aanpakken want heel krokant!).
Dit is perfect.

Recept
Paling met kerrie, aal i karry, Denemarken.
Misschien kunnen die Denen wat aal sturen omdat we ze hebben laten winnen...
Haal de paling uit en stroop hem; snijd in vingerlange stukken.
Leg ze in een sauspan en giet er kokend, gezouten water over; de paling moet half onder staan.
Kook de paling met wat peterselie tot die gaar is.
Verhit boter in een braadpan en voeg gesnipperde ui toe.
Roer even om en voeg dan op laag vuur bloem en kerrie toe.
Roer goed om. Maak van deze roux een saus met het kookvocht van de paling.
Proef op zout, peper en kerrie.
Serveer de paling met de saus en met kerrie.


Vandaag in NRC Next, recept. Spaghetti all'arrabbiata, dat is boze spaghetti, omdat het heet is.
Nee mevrouw. Je hebt alla carbonara, op de manier van de houtbrandersvrouw, en bijvoorbeeld alla marinera, de vissersvrouw, en alla carrettiera, de wegwerkersvrouw.
En all'arrabbiata is op de manier van de woedende (vrouw).

Vandaag, donderdag, ongepubliceerd recept.
Penne all'arrabbiata, want dat is het. Geen spaghetti mevrouw.
En die carrettiera, die kompt dan volgende donderdag.
Bak in olijfolie zachtjes ui en knof.
Een blik gepelde tomaat erdoor, mét het sap, even doorwarmen en dan prakken.
Chilivlokken erdoor, eigenlijk de soort mét de zaden erin.
Laat een tijdje sudderen en proef. Breng op smaak met basilicum en zout (ansjovisjes?!).
Laat drie kwartier sudderen op laag vuur en met een deksel op de pan.
Kook de penne al dente.
Serveer met vers geraspte Parmezaan.


Dat voetbal gisteren, ongelofelijk wat een geklungel...
Als maar op de keeper terugspelen, en als er eens een uitval was dan stond iedereen meters naar achteren...
Als je een Nederlander een pass ziet maken, dan weet je ruim van te voren naar wie die gaat. Bij die Duitsers weet je dat pas als ie afgeschoten is. Kijk.

Nog een ding trouwens over die oranjegekte.
Wat is dat voor ongelofelijke idiotie, voor ongelofelijke gotspe, die advertentiecampanje over darmkanker met daarin oranje toiletpapier...  Kan het stompzinniger? Nee, dat lijkt me niet. Maar die reclamebureau's zijn niet helemaal onnozel, dus het zegt wel wat over de stupiditeit van de gemiddelde Nederlander...



Dit is die koud wordende op dat rooster...
Mooi, toch?! Veel mooier dan een maïzena-loempia. Krokant like wow man!

Maar goed. Een mooi instrument nog. Drs. P gebruikt het regelmatig. De Kazoo!

Zie hier (alle links hier in een nieuw venster) voor een heel aardige act.
Klassiek kazoo hier.
De techniek hier.
Maak er zelf een van een pleerolletje hier.
Beethoven hier.
De Messiah hier.

Ook veel Dylan met kazoo, maar niks te vinden. Op deze hier is de kazoo vervangen door prrr prrr.
Woody Guthrie, het origineel dus, hier.


Zo kan ie wel weer...