woensdag 13 juni 2012

Groningen, tsja, maar ook Paling in pikante sausTsjonge, het lukt weer om een video'tje erop te zetten. Schakelde nu radio-streaming ondertussen uit, misschien dat dat hielp.
Kermis Groningen.

O ja, C1: ik vergat nog te melden dat dat "door de helft snijden" eigenlijk had moeten luiden door de midde!

Recept
Paling in pikante saus, paling "all i pebre", knof en pepers (hier pikant paprikapoeder), Oost Spanje. Ter compensatie vast van dat Groningen.
Maar ja, alweer: waar vind je die aal?
Wordt geserveerd als hoofdgerecht, maar ook als tapa bij bier.
Haal de paling uit en stroop hem.
Snijd in stukjes van ongeveer drie centimeter en bak die kort aan in olijfolie.
Voeg op laag vuur wat hete gezouten visbouillon toe (de paling moet onder staan) en kruid met pikant paprikapoeder.
Laat op halfhoog vuur half garen, zonder deksel op de pan.
Maak in een vijzel of blender een puree van knoflook, amandelen, peterselie en geweekte saffraan (met het weekwater).
Voeg het mengsel toe aan de paling en laat die verder garen.
Kook, als hoofdgerecht, wortel mee en/of doperwten en/of stukjes aardappel; serveer met rijst.


Dit is mijn Laguiole weimes (jachtmes; hoort bij een weitas). Met dank aan PJ heb ik nu ook de vierde symboliek, nummer 4, thuisgebracht. Hoe kon ik zo dom zijn dat niet te zien.
1, vliegje, lucht. 2, die kabbeltjes over de rug, water. 3, zwart, aarde. 4, goud, vuur.

Smakelijk Groningen nog maar eens. Haas. Daarbij gebruiken ze "een lepel soja". Uit welke tijd het recept is, dat staat er niet bij. Niet jong iig, gezien de "24 uuren". Maar wat voor soja? Hadden ze toen al sojasaus hier?

Veel meer onduidelijkheden. Gestoofde rol [rollade, neem ik aan] met appels en corinten [krenten] en een weinig suiker.
"Hiertoe snijd men dezelve [die rollade dan dus, mag ik aannemen; maar rauw? gebakken?] in dunne plakken met of zonder pens [?] naar verkiezing en neemt een diep Bremer schoteltje [vreemd, dat is porselein, dat niet op het vuur kan, zelfs niet in de oven], waar men op de bodem wat boter smeert, legt daar een laagje appels met corinten op, dan plakjes rol enzoovervolgens beurt om beurt, de bovenste laag appels, en daarop zoveel water dat het omtrent bedogen [ongeveer bedekt] is, laat het met een steenen deksel daarop zagtjes stoven of naar verkiezing met een deksel met vuur daarop [ja, zo gratineerden ze vroeger; kooltjes op de bakvormige "deksel"] met beschuit bruin gemaakt."

Erwin Steinstra. Grote Markt, nou ja, een zijstraat ervan, Groningen. Dank, PJ.
Dit is trouwens een van die tenten van Kooistra. In deze zou trouwens een fraai restaurant komen. Nou, dat schiet niet op met uitsmijters en zo...

Nou ja, wat die soja betreft: ik zocht die rollade op (tevergeefs) in een Gronings kookboek uit 1920, Het Nieuwe Kookboek. Er stonden wel gevulde olijven in met ansjovisboter met cayennepeper erdoor. "Snijd de olijven spiraalvormig af, zóó, dat er geen vruchtvlees aan de pitten blijft zitten en de spiraal niet breekt. [...] "Breng de olijf weer in haar oorspronkelijken vorm terug". Nounou...

Trouwens kardoen staat er ook in.

En uit 1838 Aardappelenpodding, uit Smakelijk Groningen nu weer. Aardappelpuree met eierdooiers, boter en broodsuiker, het eiwit er op het laatst stijfgeklopt doorgespateld. "2 uuren kooken". Saus erbij van "Rhijnse wijn, een stuk caneel, 2 dooijren en suiker na de smaak".

Hoorde net, voor de eerste keer Groningen van Drs P. Zocht het zonder veel fiducie op jijbuis, maar verdomd, zie, uhh, zie en luister hier (alle links hier in een nieuw venster).
Een lied en een enscenering naar mijn hart! (Waar die bus met dat witte dak, aan het eind, voorbijrijdt, dat is die tent met die kunst op de muur hierboven.)


Sommige mensen houwen van dat soort land. Dat hep je, met dat klimaat.
Ede Staal hier.

Nou, zo kan ie wel weer.
Ben halverwege de Van Gogh biografie (1.000 + bladzijden) van Naihef en White Smith.
Las vandaag het deel over dat verblijf in Den Haag, wonend met die prostituee die een kind kreeg toen.
Wel ff een enorm verschil in sfeer tussen zijn brieven uit die periode aan zijn broer Theo en deze biografie.
De biografie is 100% betrouwbaarder.

Wat een vreselijke man trouwens, die Van Gogh. Con-ti-nu ruzie maken, met echt iedereen, iedereen. Iedereen die in zijn leven komt, familie, Mauve, noem ze maar op. Echt iedereen. Zelfs met Theo die hem financieel in leven gehouden heeft. "Nee, ik wil geen geld meer van je", jaja...


Een van zijn mooiste schilderijen.